Gent
Gent wordt één groot terras: tot dubbele terrassen in centrum, tot vierdubbele buiten de stadsring
Nu de horeca open mag, zal in Gent ingezet worden op extra terrassen. Zaken in het centrum die nu al een terrasvergunning hebben, kunnen vragen om uit te breiden tot maximum het dubbele van de huidige oppervlakte, buiten de stadsring mag dat tot vier keer zo groot zijn. Enige voorwaarde: er moet ruimte zijn. De stad zet zelfs extra personeel in om alle aanvragen tegen maandag vergund te hebben. Ook mooi: de terrasbelasting valt weg tot eind september.
De stad heeft aan een duidelijk kader rond terrassen gewerkt, samen met handelsorganisaties zoals Horeca Vlaanderen, Unizo en de Opperdekenij. Aangezien de regels van de social distancing nog steeds van kracht zijn, heeft de stad Gent naar oplossingen gezocht die de oppervlakte van terrassen vergroten, maar ook rekening houden met een veilige passage van fietsers, voetgangers en hulpdiensten. Om extra ruimte te creëren, zijn ook parkeerplaatsen een optie.
Geen terrasbelasting
Wie een uitbreiding van zijn terras wil, moet dat wel officieel aanvragen. Voor alle centrumpleinen - Vrijdagmarkt, Korenmarkt, Sint-Baafsplein, Oude Beestenmarkt, Vlasmarkt - én Oostakker Dorp worden al proactief nieuwe terrasinplantingsplannen gemaakt. Horeca-uitbaters daar moeten wel nog altijd zelf een aanvraag tot uitbreiding indienen. Ook voor pleinen in andere wijken en deelgemeenten kan de stad Gent op vraag van horeca-uitbaters soortgelijke plannen opmaken.
Ook financieel krijgen de horecazaken nog een duwtje in de rug. De terrasbelasting, die ze sinds de start van de lockdown niet meer moeten betalen, valt ook de komende maanden nog weg. Tot eind september moet geen enkele zaak terrasbelasting betalen.
Snel aanvragen
De uitbreiding van terrassen wordt voorlopig toegestaan tot 30 september 2020. De stad Gent voorziet extra personeel zodat de aanvragen van de eerste 48 uur ten laatste op maandag 8 juni behandeld zijn. Aanvragen die later binnenkomen, zullen binnen de vijf werkdagen worden behandeld. Horeca Vlaanderen is alvast tevreden met de inspanningen van de stad. “ De horeca-uitbaters moeten wel weten dat helaas niet iedereen kan gelukkig gemaakt worden”, zegt Tim Joiris, voorzitter van Horeca Oost-Vlaanderen. “De uitbaters die kunnen uitbreiden, moeten ook zelf verantwoordelijkheid nemen wat betreft buurlawaai, reserveringssysteem,...”