Zondag 23/02/2020

Update

Gentse campagne over zone 30 moet mentaliteit ombuigen

Beeld PHOTO_NEWS

De Stad Gent en de Gentse politie starten een sensibiliseringscampagne rond de zone 30, die vanaf 22 april wordt ingevoerd in de hele binnenstad. "We moeten de mentaliteit van de autobestuurders wijzigen", zegt burgemeester Daniël Termont (sp.a). "We roepen iedereen op om de zone 30 te steunen door een persoonlijke uitdaging aan te gaan. De komende maanden zullen we motiveren en sensibiliseren, maar in juni hangt wie meer dan 30 rijdt er zeker aan."

Vanaf 22 april 2015 wordt het volledige gebied binnen de stadsring R40 één grote zone 30, met uitzondering van de assen Nieuwewandeling - Blaisantvest, Gustaaf Callierlaan - Franklin Rooseveltlaan en de Zuiderparklaan. Om dat aan iedereen duidelijk te maken lanceert de Stad Gent de sensibiliseringscampagne 'Gent daagt uit'.

Veiliger en aangenamer
"Omdat de snelheid beperkt is tot 30 kilometer per uur, zal het een veel veiliger en aangenamer binnenstad worden", zegt burgemeester Termont. "We moeten de mentaliteit van de autobestuurders wijzigen. Voor sommige automobilisten wordt 30 rijden waarschijnlijk een verschrikkelijke opdracht, maar iedereen moet zich aan de snelheid houden. De komende maanden zullen we motiveren en sensibiliseren, maar in juni hangt wie meer dan 30 rijdt er zeker aan. De politie zal een grote inspanning doen om de handhaving waar te maken."

Gent roept iedereen op om de zone 30 te steunen door een persoonlijke uitdaging aan te gaan. Verschillende bekende Gentenaars lanceerden al een eigen uitdaging en beloofden in ludieke filmpjes een tegenprestatie, als er zoveel mogelijk automobilisten zich aan de nieuwe snelheidsbeperking houden.

Crucke zingt
Zo belooft Koen Crucke om liedjes te zingen in de Veldstraat en zweert schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) om eigenhandig dertig fietsen van Gentenaars te herstellen. "We willen een gemeenschapsgevoel rond de zone 30 creëren", zegt Watteeuw. "Alle woningen binnen de stadsring krijgen een affiche in de bus, waarmee bewoners kunnen tonen dat ze de zone 30 steunen. Ze kunnen op de affiche hun eigen uitdaging noteren en die aan het raam hangen. Dat kan bijvoorbeeld pannenkoeken bakken zijn voor de hele straat, of de buurt proper vegen, om het even wat. Binnen enkele maanden zal iedereen zien dat deze stad veiliger en leefbaarder geworden is."

Vanaf juni pv's
De Gentse lokale politie ondersteunt de campagne en zal in een eerste fase sensibiliserend optreden. "Tijdens de maand mei zullen bemande camera's opgesteld worden verspreid over de binnenstad. Automobilisten die te hard rijden, zullen onderschept worden en gewezen worden op de overtreding die ze begaan hebben zonder ervoor beboet te worden. Vanaf juni zal verbaliserend opgetreden worden en zullen de overtreders een proces-verbaal ontvangen", zegt het stadsbestuur. De politie zal ook gebruik maken van een nieuwe flitspaal die makkelijk in smalle starten kan ingezet worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234