Maandag 26/09/2022

lgbt-rechten

Gent wordt eerste 'transvriendelijke' stad van Vlaanderen: "Fantastisch en broodnodig"

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Gent wil de eerste 'transvriendelijke' stad van Vlaanderen worden. Er komen genderneutrale kleedruimtes in sportfaciliteiten en in briefwisseling wordt geslacht minder benadrukt. "Een fantastische stap en broodnodige erkenning."

Fernand Van Damme

Uit onderzoek blijkt dat minstens 130.000 Vlamingen zich niet helemaal of helemaal niet thuis voelen in het hokje van hun geboortegeslacht. “Transgenders zijn een unieke groep met specifieke noden, waar voorlopig weinig specifiek beleid voor wordt ontwikkeld, zeker op lokaal niveau. Daar willen we vanuit Gent verandering in brengen”, zegt Gent schepen voor Gelijke Kansen Resul Tapmaz (sp.a).

Het stadsbestuur neemt daarom een reeks maatregelen om de dienstverlening voor transgenders te verbeteren. Ten eerste zullen transpersonen die willen sporten alternatieve kleedruimtes kunnen boeken. Tapmaz: “In nieuwe infrastructuur wordt extra neutrale kleedruimte voorzien.”

De communicatie van de stad wordt zoveel als mogelijk genderneutraal. “In officiële briefwisseling zal niet langer sprake zijn ‘geachte heer of mevrouw’, in invulformulieren zal enkel naar het geslacht gevraagd worden als dat relevant is. Het hr-departement zal in rekrutering en functiebenamingen overal optie ‘x’ toevoegen”, zegt de schepen.

Infomomenten voor personeel

De drempel om discriminatie te melden wordt verlaagd. Tapmaz: “Er is al het meldpunt voor homo- en transfobie bij de Gentse politie, in 2018 wordt de stadswebsite aangepast om aangifte nog meer te vergemakkelijken.”

Tot slot zullen de meer dan 6.000 personeelsleden over het thema worden gevormd en geïnformeerd. “Nieuwe medewerkers moeten bij hun aanwerving een antidiscriminatieverklaring ondertekenen. Er komen ook infomomenten voor het personeel georganiseerd door de diensten Burgerzaken, Welzijn en Gelijke Kansen.”

Ondanks de grotere zichtbaarheid van transgenderpersonen en de toegenomen maatschappelijke bespreekbaarheid ervaren veel transpersonen moeilijkheden binnen verschillende domeinen van het dagelijkse leven. Die problemen heeft het Gentse stadsbestuur in samenwerking met het Transgender Infopunt, het Vlaamse onthaal-, informatie- en kenniscentrum over transgenders, in een ‘behoefteanalyse’ in kaart gebracht. “Gent wordt gezien als een open en progressieve stad. Toch kan ze nog meer inzetten op sensibiliseren en informeren”, zegt onderzoekster Judith Van Schuylenbergh.

Karen (53), die in Gent mee de vereniging GenderExpress trekt, was één van de transgenderpersonen die hun wensen en noden aan de stad konden overbrengen. Ze is zeer enthousiast over het resultaat. "De stad heeft duidelijk naar ons geluisterd. Het is zeer vervelend om je bekeken te voelen in een openbare kleedruimte, zeker als je in transitie bent. Sommige transgenders gaan nu niet sporten of zwemmen om aan die ongewenste aandacht te ontsnappen. Doodjammer, want zo word je beperkt in je bewegingsvrijheid."

Zelf stoorde Karen zich in het verleden vooral aan de 'geachte meneer Karen' in officiële brieven. "Zo raar. En vooral: dat ben ik niet. Ik voel me al heel mijn leven transgender. Twintig jaar geleden kwam ik 'uit de kast'. Door zo'n brief word je weer aan de periode daarvoor herinnerd, en als iemand anders behandeld."

Gelijkekansenbeleid

Schepen Tapmaz ziet de maatregelen als “het startsein voor een gelijkekansenbeleid met bijzondere aandacht voor transgenders”. “We willen geen genderloze stad”, verduidelijkt hij. “Er is niks mis met verwijzingen naar mannelijkheid of vrouwelijkheid. Toch zien we dat te strakke rolpatronen en stereotypen mensen kunnen schaden, terwijl in veel contexten opdeling naar sekse helemaal niet relevant is. Genderneutrale maatregelen ontkennen geen geslachten, ze leggen er gewoon geen nadruk op.”

De stad zal de andere 307 Vlaamse gemeenten aanmanen om hetzelfde pad te bewandelen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) laat via haar woordvoeder weten dat "gelijke kansen ook een bevoegdheid van de lokale besturen is, en dat zij daar ook initiatieven toe mogen nemen."

Karen hoopt alvast dat andere steden het voorbeeld van Gent zullen volgen. "Want hiermee zeg je als stad: 'we erkennen jullie bestaan, en hebben aandacht voor jullie wensen en noden'. Een zeer positieve en noodzakelijke stap."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234