Woensdag 01/12/2021

Update

Gents stadsbestuur spreekt van "vuile politieke spelletjes" na vernietiging benoemingen Homans

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans. Beeld Photo News
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans.Beeld Photo News

Het Gentse stadsbestuur reageert scherp op de vernietiging van 508 ambtenarenbenoemingen door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans. "Vuile politieke spelletjes op de kap van de Gentse stadsambtenaar", aldus schepen van Personeelsbeleid Martine De Regge.

De stad Gent heeft volgens Minister Homans het gelijkheidsbeginsel geschonden door contractuelen met meer dan 12 jaar dienst automatisch te bevorderen tot statutairen. "Gemeenten kunnen nog altijd zelf beslissen om statutairen aan te werven. Dat moet dan wel volgens de regels gebeuren. En dat heeft de stad Gent nagelaten. Ik ben dus verplicht om al die benoemingen te vernietigen."

"Deze mensen hebben destijds al een toelatingsproef gedaan", reageert De Regge. "Het gaat om verschillende profielen: van schoonmaakpersoneel tot schooldirecteuren. Ze doen hun job al jaren naar behoren en die testen kosten de stad veel geld. Dankzij het nieuwe statuut krijgen ze het pensioen waar ze recht op hebben. Een pensioen dat trouwens voor 95 procent door de Stad Gent wordt betaald. Hogere overheden draaien er niet voor op", aldus De Regge. "Men beseft in Brussel niet wat men aanricht en duwt meer dan 500 mensen in de rechtsonzekerheid".

Cadeau

Gent had beter moeten weten, zegt minister Homans. "De stad heeft haar personeel valse hoop gegeven. En de vakbonden heb ik in dit dossier niet gehoord. Vreemd." Homans vermoedt electorale motieven. "Dat je één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen plots 500 mensen een voordeliger statuut cadeau doet, tegen de landelijke trend in, ruikt naar cliëntelisme."

Verder benadrukt Homans in De Ochtend op Radio 1 dat het Gentse stadsbestuur verwittigd was. "Mijn administratie heeft laten weten dat er een onderzoek was, dat er problemen waren met het decreet en met de grondwet die niet werd nageleefd, en toch zijn die mensen nog statutair benoemd."

Ook professor ambtenarenrecht Ria Janvier (uantwerpen) vindt de benoeming van 503 statutairen opvallend. Dat heeft vooral te maken met de beslissing van de federale regering om komaf te maken met de regels rond gemengde pensioenen. "Wie als contractueel bij de overheid werkt en later statutair benoemd wordt, mag die contractuele jaren als statutair ambtenaar beschouwen." Dat scheelt financieel een slok op de borrel voor het pensioen. "Maar de federale regering wil net naar een minimum aantal statutaire benoemingen. Vanaf 1 december geldt die regel niet meer", weet Janvier. Wie nog snel een aantal trouwe contractuele werknemers wil belonen doet dat dus best zo snel mogelijk.

Menselijke kant

Juridisch staat minister Homans trouwens stevig in haar schoenen. De statutaire benoeming van ambtenaren in lokale besturen moet aan verschillende regels voldoen. "Vacatures moeten duidelijk gecommuniceerd worden zodat iedereen kans maakt op een job bij de overheid", zegt professor ambtenarenrecht Ria Janvier (UAntwerpen). "Bovendien moeten examens een objectieve selectie verzekeren."

Ze voegt er nog aan toe dat Homans via een procedure bij de Raad van State altijd haar slag zal thuishalen. "De openbare procedure voor de tewerkstelling van ambtenaren is een stokpaardje van de administratieve rechtbank."

Toch wijst Janvier ook op de menselijke kant van het verhaal. Heel wat contractuelen werken al enige tijd voor lokale overheden, maar kunnen niet doorstromen in de administratie omdat ze niet via de officiële weg zijn aangenomen. "In vele gevallen is het zelfs zonde om mensen die hun job al vele jaren goed doen te laten gaan om die reden."

Foefelen

Zo is het een publiek geheim dat overheden wel eens foefelen om mensen die contractueel in dienst zijn te laten doorgroeien naar een vaste benoeming door het niet te nauw te nemen met de regelgeving. "Als je een communicatieverantwoordelijke die al 15 jaar goed werk levert, wilt belonen dan schrijf je een vacature uit in de zomer, geef je daar niet te veel ruchtbaarheid aan en maak je het examen op maat van die persoon", zegt Janvier.

Het uitschrijven van vacatures voor statutaire functies kost een lokale overheid bovendien geld en moeite. "Je moet examens uitschrijven en een jury samenstellen om alles volgens de regels te laten verlopen."

De stad Gent wordt bestuurd door een coalitie van sp.a-Groen en Open Vld. Het Gentse stadsbestuur heeft 60 dagen om de beslissing van Homans juridisch aan te vechten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234