Dinsdag 12/11/2019

Gent vindt geen stadsdichter

In Gent blijft het stadsbestuur hardnekkig op zoek naar een nieuwe stadsdichter, maar die queeste loopt allerminst van een leien dakje. Nadat Roel Richelieu van Londersele en Erwin Mortier het protocollaire ambt telkens voor twee jaar opnamen, werden zij opgevolgd door stadscomponist Dick van der Harst. Nu is het weer de beurt aan een dichter. Miriam Van hee leek een evidente keuze en werd enige tijd geleden door cultuurschepen Lieven Decaluwe aangezocht. Zij zegde eerst toe, maar trok zich dan om principiële redenen terug.

Intussen rezen er bij Gentse politici en cultuurwatchers bedenkingen bij het lage honorarium voor het stadsdichterschap: amper 625 euro. Zelfs de stadstekenaar van Turnhout ontvangt meer dan 4.000 euro, zo merkte de Gentse literatuurprofessor Yves T'Sjoen op. Onlangs legde Groen! een raadsbesluit voor om de vergoeding voor de stadsdichter op te krikken tot 3.500 euro. "Het is pijnlijk dat de uitverkoren kandidate weigert. Dit is een van de projecten waar zowat de hele raad zich achter schaart, maar de vergoeding van 625 euro is belachelijk. Door ze te verhogen geef je het signaal dat je het stadsdichterschap ernstig neemt", zo zei Filip Watteeuw (Groen!) in de Gentse gemeenteraad. Schepen Decaluwe gaf toe dat het bedrag "peanuts" was en is nu bereid minimum 3.500 euro uit te trekken voor de job. In samenspraak met het Poëziecentrum dingt het stadsbestuur nu naar de hand van Peter Verhelst als Gents stadsdichter. Hij houdt zijn antwoord nog in beraad.

Maffiaboek met zwarte passages

Wie een boek schrijft over de maffia, moet weten waar hij aan begint. Het lot van de Italiaanse Gomorra-auteur Roberto Saviano, die na doodsbedreigingen van de Camorra moest onderduiken, is bekend. Maar in Duitsland komt nu ook het boek Mafia. Von Paten, Pizzerien und falschen Priestern van de journaliste Petra Reski in de vuurlinie. Diverse mensen die in het boek voorkomen, hebben een rechtszaak tegen de auteur aangespannen. Daardoor ligt het boek nu met zwartgemaakte passages in de boekhandel.

In Mafia poogt Reski de verwevenheid van maffia, overheid en religie bloot te leggen. Daarvoor interviewde ze zowel openbare aanklagers, advocaten van maffiabazen als spijtoptanten onder protectie van de politie. Reski en haar Duitse uitgever Droemer Verlag zijn intussen in de tegenaanval gegaan en verzetten zich hevig tegen de rechterlijke ingreep. Reski zegt dat ze haar uitspraken met talloze bewijzen kan ondersteunen.

Mafia zou in mei in vertaling verschijnen bij de Nederlandse uitgeverij Lebowski. Niet duidelijk is of hier ook aanpassingen zullen moeten gebeuren. In Boekblad zegt Oscar van Gelderen dat hij nog even de afloop van de rechtszaak afwacht.

Benali gaat Komrij achterna

De Nederlandse auteur Abdelkader Benali heeft het eervolle aanzoek gekregen om een bloemlezing te maken van de beste kinderverhalen door de eeuwen heen. Het vuistdikke boek moet de proza-aanvulling worden van het grootscheepse project van Gerrit Komrij in 2007, wat toen resulteerde in de spectaculaire bundel De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten.

Net als Komrij destijds heeft Benali zich nu verschanst in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, waar hij zich door een gigantische berg kinderverhalen worstelt. De beoogde bloemlezing heeft de werktitel De Nederlandse Kinderliteratuur in 100 en enige verhalen en zal bij Prometheus verschijnen. Over zijn werkzaamheden in de KB schrijft Abdelkader Benali dagelijks een weblog voor NRC Handelsblad (www.nrcboeken.nl/nieuws/marathonlezer/). Benali is overenthousiast: "Zou ik het aanbod hebben afgeslagen, dan zou ik er nachtenlang van wakker liggen. En daar heb ik geen zin in, slapeloze nachten." Maar hij weet ook dat hem een zware dobber staat te wachten: "Op de eerste dag heb ik tegen de tweeduizend pagina's doorgebladerd. Opbrengst? Mager, twee verhalen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234