Vrijdag 29/05/2020

Gents openbaar vervoer heeft watervrees

Met de openlegging van de Nederschelde (DM van gisteren) lijkt de tijd rijp om in Gent te beginnen met openbaar vervoer langs de binnenwateren. David Birnie van vzw Elektroboot hoopt alvast in september 2005 van start te gaan met schoolvervoer langs die weg. Of dat haalbaar is, blijft nog maar de vraag. Voor de stad Gent en De Lijn is het watervervoer immers geen prioriteit.

Gent

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

Vorige week vrijdag verdween alvast een groot obstakel voor de verdere uitbouw van het vervoer via water. Voor het hof van beroep in Brussel won vzw Elektroboot de rechtszaak die de Gentse rederij Gent Watertoerist tegen hen had aangespannen. De rederij eiste de volledige stopzetting van de activiteiten van de vzw wegens oneerlijke concurrentie. De twee elektrisch aangedreven boten van Elektroboot, Sidderaal en Piraat, varen immers gratis door Gent en dat is niet naar de zin van de toeristische rederijen. Omdat de rederijen niet konden aantonen dat hun zakencijfer gedaald was sinds de komst van de gratis bootjes, oordeelde de rechter dat beiden complementair zijn. De vzw krijgt dan ook geen enkele beperking opgelegd om haar activiteiten verder uit te bouwen.

"Voor ons is dat het startsein om werk te maken van twee nieuwe boten", zegt David Birnie van vzw Elektroboot. "We zouden graag in september 2005 starten met schoolvervoer via het water in Gent en hebben daarvoor grotere en overdekte boten nodig. Momenteel zijn we nog op zoek naar subsidies en investeerders die mee in het project willen stappen." Birnie denkt ondermeer aan de Watersportbaan als vertrekpunt om van daaruit naar de scholen te varen. Hij hoopt dat het Gentse stadsbestuur zich achter zijn plannen schaart. "Gent profileert zich als een stad waarin water een belangrijke rol speelt. Water is echter niet alleen iets om naar te kijken, je kunt het ook gebruiken om de stad te ontlasten van het drukke verkeer. In tal van Europese steden komt water meer en meer op de voorgrond, het zou mooi zijn mocht Gent een voortrekkersrol spelen wat vervoer via water betreft."

Bij de stad zijn ze geen tegenstander van (school)vervoer langs de Gentse binnenwateren, maar het is zeker geen prioriteit, zo stelt Yves De Baets van de dienst Mobiliteit. "Bij stedenbouw liggen de plannen klaar om op verschillende plaatsen in Gent aanlegplaatsen te voorzien. We denken dat er zeker potentieel zit in openbaar vervoer via water, maar de vraag is of dat wel rendabel zal zijn. De bal ligt overigens in het kamp van De Lijn, want zij hebben het monopolie over openbaar vervoer in Vlaanderen. Zodra zij groen licht geven aan het project, zullen wij samen met de Administratie Waterwegen en Zeewezen van het Vlaams Gewest voor de verdere uitbouw van aanlegplaatsen zorgen."

De Lijn is echter niet geneigd om snel werk te maken van openbaar vervoer via water. "Op dit moment is het geen prioriteit", zegt woordvoerder Frank Van den Bulcke. "De route van de Gentse Elektroboot is te gelijklopend met bestaande tramlijnen en de commerciële snelheid ligt nog te laag. De rechtstreekse meerwaarde is dus miniem." Het schoolvervoer met de Watersportbaan als vertrekpunt is volgens Van den Bulcke ook niet meteen een goed alternatief voor het klassieke openbaar vervoer. "De Lijn richt zich nooit tot een bepaalde doelgroep, maar voorziet in algemeen vervoer. Je hebt ook meer dan één bootje nodig om al die schoolkinderen te vervoeren. Bovendien vertrekt er al een buslijn aan de Watersportbaan, dus is het aanvullende karakter van het water opnieuw miniem. Wat niet wil zeggen dat we de deur sluiten voor openbaar vervoer via water. Alleen lijkt het ons nu niet opportuun."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234