Zondag 09/08/2020

Gents duel duurt voort

De UGent krijgt voorlopig geen nieuwe rector en vicerector. Geen van beide kandidatenduo's wist in de tweede stemronde voldoende kiezers voor zich te winnen. 'Eigenlijk beweegt er niets.'

Het kandidatenduo Rik Van de Walle, decaan van de faculteit ingenieurswetenschappen, en taalkundige Mieke Van Herreweghe blijft ruimschoots aan kop, maar wint te weinig bijkomende stemmen bij academici, personeelsleden en studenten. In de tweede stemronde, die tot gisteren plaatsvond, behaalden zij 59,6 procent, terwijl een tweederdemeerderheid noodzakelijk is. In de eerste ronde was dat nog 57,8 procent.

"We ervaren dit als een zeer hoopgevend signaal vanwege de kiezers", zeggen Van de Walle en Van Herreweghe. "Het is duidelijk dat een steeds grotere meerderheid achter ons project staat, dat gebaseerd is op vertrouwen en mensen wil verbinden."

Hun winst komt vooral uit het kamp van de blancostemmers. Waar die in de eerste ronde nog goed waren voor 6,1 procent, daar daalt dit nu tot 4,4 procent. Concurrenten Guido Van Huylenbroeck, huidig academisch directeur internationalisering, en professor farmaceutische wetenschappen Sarah De Saeger wijken nauwelijks. Hun stemmenaantal blijft zo goed als constant. In de eerste ronde konden zij op 36,2 procent rekenen. Gisteren stopte de teller bij 35,9 procent. "Ondanks tegenwerking op allerlei niveaus hebben we standgehouden", geeft Van Huylenbroeck aan. "De kiezer is standvastig en wij dus ook. We gaan door."

De universiteit geeft in een mededeling aan dat de hoge opkomstcijfers tijdens deze ronde "opmerkelijk" zijn. In alle geledingen, zowel bij professoren als studenten, lieten meer UGent'ers hun stem horen. Toch lijkt het er sterk op dat de universiteit nu in een patstelling verzeild is geraakt. Volgende week vindt van woensdag tot en met vrijdag een derde verkiezingsronde plaats. Komende dinsdag organiseert de Gentse Studentenraad een nieuw debat tussen de beide duo's, maar het is volgens waarnemers hoogst twijfelachtig of dit veel impact zal hebben.

"Eigenlijk beweegt er niets", zegt een academicus. "Er ligt nu ook geen oplossing in het verschiet. Dit was de stembeurt waarbij je nog grote wijzigingen kon verwachten. Ik zie niet in waarom dat in de derde of vierde ronde wel zou gebeuren. Het is plots mogelijk dat er na vijf rondes geen winnaar uit de bus is gekomen. Iedereen vond zo'n scenario ondenkbaar. Zo gingen velen ervan uit dat de tegenstrever wel zou stoppen als de achterstand onoverbrugbaar is geworden. Maar zo goed als niemand had zo'n bitsige en vaak persoonlijke campagne verwacht."

'Rangen sluiten'

Het signaal dat Van de Walle en Van Herreweghe geven, is duidelijk. Zij dingen naar de gunst van de kiezers van Van Huylenbroeck en De Saeger en lijken in de tussentijd aan te geven dat zij best uit de race zouden stappen. "We nodigen hen uit om de rangen te sluiten en samen met ons werk te maken van de toekomst van onze universiteit."

Maar voorlopig is het andere duo dus niet van plan om de handdoek in de ring te gooien. Zo gaat de UGent, zoals oud-directeur onderwijsbeleid Kristiaan Versluys het vorige week in deze krant omschreef, nog altijd "een onzekere periode" tegemoet. Na een eventuele vijfde ronde mogen zich immers nieuwe kandidaten aanmelden. Het gerucht gaat al enige tijd dat bijvoorbeeld huidig rector Anne De Paepe, die onder druk werd gezet om zichzelf niet op te volgen, dan opnieuw in de strijd zou kunnen stappen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234