Dinsdag 25/02/2020

Armoede

Gents OCMW betaalt anticonceptie terug: "Hier los je geen generatiearmoede mee op"

Condoms hanging on pegs from lineBeeld thinkstock

Het Gentse OCMW gaat voortaan alle vormen van anticonceptie terugbetalen aan hun cliënten. Het plan doet wenkbrauwen fronsen. “Het is een denkfout dat je hiermee generatiearmoede aanpakt.”

Gentse OCMW-cliënten kunnen voortaan alle vormen van anticonceptie, zoals condooms, pessarium, staafje, maar ook morning-afterpil en sterilisatie, terugbetaald krijgen. Dat heeft de OCMW-raad deze week beslist, op voorstel van de Gentse N-VA. Volgens die partij is die terugbetaling een goeie manier om generatiearmoede tegen te gaan.

Hoewel de N-VA in Gent in de oppositie zit, ging OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a) mee in het voorstel. "Er is een heel debat aan voorafgegaan in de gezondheidsraad en de wijkgezondheidscentra. Nu werd de prikpil al terugbetaald aan onze cliënten. De filosofie daarachter was dat een deel van onze cliënten soms moeite heeft om de gewone pil stipt in te nemen en dus beter af is met zo'n prikpil. Nu wordt de terugbetaling dus uitgebreid naar alle vormen van anticonceptie."

Denkfout

Coddens benadrukt dat zo'n terugbetaling enkel zal gebeuren op vraag van de cliënt zelf of wanneer tijdens een van de gesprekken met de cliënt blijkt dat er een nood aan is. "Van pushen is uiteraard geen sprake. Als we merken dat we kunnen helpen, zullen we ook helpen."

Bovendien gaat het ook enkel om terugbetaling, stelt Coddens. De meeste anticonceptie, met uitzondering van het condoom, wordt voorgeschreven door een arts, die ook nog eens een gesprek heeft met de cliënt in kwestie. 

Toch doet het Gentse plan wenkbrauwen fronsen. Niet zozeer de terugbetaling op zich, maar wel de link die gemaakt wordt met het aanpakken van generatiearmoede. "Dat het OCMW anticonceptie soepeler gaat terugbetalen, is op zich een zeer goeie zaak", vindt armoede-expert Wim Van Lancker van het Centrum voor Sociaal Beleid. "Maar het is een denkfout dat ze hiermee generatiearmoede zullen aanpakken. Die link is verkeerd. Alsof het hebben van kinderen de oorzaak is van armoede. Dat is niet zo."

Hij verwijst naar gelijkaardige denkfouten in het beleid van een aantal Amerikaanse staten. "Daar worden middelen voor armoedebestrijding ingezet om stabiele huwelijken te promoten. Omdat armoede vaak bij eenoudergezinnen voorkomt. Ook dat is een denkfout, die gebaseerd is op een fout idee over hoe armoede ontstaat. Eenoudergezinnen zijn niet de oorzaak van armoede. Als je generatiearmoede wil bestrijden zijn structurele maatregelen nodig op vlak van kinderbijslag, inkomen en huisvesting."

Beeldvorming

Eenzelfde geluid is te horen bij het Netwerk tegen Armoede, een netwerk van 59 verenigingen waar mensen in armoede zelf het woord nemen. "Als maatregel om voor mensen in armoede kosten te drukken en ongewenste zwangerschappen tegen te gaan, is dit een goed plan", meent coördinator David De Vaal. "Het gaat hier inderdaad vaak om hoge kosten, waar mensen in armoede niet altijd de middelen voor hebben."

De Vaal is wel bezorgd over de beeldvorming door dit plan. "Je ziet nu al vaak op Twitter en andere sociale media berichten verschijnen over mensen in armoede. Dat ze maar niet zo veel kinderen moeten krijgen. Als dit plan gelanceerd wordt als middel tegen generatiearmoede, dan zeg je eigenlijk ook weer dat mensen in armoede leven omdat ze te veel kinderen hebben. Terwijl die armoede ontstaat door een aantal structurele zaken, zoals een te laag inkomen, een schuldencarrousel en dergelijke."

OCMW-voorzitter Rudy Coddens beseft dat het een gevoelig thema is en betreurt de negativiteit rond het plan. "Er zullen er altijd zijn die ervan maken: armen zouden beter geen kinderen krijgen. Maar daar is het ons niet om te doen. Het plan komt er om alle mensen de kans te geven hun seksualiteit te beleven en aan gezinsplanning te doen als ze dat willen, ook zij die er niet de middelen voor hebben. We willen dit heel positief en open benaderen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234