Zaterdag 17/04/2021

Gents literair festival brengt hulde aan Herman Brusselmans en Willy Courteaux

Op 6 april wordt de Literaire lente aangekondigd in Gent. Tom Lanoye zet daarbij Shakespearevertaler Willy Courteaux en literaire spitsbroeder Herman Brusselmans in de bloemetjes.

door Sarah Theerlynck

BRUSSEL l Zogezegd is volgens curator Tom Lanoye een 'megalomane multimediale maxihappening' in de Vooruit, die in de toekomst moet uitgroeien tot een meerdaags literair festival. Radio 1 presenteert en organiseert, Boek.be coproduceert.

Vorig jaar kondigde Geert Joris, directeur van Boek.be, in deze krant aan dat het boekenfeest Literaire lente live in de toekomst "een big bang van het woord" moest worden, geschoeid op de leest van het muziekevenement van Radio 1. En zo geschiedde.

Alle dertien zalen van de Vooruit worden op 6 april gevuld met binnen- en buitenlandse schrijvers, acteurs en muzikanten. Jules Deelder draait plaatjes en leest voor. Paul Mennes bezingt zijn liefde voor Haruki Murakami. John Lancester en Vendela Vida interviewen elkaar. In een geïmproviseerd kapsalon worden miniluisterspelen gespeeld, gebaseerd op Louis Paul Boons Mieke Maaikes obscene jeugd en gebracht door actrice Ann Miller. In bedden met nachtkastjes kun je de 24 boeken lezen van ronkende namen als Heinrich Böll, Arthur Japin en Amélie Nothomb, die tijdens deze Literaire lente speciale aandacht krijgen.

Speciale aandacht gaat naar Willy Courteaux en Herman Brusselmans. "Courteaux heeft met zijn Shakespearevertalingen kolossale en onmisbare arbeid verricht", zegt Tom Lanoye. "Veel te lang is de man in de luwte gebleven. Met de heruitgave van zijn boek en met een programma waarin fragmenten uit Shakespeareverfilmingen afgewisseld worden met lezingen uit Courteauxs vertalingen door acteurs als Jan Decleir en Els Dottermans, wordt dat onrecht nu wat rechtgetrokken."

Het tweede feestvarken heet Herman Brusselmans. "De man is een wandelende Stichting Lezen", zegt de curator, "en verdient, nu hij vijftig wordt en vijfentwintig jaar schrijver is, een gepaste viering." Er worden verloren gewaande videobeelden opgeduikeld (Lanoye: "Brusselmans met kort haar!"), er worden een lookalike en een Miss Brusselmans verkozen. De volksschrijver zelf leest voor uit zijn werk. Een rock-'n-rollfuif waarbij iedereen een Brusselmanspruik wordt opgezet, sluit de avond af.

Is de oude partner in crime zijn boekje niet wat te buiten gegaan, heer Brusselmans? "Tja, dat is Tom. Ik ben zeer vereerd. Ik verjaar eigenlijk in oktober, maar Tom moest en zou het op 6 april vieren. Het is een goede zaak dat mijn thuisstad zo'n groot literair evenement organiseert, maar daarin moet men nu ook niet overdrijven. Te veel feesten rond literatuur zijn volgens mij geen goede zaak."

Ook voor Lanoye is het belangrijk dat Zogezegd in Gent plaatsvindt. "Het buigt de zusterstrijd met Antwerpen om in een amicale competitie", zegt de voormalige Antwerpse stadsdichter. "Zo krijgt de Boekenbeurs in Antwerpen een multimediaal tegengewicht in Gent. Voor mij is het ook bijzonder dat Zogezegd in de Vooruit georganiseerd wordt. Daar gaf ik mijn eerste optredens. Daar ging Ten oorlog in première." Keert de schrijver terug naar zijn roots? "In zekere zin wel, al ben ik de band met Gent nooit verloren."

Zogezegd op 6 april in de Vooruit in Gent, www.radio1.be, www.boek.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234