Donderdag 21/10/2021

Gent

Gents sp.a-fractieleider die in sociale woning woont? "Conform de wet én goed voor de buurt"

Een sociale woning in de wijk Malem in Gent, de buurt waar sp.a-fractieleider Anne Schiettekatte woont. Beeld BELGA
Een sociale woning in de wijk Malem in Gent, de buurt waar sp.a-fractieleider Anne Schiettekatte woont.Beeld BELGA

Anne Schiettekatte, fractieleider van de sp.a in Gent en werkzaam bij WoninGent, huurt zelf een sociale woning. Wettelijk is daar niets mis mee. Al is de vraag of het ethisch wenselijk is door de lange wachtlijst voor sociale woningen.

N-VA'er Siegfried Bracke liet het zich ontvallen in het Eén-programma Iedereen Kiest: "Ik hoor zeggen dat iemand van de gemeenteraad, partijgenote van u en werkzaam bij WoninGent, ook een sociale woning bewoont. Ik vind dat eigenlijk niet normaal", zei hij tegen Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a).

Het sp.a-lid in kwestie is Anne Schiettekatte, fractieleider in de Gentse gemeenteraad. Voorts is ze afdelingshoofd Sociale Zaken en Leefbaarheid binnen WoninGent en combineert ze minstens zeven bezoldigde mandaten. Schiettekatte huurt de woning al 24 jaar en is ondertussen getrouwd met een gepensioneerde politie-inspecteur met wie ze samenwoont.

Anne Schiettekatte Beeld BELGAIMAGE
Anne SchiettekatteBeeld BELGAIMAGE

Inkomen

"Ik woon inderdaad al lang in een sociale woning, maar dat is conform de wetgeving", reageert Schiettekatte. "Toen ik daar kwam wonen, zat ik in een moeilijke situatie. Er is niets mis mee dat ik daar nog woon." Termont steunt haar daarin.

"Het kan perfect dat iemand die ooit een sociale woning kreeg toegewezen, nu in een andere situatie zit en nog steeds in die woning woont", zegt Björn Mattelaars, directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH). "Alleen de huurprijs, die wordt berekend volgens het inkomen, verandert." Die kan stijgen tot een bedrag dat ook op de private markt wordt gevraagd. "Mijn situatie is verbeterd en ik betaal de hoogste huur (zo'n 800 euro, PG)", zegt Schiettekatte.

"De idee was: als mensen evenveel betalen voor een sociale woning als een privéwoning, dan vertrekken ze", zegt Mattelaars. "Maar dat bleek niet te kloppen." Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) veranderde daarom de wetgeving. Sinds 1 maart 2017 worden er geen contracten van onbepaalde duur meer afgesloten – wel nog tijdelijke contracten, die na negen jaar worden herbekeken.

Als de inkomensgrens overschreden wordt, dan kan de bewoner van een sociale woning worden gevraagd om die te verlaten. "Al geloven we minder in die bestraffende aanpak", zegt Mattelaars. "Wij zijn voor een breed draagvlak binnen sociale woonbuurten met diverse profielen."

Sien Winters, onderzoeksleider Wonen aan het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) deelt die visie: "We zien dat mensen die het financieel beter hebben vaak het voortouw nemen en wijkvergaderingen organiseren of mensen in nood extra kunnen helpen."

Ethische kwestie

Wettelijk gezien is er dus geen probleem, maar is het ook ethisch verantwoord? De wachtlijst voor sociale woningen is lang en telt 120.000 personen. Maar volgens Mattelaars en Winters maken de weinige sociale huurders die de inkomensgrens overschrijden niet het verschil. "We zouden ons patrimonium aan sociale woningen moeten verdubbelen om iedereen een plek te geven", zegt Mattelaars. Al kan daarover worden gediscussieerd, geeft hij aan.

"Er is de visie die N-VA steeds meer hanteert: een sociale woning is een vorm van bijstand die moet gereserveerd worden voor de zwakkeren. En er is het model van volkshuisvesting, dat de Scandinavische landen en Nederland kennen." In dat model voorziet de staat huisvesting voor een bredere bevolkingslaag.

Bovendien vertekent de schaarste aan sociale woningen het huidige debat, stelt Winters. "We huisvesten zo'n 6 procent van de bevolking in sociale woningen. Zelfs binnen het sociale vangnetmodel zou dat moeten stijgen naar 12 tot 15 procent om iedereen met een woonbehoefte onderdak te geven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234