Zondag 20/06/2021

Discriminatie

Gents plan tegen discriminatie alweer wat afgezwakt

Gents schepen Resul Tapmaz (sp.a). Beeld BELGA
Gents schepen Resul Tapmaz (sp.a).Beeld BELGA

De stad Gent zal geen vacatures van werkgevers systematisch screenen op hoge taalvereisten, maar onderzoeken hoe gepubliceerde taalvereisten beter afgestemd kunnen worden op jobrelevante talenkennis. Het door het schepencollege aangepaste plan werd door de driepartijencoalitie goedgekeurd op een tweede zittingsdag van de Gentse gemeenteraad.

De bespreking van het anti-discriminatieplan werd gisteravond geschorst nadat N-VA drie amendementen toelichtte. De partij vroeg om de punten te schrappen rond het voornemen om vacatures te screenen op 'te hoge taalvereisten', net als het onderzoek naar mogelijke discriminatie bij uitzendkantoren en het punt over het nagaan of de discriminatieclausule wordt nageleefd bij bedrijven die aan de stad leveren. Volgens Siegfried Bracke zijn de maatregelen disproportioneel, hij vreest ook voor juridische problemen.

Deze avond lichtte de bevoegde schepen Resul Tapmaz (sp.a) een amendement van het schepencollege toe, waarbij het oorspronkelijke voornemen sneuvelde om vacatures, in beheer van de werkgever en niet van de VDAB, systematisch te screenen op hoge taalvereisten. In het amendement staat dat het stadsbestuur samen met de VDAB wil onderzoeken op welke manier gezorgd kan worden voor een betere afstemming tussen de gepubliceerde taalvereisten en de vereiste jobrelevante talenkennis.

Geen heksenjacht

De andere punten blijven dus overeind. "Ik heb nooit gezegd dat alle bedrijven zouden discrimineren", verduidelijkt schepen Tapmaz. "De resultaten van de praktijktesten op zowel de arbeids- als de woonmarkt tonen dat enkel zelfregulering niet volstaat. Ik wil absoluut geen heksenjacht ontketenen, maar met de sector kijken hoe we wie structureel discrimineert kunnen aanpakken. Enkel diegene die de wet niet respecteert, moet zich aangesproken voelen."

Bij monde van raadslid Geert Versnick steunde coalitiepartner Open Vld het geamendeerde actieplan. "Deze tekstverbetering strekt ertoe dat een terechte doelstelling, die bovendien arbeidsmarktverbeterend is, niet langer retorisch totaal onderuit geschoffeld wordt door een tendentieuze interpretatie van enkele woorden", klonk het verwijtend naar N-VA.

Eén lont uit één kruitvat

N-VA en Vlaams Belang stemden uiteindelijk tegen. Siegfried Bracke (N-VA) merkte een groot verschil op tussen de sfeer die geschapen wordt en de tekst. "Ik constateer dat u eigenlijk één lont uit één kruitvat haalt en eigenlijk op één cruciaal punt van mening bent veranderd", klonk het.

CD&V onthield zich bij de stemming van de amendementen én de finale tekst. Voor fractieleider Veli Yüksel is een juridische toetsing van de maatregelen noodzakelijk, onder meer de actiepunten rond praktijktesten en de screening van vacatures missen volgens hem rechtszekerheid. Het voorstel van CD&V om het punt te verdagen tot er daarover meer duidelijkheid is, werd door de driepartijencoalitie weggestemd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234