Donderdag 02/04/2020

Gents meerjarenplan heeft "sociale, ecologische en economische accenten"

Beeld PHOTO_NEWS

Het financieel meerjarenplan telt volgens de bestuursploeg een reeks "sociale, ecologische en economische accenten". Uit de presentatie die burgemeester Daniël Termont (sp.a), schepen Elke Decruynaere (Groen) en Christophe Peeters (Open Vld) deze namiddag gaf, worden enkele voorstellen toegelicht.

Gent wil zijn ambitie om meest kindvriendelijke stad te worden, waarmaken door 7,3 miljoen euro in gebouwen voor het lokaal jeugdwerk te investeren en 2,2 miljoen euro in toelagen. Er komt vanaf 2014 een "kindsecretaris" en op jeugdwelzijnswerk voor de meest kwetsbare jongeren wordt niet bespaard.

Kinderen en wonen
Wat onderwijs en kinderopvang betreft voorziet Gent 88,7 miljoen euro voor investeringen in bestaande schoolgebouwen en voor 1.700 bijkomende plaatsen. Ook in de kinderopvang worden 220 extra plaatsen gecreëerd en 17,6 miljoen euro in gebouwen.

Wat stadsvernieuwing in woonbeleid betreft, wordt 34 miljoen euro vrijgemaakt om lopende stadsvernieuwingsprojecten verder af te werken, onder meer de Oude Dokken, Tondelier, Ledeberg Leeft, De Krook, Fabiolalaan en Ottenstadion.

Politie
Gent breidt het politiekorps structureel uit van 1.035 naar 1.064 operationelen, 29 extra mensen dus om het verkeers- en overlastteam te kunnen behouden, en dat ondanks het feit dat de federale dotatie 965 politiemensen voorziet.

Via een PPS-formule zal geprobeerd worden om een nieuwe politiekazerne te bouwen, waarbij vier bestaande panden verkocht zullen worden. Er wordt één brandweerpost gesloten (Noord), maar er wordt samen met de gemeente Melle een nieuwe post (Oost) gebouwd.

Groen en cultuur
Wat de groeninfrastructuur betreft, worden tien nieuwe parken aangelegd en er is tien miljoen euro voorzien voor vergroening in de woonwijken. Er wordt ook vijftien miljoen euro in fietsinfrastructuur voorzien. Er wordt 17 miljoen euro geïnvesteerd voor een klimaatneutrale stad.

Voor cultuurbeleving wordt vrijetijdsparticipatie bevorderd, onder meer met een vrijetijdspas, en er wordt 18,7 miljoen euro geïnvesteerd in de bibliotheek Waalse Krook (met pop-rockzaal) en 12 miljoen euro in infrastructuurwerken aan musea, monumenten en cultuurhuizen.

OCMW
Het OCMW krijgt 10 miljoen extra middelen voor de versterking van het sociaal beleid en voor armoedebestrijding. Veertig miljoen euro van het OCMW wordt in ouderenzorg geïnvesteerd. De sociale tewerkstelling wordt verhoogd met zeventig jobs. Het OCMW besteedt jaarlijks minstens 1 miljoen euro aan kinderarmoede.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234