Dinsdag 28/09/2021

Politieke heisa Gent

Gents sp.a-kopman Coddens: "Ik zal Groen de nodige ruimte geven"

Sp.a-kopman Rudy Coddens:
Sp.a-kopman Rudy Coddens: "In 2012 gingen Groen en sp.a te veel hun eigen weg."Beeld BELGA

De groen-rode kartellijst in Gent heeft voortaan een duo op kop, kondigde Groen-schepen Elke Decruyenaere aan. De socialisten nemen daar vrede mee. "Het ligt in mijn aard om samen te werken", zegt sp.a-kopman Rudy Coddens. "Ook al betekent dat dat mijn persoon niet op de voorgrond staat."

De Gentse Groen-leden hebben gisteravond op een lokaal congres hun fiat gegeven om het kartel met sp.a verder te zetten. Daar waren wel voorwaarden aan verbonden. Voortaan zal het lijsttrekkerschap in duo gebeuren, zo verklaarde Groen-schepen Elke Decruyenaere op Radio 1.

"We maken duidelijk dat we twee evenwaardige partners zijn", zegt Decruyenaere aan De Morgen. "Ik zal samen met Rudy Coddens naar buiten komen. We zijn ook perfect complementair. Hij staat bekend als consensusfiguur."

Voor alle duidelijkheid: aan de afspraken over de lijstvorming wordt niet getornd. Coddens blijft voor sp.a op nummer 1 staan, ook zullen de groenen geen extra plaatsen op de lijst toebedeeld krijgen. Het gaat in de eerste plaats om de manier waarop campagne gevoerd zal worden. Voortaan zullen de socialisten de groenen wat meer speelruimte moeten gunnen.

Ook op inhoudelijk vlak vraagt Groen een aantal accentverschuivingen. Zo moet er verder werk gemaakt worden van een nieuwe politieke cultuur, onder meer via directe inspraak van de burger.

Sp.a neemt geen aanstoot

Sp.a kan perfect leven met de groene eisen. "Het ligt in mijn aard om samen te werken, ook al betekent dat dat mijn persoon dan niet altijd op de voorgrond staat", zegt kandidaat-burgemeester en huidig OCMW-voorzitter Rudy Coddens.

Tijdens de campagne in 2012, met zittend burgemeester Daniël Termont als lijsttrekker, liep de samenwerking niet altijd even perfect, weet Coddens. "We stonden dan wel samen met de groenen op de affiches, ieder ging toch nog zijn eigen weg. Intussen kennen we elkaar beter, simpelweg door elke dag samen te werken. Ik wil Groen de nodige ruimte geven, maar zal op mijn strepen staan als het moet."

Hij, en de rest van de Gentse socialisten, hebben dus geen aanstoot genomen aan de oproep van Groen. "Ook niet op inhoudelijk vlak", zegt Coddens. "Af en toe is het goed dat Groen ons de spiegel voorhoudt. Via onze burgerbegroting maken we trouwens al samen werk van burgerparticipatie."

Groen-schepen Elke Decruyenaere, samen met sp.a-burgemeester Daniël Termont op de gemeenteraad. Beeld Wouter Van Vooren
Groen-schepen Elke Decruyenaere, samen met sp.a-burgemeester Daniël Termont op de gemeenteraad.Beeld Wouter Van Vooren

Emotioneel congres

De machtsverhoudingen tussen Groen en sp.a zijn drastisch veranderd de voorbije dagen. Na de Optima-affaire en Publipart hebben de groenen het gehad met het affairisme bij hun kartelpartner. Ze moesten een duidelijk signaal naar hun achterban kunnen sturen dat ze dit niet langer pikken.

"Het was een emotioneel congres gisteren", zegt Gents fractieleider voor Groen, Bram Van Braeckevelt. "Er gingen op een gegeven moment stemmen op om maar meteen ook het lijsttrekkerschap op te eisen. Maar die piste werd al snel verlaten. Als we willen tonen dat het menens is met onze eis voor politieke vernieuwing, moeten we zelf geen intern debat lanceren over de postjes."

Maar dit is meer dan enkel de achterban kalmeren. De groenen zetten voortaan zelfbewust hun voet naast die van de sp.a en eisen hun plaats op. Gestuwd door goede peilingen, hebben ze meer zelfvertrouwen dan ooit.

De socialisten aanvaarden dat zolang zij nog het overwicht op de lijst hebben. Electoraal staan ze ook nog steeds sterker. (Groen haalde bij de federale verkiezingen in 2014 17 procent in Gent, sp.a 20 procent). Ook het ledenaantal in Gent ligt fors hoger bij sp.a. Maar allicht dromen enkele groenen er stilletjes van om de komende gemeenteraadsverkiezingen die machtsverhoudingen om te keren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234