Zondag 17/11/2019

Gent wil gezelligste stad van Vlaanderen blijven

Stadsbestuur probeert van elke Gentenaar stadsambassadeur te maken

Gent

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

De titel 'Gezelligste stad van Vlaanderen' heeft Gent het voorbije jaar geen windeieren gelegd. Het aantal overnachtingen van bezoekers steeg, de stad kon rekenen op een pak extra dagjestoeristen en nationale en internationale reistijdschriften maakten pagina's vrij om hun lof te uiten over de Arteveldestad. Om nog meer toeristen te lokken wordt de verlichting aangepakt en deelt het stadsbestuur 'stoefpakketjes' uit, zodat de Gentenaars zelf stadsambassadeur kunnen spelen.

Een jaar lang mocht Gent de titel 'Gezelligste stad van Vlaanderen' dragen, maar op 1 januari 2006 moet het die titel afstaan aan een nieuwe laureaat. Maar de Gentse VLD-schepenen Geert Versnick en Sas Van Rouveroij zijn niet van plan om die titel zonder slag of stoot weer af te geven. Als het van hen afhangt, blijft Gent ook in 2006 de gezelligste stad van Vlaanderen. "We waren dat al voor januari 2005, de titel heeft dat nog eens bevestigd en in 2006 en later zal dat ook zo blijven", aldus een zelfverzekerde schepen van Cultuur en Toerisme Van Rouveroij.

Achteraf gezien blijkt de titel vooral een goed publicitair middel te zijn. Zowat in alle Vlaamse en Nederlandse reistijdschriften verschenen uitgebreide reportages over Gent, nooit waren er zoveel televisiereportages te zien over de stad en ook internationaal ging de titel niet onopgemerkt voorbij. Zowel het gerenommeerde National Geographic als de inflightmagazines van Virgin, SN Brussels Airlines en Iberia hadden aandacht voor Gent. "Vroeger sloegen reistijdschriften Gent altijd over", zegt Van Rouveroij. "Maar dankzij de titel hebben we die trend voor het eerst kunnen doorbreken. Een magazine als National Geographic hadden we nooit gehaald zonder de titel."

De uitgebreide media-aandacht lokte extra veel bezoekers naar de Arteveldestad. In totaal steeg het aantal overnachtingen met 6,1 procent tegenover 2004. De Gentse hotels stelden speciaal voor 'Gent gezelligste stad' arrangementen samen, wat 15.000 extra overnachtingen opleverde. "Als je weet dat elke toerist gemiddeld 115 euro per dag besteedt, dan betekent dat een extra omzet van 1,7 miljoen euro voor de Gentse toeristische sector", aldus Van Rouveroij. Ook het aantal dagjestoeristen steeg. De NMBS verkocht vorig jaar 1.046 B-dagtrips naar Gent of 71,8 procent meer in vergelijking met het jaar ervoor. "Ook de Belgen hebben dus de weg naar Gent ontdekt."

Het Gentse stadsbestuur wil op dat elan verdergaan en is van plan om Gent nog sfeervoller te maken. In de eerste plaats komt er een uitbreiding van het bestaande lichtplan waarvoor Gent in 2004 nog de internationale City-People-Light Award ontving.

Volgend jaar krijgen onder andere de Koestraat, de Jan Breydelstraat, het zwembad Van Eyck, de Sint-Annakerk, de Sint-Niklaaskerk en het Sint-Baafsplein een passende sfeerverlichting. Er zal ook een studiebureau aangesteld worden om een lichtplan uit te werken voor het hele Gentse grondgebied. "Dat betekent dus dat ook de buitenwijken en deelgemeenten van Gent een aangepaste sfeerverlichting krijgen", aldus Versnick.

Om Gent nog meer te promoten doet het stadsbestuur een oproep aan alle Gentenaars om reclame te maken voor hun stad. Bij de dienst Toerisme kunnen ze gratis 'stoefpakketjes' afhalen met daarin een aantal brochures over de stad. De komende dagen krijgen alle Gentenaars via het stadsmagazine ook een pakketje wenskaarten in de bus met daarop foto's van Gent bij nacht. "De bedoeling is dat iedereen de wenskaarten zoveel mogelijk verspreidt onder vrienden en familie in binnen- en buitenland", aldus Van Rouveroij. "Wie trots is op zijn stad, kan zo op een eenvoudige manier reclame maken voor Gent. Je hoeft dus geen bekende Vlaming te zijn om stadsambassadeur te spelen."

n Een van de vijf wenskaarten met nachtelijke foto's van hun stad die alle Gentenaars in de bus krijgen. (Foto Stad Gent)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234