Woensdag 21/08/2019

Gentse burgemeester noemt hoofddoekendebat 'compleet tijdverlies'

Gent l De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) betreurt dat Open Vld-schepen Mathias De Clercq pleit voor een hoofddoekenverbod front- én backoffice. Termont beloofde voor de verkiezingen om in het najaar een debat te voeren over een verbod op het tonen van religieuze, levensbeschouwelijke en politieke symbolen voor het Gentse stadspersoneel.

Op 5 november roept hij de gemeenteraadsleden en OCMW-raadsleden samen voor een discussie over een eventueel verbod. Termont zelf vindt zo'n debat onzin. "Het VB wil de boel opkloppen. Het is jammer dat ook anderen (doelend op De Clercq, JV) zich interessant willen maken door Antwerpen te kopiëren en zelfs nog een stapje verder te gaan. Ik vind dit debat compleet tijdverlies. Met zulke symbooldiscussies lossen we de echte problemen niet op."

"Eigenlijk is het hoofddoekendebat al bij voorbaat een non-discussie. Bij de stad Gent werken twee vrouwen die een hoofddoek dragen, op de integratiedienst dan nog. Noch mijn voorganger, noch ik hebben ooit een klacht ontvangen daarover. Onder druk van een paar extremisten gaan we dan maar zelf de incidenten creëren."

Het is nog lang niet duidelijk of het na het debat ook tot een stemming over het hoofddoekenverbod zal komen. Als dat toch het geval is, zal Termont tegen stemmen. "Natuurlijk. Gent is een open, verdraagzame stad. Ik draag de individuele vrijheid van mijn inwoners hoog in het vaandel. Wie een hoofddoek wil dragen, moet dat recht hebben. Ook op het werk."

Bij Open Vld lijkt een stemming alle kanten te kunnen uitgaan. Er leven in Gent evenveel meningen als raadsleden. Fractieleider Sami Souguir is principieel tegen alle religieuze symbolen en zweert net als De Clercq bij een neutrale overheid. "Maar de Antwerpse maatregel, een hoofddoekverbod voor het personeel dat aan het loket staat, gaat voor mij ver genoeg." (JV)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden