Woensdag 14/04/2021

Gents kartel kreunt

Terwijl de Gentse Groen-leden moeten beslissen of het kartel met de sp.a blijft bestaan, brengen de socialisten alvast een nieuwe lijsttrekker in stelling, OCMW-voorzitter Rudy Coddens. De Publipart-affaire zet de verhoudingen binnen het linkse blok zwaar onder druk.

Gaat Groen nog verder met sp.a in zee voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in Gent? De groenen gaan hun leden bevragen of een verdere samenwerking nog zin heeft, zo werd gisteravond aangekondigd. Niet veel later kwam sp.a op de proppen met een nieuwe kopman voor de kartellijst - mocht die blijven bestaan.

De oorzaak van de maalstroom van gebeurtenissen is de Publipart-affaire, die zaterdagavond superschepen en kandidaat-burgemeester Tom Balthazar tot ontslag dwong. Als bestuurslid bij Publipart had hij (al te) hoge vergoedingen ontvangen. Bovendien investeerde de intercommunale in dubieuze beleggingen, zoals wapens.

De hele zondagnamiddag was er noodoverleg tussen de Gentse politieke zwaargewichten van sp.a en Groen. Samen hebben ze vier maatregelen geformuleerd om nieuwe misbruiken bij intercommunales te vermijden. Zo moeten alle mandaten openbaar gemaakt worden, komt er een limiet op de vergoedingen en zullen de beleggingen volgens een ethisch charter verlopen. Ook moeten de gewraakte intercommunales zo snel mogelijk ontmanteld worden. Publipart kondigde al aan een einde te maken aan alle dubieuze beleggingen.

Groen gaat nu de maatregelen voorleggen aan zijn achterban voor de partij beslist om verder te gaan met het kartel. Dat kondigde Elke Decruynaere, de kopvrouw voor Groen in Gent, gisteravond aan. "Het is niet meer dan logisch dat de leden opnieuw gehoord worden." Hoe die consultatie in haar werk zal gaan, is nog niet duidelijk. Dat wordt de komende dagen beslist op het lokale partijbestuur. "Maar we gaan deze voorstellen wel verdedigen", zegt Groen-schepen Filip Watteeuw.

Voor groenen, die traditioneel van deugdelijk bestuur een speerpunt maken, was de Optima-affaire al moeilijk te slikken. Door Publipart lijkt hun geduld stilaan op. Via de ledenraadpleging stellen ze een harde beslissing uit. "Dit geeft op zijn minst aan dat Groen er nog maar weinig zin in heeft", zegt politoloog Carl Devos (UGent). "Ze hadden ook simpelweg het vertrouwen in het kartel kunnen bevestigen." Mochten er nieuwe bezwarende elementen opduiken, dan leidt dit onvermijdelijk tot een breuk in het linkse blok.

Sp.a vecht voor het overleven van het kartel. Niet lang na de mededeling van Groen kozen de socialisten voor de vlucht vooruit. Gisteravond werd meteen de nieuwe lijsttrekker voorgedragen: Rudy Coddens. De OCMW-voorzitter is geen stemmenkanon maar meer een stille kracht, die wel populair is bij de traditionele achterban. Gemeenteraadslid Sven Taeldeman volgt Balthazar op als schepen.

Voor de socialisten was het zaak deze pijnlijke episode snel achter zich te laten. "Het is goed dat we deze bijzondere 48 uur kunnen afronden", zei burgemeester Daniël Termont. De leden van sp.a en Groen moeten Coddens nog officieel aanvaarden als lijsttrekker.

Dit gaat over meer dan Gent alleen. Over heel Vlaanderen werken Groen en sp.a aan een progressieve frontvorming voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Denk bijvoorbeeld ook aan Antwerpen, waar beide partijen al een hele tijd naar elkaar lonken. Als het definitief fout loopt in het stichtende voorbeeld Gent, zal dat het enthousiasme doen wegebben.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234