Vrijdag 10/07/2020

Gent wint oorlogje om scouts

GENT

‘Dit is een regelrechte aanval op ons functioneren’, stelde Michel Louwagie met enige zin voor gespeelde verontwaardiging.

AA Gent geeft doorgaans niet zoveel persconferenties. Nieuwe spelers worden uiterst zelden voorgesteld, hoogstens presenteren ze eens een nieuwe trainer. Dat Michel Louwagie gisteren de pers bijeen riep, was daarom opmerkelijk. “Ik vond het nodig om een persmoment te organiseren”, legde hij uit. “Normaal doe je dat alleen om een nieuwe speler of trainer voor te stellen. Nu gaat het over andere zaken, namelijk de rivaliteit tussen Gent en Club Brugge. We weten al enkele dagen dat Club twee van onze scouts heeft benaderd om over te stappen: Gilbert De Groote, onze hoofdscout die hier al twaalf jaar werkt en Gunther Schepens.”

Les moraal

Geen van beiden hapte toe en dus zag Louwagie zijn kans schoon om een les moraal te geven, geflankeerd door de twee waarom het allemaal draaide. “Woensdag en vrijdag heb ik Luc Devroe en de voorzitter van Club Brugge nog gezien om te onderhandelen over de nieuwe competitieformule. Zij hebben er tegen mij met geen woord over gerept. Dat moet niet noodzakelijk. Een contract kun je altijd verbreken. Ik kan dus eigenlijk niet kwaad op hen zijn, maar het stemt we wel tot nadenken. Er zijn ex-spelers genoeg die vrije tijd zat hebben om te scouten. Vreemd toch dat ze dan bij onze scouts uitkomen.”

Nu zijn de Gentse scouts niet de eersten de besten. Ze leverden al verschillende staaltjes van vakmanschap af met onder andere Bryan Ruiz, Roberto Rosales en onlangs nog Yaya Soumahoro. Spelers die al vele miljoenen opbrachten of nog kunnen opbrengen. Geen wonder dat Louwagie De Groote en Schepens niet graag zag vertrekken. “Ik ben dan ook fier dat ze beslist hebben om te blijven”, haalde hij de loftrompet boven. “Dat is een grote evolutie. Tien jaar geleden hadden we deze persconferentie niet hoeven te organiseren. Want toen benaderde Club Brugge onze trainer Trond Sollied, en die was weg. Het betekent dat we vertrouwen uitstralen en dat Gunther en Gilbert geloven in de toekomst van AA Gent. Het feit dat ze blijven, wil zeggen dat ze zich hier goed voelen. Ik moet hen bewieroken want ze creëren bij anderen goesting om hen weg te halen en ons te verzwakken.”

En dat is precies hoe Louwagie de demarche van Club Brugge aanvoelt. “Ik was verwonderd”, antwoordde hij met een glimlach tot achter zijn oren. “Dit is een aanval op ons goed functioneren. Dat zij één van onze scouts contacteren, tot daar. Maar twee? Alles is te koop, maar met mensen uit het managementteam is dat toch nog iets anders dan met spelers. Mezelf kennende zal ik dat wel nog eens ter sprake brengen als ik de mensen van Club Brugge een volgende keer zie.”

En daar kunnen ‘de mensen van Club Brugge’ zeker van zijn. Net zoals het zeker is dat het er bij die gelegenheid iets minder fijngevoelig aan toe zal gaan dan gisteren. Want hoeveel flair de algemeen manager ook aan de dag legde en hoe luchtig hij er ook overheen leek te stappen, dat hij inwendig kookte, lijdt geen twijfel. De persconferentie had dan ook maar één doel. Triomferen. Een moment de gloire dat AA Gent blijkbaar niet kon laten liggen. Al wou Louwagie dat zelf niet zeggen. “Sollied ging wel weg, nu gebeurt dat niet. De rest moet je zelf invullen”, merkte hij desgevraagd fijntjes op.

Het mag duidelijk zijn dat AA Gent nog altijd niet verlost is van zijn Club Brugge-complex. Maar dat kon Louwagie gisteren duidelijk niet veel schelen. Hij hief het glas op die kleine overwinning naast het veld. “Champagne. Dit moeten we vieren.” Waarna commercieel manager Patrick Lips nog een boodschap had. “Op 26 december speelt AA Gent tegen Club Brugge. En je weet dat dat de meest vredevolle periode van het jaar is.”

Schepens: ‘Het is hier goed’

Gunther Schepens zelf zat gisteren te glunderen op de persconferentie. Dat Club Brugge hem wou inlijven, vond hij een compliment. “Als een naam zoals Club Brugge je contacteert, geeft je dat een bepaalde waardering voor je werk. Dan moet je luisteren.”

En dat deed Schepens ook. Vorige week donderdag zat hij samen met voorzitter Paul Jonckheere. Eergisteren belde hij dan naar Luc Devroe dat hij niet zou ingaan op het aanbod. Gilbert De Groote haakte eerder al af. “Ik heb alles goed afgewogen”, motiveerde Schepens zijn keuze. “Uiteindelijk was het vrij gemakkelijk. Bij AA Gent kunnen we ons ei kwijt. Het is hier goed werken en ik heb hier zekerheid. Vergeet niet dat ik als scout nog maar in mijn kinderschoenen sta. Ik ben pas drie jaar bezig.”

Zowel Schepens als De Groote konden meer geld gaan verdienen in Brugge, maar dat heeft hen dus niet kunnen overtuigen. “De betrokkenheid is meer waard dan een loonsverhoging”, aldus De Groote. Al lijkt het onwaarschijnlijk dat AA Gent die loyaliteit niet zal belonen.

(HVM/NP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234