NieuwsGent
Gents bos wordt dan toch niet gekapt: minister Demir weigert vergunning voor bouw studentenhome
Het Sterrebos aan de De Pintelaan in Gent is gered. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) heeft de vergunning voor de kap geweigerd. De UGent wou op de site langs De Pintelaan 212 studentenhomes bouwen.
Waarover gaat dit alweer?
In plaats van een stuk bos van 4.176 vierkante meter langs de De Pintelaan in Gent moeten er 212 units komen voor studenten van de UGent, in een gebouw dat paalt aan de bestaande Home Bertha De Vriese. De provincie Oost-Vlaanderen heeft de omgevingsvergunning voor het rooien van de bomen goedgekeurd. Het zou gaan om een klein voetbalveld bos.
Vanwaar het verzet?
Het Agentschap Natuur en Bos is het niet eens met het standpunt van de UGent dat alle alternatieven voldoende bestudeerd zijn. De omgevingsvergunning kreeg van hen daarom een negatief advies, omdat de ontbossing vermijdbare schade zou toebrengen. Omdat voorbijgegaan werd aan hun advies, gaat Natuur en Bos in beroep.
Waarom schorst Demir nu de vergunning?
“In tijden waar onderzoekers aantonen dat stedelijke bossen zeer waardevol zijn in de strijd tegen klimaatverandering kan een universiteit een voortrekkersrol spelen”, zegt de minister. “Het gaat om een waardevol gebied waarvoor mogelijk alternatieven zijn.”
Hoe reageren de actievoerders?
Buurtbewoonster Tine Peene, die het protest mee opstartte, is in de wolken. “Dit hadden we nooit durven te hopen”, klinkt het. “Een dik half jaar hebben we hieraan gewerkt en dat zonder enige juridische ervaring.”
Peene zag afgelopen zomer de vergunning uithangen. “Dit toont aan dat actie voeren loont. Beeld je in dat de buurt niet opstand was gekomen. Dan was het bosje nu misschien al gekapt. Uiteraard is hier de enige juiste beslissing genomen, maar dit zéér goed nieuws.”
Is dit nu het einde voor het Sterrebos?
De UGent kan nog richting de Raad voor Vergunningsbewistingen trekken, maar is dat niet van plan. “We schikken ons naar de beslissing”, zegt rector Rik Van de Walle.
Toch benadrukt hij nog eens waarom de universiteit dit project ooit opstartte. “Kwaliteitsvolle en betaalbare huisvestingsmogelijkheden creëren voor onze studenten is en blijft een belangrijk aandachtspunt voor de UGent. Daarom dienden we de vergunningsaanvraag in en onderbouwden we die stevig. Uiteraard wisten we dat er ook tegenargumenten waren; die hebben we steeds erkend.”
Het Sterrebos lijkt hiermee voorgoed gered. Het project maakt echter deel uit van een grotere aanvraag. Alle andere vergunning zijn wel toegestaan. Zo mag de universiteit onder meer haar bestaande laboratoria herinrichten, warmtepompen installeren en enkele gevaarlijke stoffen opslaan.