Maandag 23/09/2019

Gent

Gents mobiliteitsschepen Watteeuw: "Zone 30 ook in Drongen en Zwijnaarde"

Gents mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) wil ook in Drongen en Zwijnaarde een zone 30 invoeren. Beeld BELGA

Filip Watteeuw (Groen), de Gentse schepen van Mobiliteit, wil de zone 30 uitbreiden naar deelgemeenten Drongen en Zwijnaarde. Hij hoopt de snelheidslimiet nog dit jaar te kunnen invoeren.

Sinds 2015 geldt in Gent, op enkele uitzonderingen na, een maximale snelheid van 30 kilometer per uur in het hele gebied binnen de stadsring R40. Die snelheidsbeperking heeft het aantal verkeersongevallen de afgelopen jaren fors doen dalen, zegt Watteeuw. Daarom wil hij de zone 30 uitbreiden naar andere delen van de stad, met name Drongen en Zwijnaarde. "Daar kunnen we nog enkele quick wins realiseren. We voelen dat in die deelgemeenten een zone 30 soelaas kan brengen."

In Drongen wordt op dit moment het Drongenplein heraangelegd. Volgens Watteeuw is het niet meer dan logisch dat er naar aanleiding van die vernieuwing ook een zone 30 komt. Ook Zwijnaarde zou volgens de schepen gebaat zijn met een snelheidsbeperking. Die deelgemeente heeft de laatste tijd veel last van sluipverkeer. In Drongen zou de zone 30 zo'n 60 hectare beslaan, in Zwijnaarde gaat het om 100 hectare (zie kaart).

Nog dit jaar

Watteeuw hoopt de uitgebreide zone 30 nog dit jaar te kunnen invoeren. Hij plant een campagne om de nieuwe snelheidslimiet goed te communiceren aan bewoners en passanten. In de toekomst moeten er ook flankerende maatregelen komen, zoals extra verkeersdrempels, zodat automobilisten zich aan de maximale snelheid houden. "We moeten maken dat de weginfrastructuur uitnodigt tot trager rijden."

Het stadsbestuur, met daarin naast het kartel sp.a-Groen ook Open Vld, moet zich nog uitspreken over het voorstel. Watteeuw verwacht weinig problemen aangezien de uitbreiding van de zone 30 zowel in het bestuursakkoord als in het mobiliteitsplan werd opgenomen.

Zo moet de zone 30 in Drongen eruitzien. Beeld rv
Dit is de zone 30 die Watteeuw voorstelt voor Zwijnaarde. Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234