Maandag 25/05/2020

Gentenaars moeten meedenken over hun stad

Maandagavond kunnen de Gentenaars hun mening kwijt over hun stad in het stadsgesprek 'Thuis in de stad', dat plaatsvindt in de Vooruit (zie kader). Wie zeker met een aandachtig oor naar de opmerkingen zal luisteren is de cel gebiedsgerichte werking van de stad Gent. Zij polst sinds september wijk per wijk naar de mening van de Gentenaars over hun stad.

Gent

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

Met de gebiedsgerichte werking heeft de stad expliciet de ambitie om samenlevingsknopen te ontwarren en een project voor ontzuring van de stad in de steigers te zetten. Doel is om de stadsvlucht tegen te gaan en de inspraak van bewoners bij het stadsbeleid te verhogen. Als vertrekpunt stelt de stad per wijk een startnota op om de bewoners te informeren over de geschiedenis, het heden en de toekomst van hun wijk. Nadien volgt een uitgebreide bevraging bij de verschillende bewoners en gebruikersgroepen van de wijk. Op basis daarvan stelt de cel gebiedsgerichte werking van de stad Gent vervolgens een wijkprogramma op voor de komende vijf jaar, dat het schepencollege ook uit wil voeren.

"We zoeken naar een duurzame visie op de stad", legt Luc Rogiest, binnenstadcoördinator van de cel gebiedsgerichte werking, uit. "De Gentenaars moeten meedenken over waar we met deze stad naartoe moeten. Daarom lopen die wijkprogramma's ook vijf jaar. We willen de leefbaarheid van de stad verhogen, de betrokkenheid van de inwoners stimuleren en de verschillende dienstverleners in de stad beter op elkaar afstemmen."

Rogiest benadrukt echter dat ook de kleinere problemen die ze te horen krijgen in hun bevraging serieus worden genomen. "Als iemand een opmerking maakt die niet meteen geschikt is om in het wijkprogramma te komen, dan spelen we die door naar de bevoegde stadsdiensten of vragen we zelf de nodige informatie op."

Om het project enigszins beheersbaar te houden, is de cel gestart met de bevraging in acht van de 29 Gentse wijken. De andere wijken volgen in 2005. Wat volgens Rogiest na twee maanden op pad gaan opvalt is dat de bewoners zeer nieuwsgierig zijn naar informatie over hun stad. "De burger wordt wel geïnformeerd als er specifieke projecten op stapel staan, maar krijgt nooit eens een omvattend beeld over zijn wijk te horen. In die startnota's linken we al die stadsprojecten aan elkaar. Het openleggen van de Nederschelde hangt bijvoorbeeld nauw samen met de ontwikkeling van de wijk Dampoort. Toch percipiëren mensen dat niet zo. Daarom is die inforonde zeer belangrijk voor ons. Want een goed gesprek over de stad, kun je pas hebben als je goed geïnformeerd bent."

Nog een vaststelling is dat er geen ideale manier bestaat om de wijken te bevragen. "Elke wijk heeft andere functies met andere gebruikersgroepen. Het is echt maatwerk wat de bevraging betreft", vertelt Marc Verheirstraeten, gebiedscoördinator van de kernstad, de wijken rond het centrum zoals Brugse Poort en Rabot. "We hebben daarvoor een heel scala aan methodieken. Naast de klassieke bevraging via enquêtes laten we kinderen tekeningen maken over hun wijk, loopt er een project van de stedelijke jeugddienst waarbij jongeren fotoreportages in hun buurt maken, organiseren we stadswandelingen waar de deelnemers hun zegje mogen doen en zijn er per wijk tentoonstellingen waar bezoekers kunnen reageren op de plannen in hun wijk."

De beste benadering blijkt de face to face-aanpak te zijn. Zo krijgt de cel veel informatie binnen tijdens de stadswandelingen. Verheirstraeten: "Het is de meest directe aanpak. Met een man of dertig doen we een wandeling door de wijk, waarbij de deelnemers de nodige uitleg krijgen over de achtergrond van de wijk en de op stapel staande projecten. Mensen kunnen zich daardoor direct visueel voorstellen wat er staat te gebeuren en komen met tal van ideeën aanzetten."

Toch loopt nog niet alles gesmeerd. Zo slaagt de cel er nog niet in alle bevolkingsgroepen te bereiken, waardoor het gevaar bestaat dat alleen de al overtuigde stedelingen hun zegje kunnen doen. "Er zijn nog behoorlijk wat gaten in onze bevraging", geeft Verheirstraeten toe. "Momenteel zijn we bezig met een inhaalbeweging naar studenten en lopen er contacten met de stedelijke integratiedienst om op een georganiseerder manier de allochtonen mee te betrekken. Die zijn zeer moeilijk bereikbaar en het zou zonde zijn mocht hun mening niet meetellen."

Een ander pijnpunt is de verzameling en verwerking van al die informatie. De stad laat een speciaal computerprogramma ontwikkelen om alle info te bundelen. Binnenkort komt er ook een website waar alle startnota's en enquêteformulieren te vinden zijn. Verder neemt de cel zich voor nog meer op pad te gaan, aangezien dat de beste manier blijkt om bewoners en gebruikers van de stad te overhalen hun mening te zeggen. "Dé manier om participatie van de burger te verhogen bestaat niet, maar dit is wel een flinke stap vooruit", besluit Luc Rogiest. "We geven mensen het gevoel dat ze deel uitmaken van hun stad en geven ze de kans zelf ideeën te formuleren over hun woonomgeving. De bedoeling is uiteindelijk de afstand tussen de stad en haar bewoners te verkleinen."

Info: wie een startnota over zijn wijk wil opvragen kan dat via de dienst Stedenbeleid van de stad Gent. Tel. 09/266.82.49 of mail naar marleen.liviau@gent.be.

Zie ook Zeno, pagina 47 n Het Belfort op het Sint-Baafsplein. Als vertrekpunt stelt de stad Gent per wijk een startnota op. Nadien volgt een uitgebreide bevraging bij de verschillende bewoners en gebruikersgroepen van de wijk. (Foto Yann Bertrand)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234