Zaterdag 28/01/2023

Gent versmalt dodenweg

Het Vlaams Gewest gaat de rijbaan van de Gasmeterlaan in Gent versmallen. Deze werken waren al gepland maar worden nu versneld uitgevoerd naar aanleiding van het ongeval vorig weekeinde waarbij twee tienermeisjes om het leven kwamen. Daarnaast start het Gentse stadsbestuur met een onderzoek naar het gebruik van de intelligente snelheidsaanpassing (ISA). Dat systeem vermijdt dat bestuurders nog de toegelaten snelheid overschrijden.

Gent

Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

Sofie Deschepper (13) en Naomi Rodenburg (14) kwamen op 3 november om het leven toen ze werden gegrepen door een personenwagen. Het ongeval gebeurde op de drukke Gasmeterlaan. Volgens ooggetuigen reed de bestuurder, de 41-jarige Patrick L., veel te snel. Buurtbewoners klagen al jaren over laagvliegers en volgens hen leent de weg er zich ook toe. Naar aanleiding van het tragische ongeval spoorden buurtbewoners en schepen van Mobiliteit Karin Temmerman het Vlaams Gewest, dat eigenaar is van de weg, aan tot dringende maatregelen.

"Sinds vorig jaar zijn we bezig met het veiliger maken van de stadsring en de gewestwegen voor zwakke weggebruikers", verduidelijkt ingenieur Migiel Callens. "Op diverse plaatsen wordt de rijbaan versmald en komen er bredere fietspaden. Volgend jaar starten we met een studie waarbij de knelpunten van de stadsring worden onderzocht en oplossingen worden geformuleerd. De heraanleg is voorzien na 2004. In afwachting van een definitieve heraanleg versmallen we de rijwegen door middel van wegmarkeringen. Voor de Gasmeterlaan was dat werkje pas voorzien in de loop van volgend jaar. De Gasmeterlaan was voor het ongeval voor ons geen prioritair knelpunt. Er zijn immers nog andere gevaarlijke wegen die we zo snel mogelijk willen aanpakken. Een deel van de stadsring is al aanbesteed en er komt een heraanleg van de Oudenaardsesteenweg in 2002, van de Kortrijksesteenweg in 2003 en van de Brugsevaart in 2003-2004." Door het dodelijke ongeval komt de Gasmeterlaan nu toch op de prioriteitenlijst te staan. Het Vlaams Gewest verklaarde zich bereid om op korte termijn maatregelen te treffen.

"De winterperiode is wel niet echt geschikt om markeringen aan te brengen", waarschuwt Callens. "Eventueel kunnen we voorlopige markeringen aanbrengen en de klus in het voorjaar overdoen. Maar het versmallen van de rijweg door markeringen zal alleen niet voldoende zijn om snelheidsduivels tegen te gaan. Er moet ook meer controle zijn."

Het Gentse stadsbestuur pleitte bij ministers Duquesne en Verwilghen al om de processen-verbaal versneld af te handelen en om de boetes te verhogen. Daarnaast kreeg ook minister Stevaert een brief. Het stadsbestuur wil immers de twintig aangevraagde onbemande camera's met spoed ontvangen.

Gent start als eerste in Vlaanderen, in samenwerking met het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, met een experimentele invoering van het ISA-systeem, een technologie die de snelheid van voertuigen automatisch aanpast aan de opgegeven maximumsnelheid. In het late voorjaar van 2002 zullen de eigen stadswagens, enkele taxi's en auto's van vrijwilligers-particulieren uitgerust worden met een ISA-systeem. Het stadsbestuur hoopt ook privé-bedrijven te overtuigen om aan het experiment deel te nemen. Het Gentse stadsbestuur voorziet voor het onderzoek, waarbij wordt nagegaan hoe ISA precies werkt en wat de ervaringen van de bestuurders zijn met dit systeem, 3 miljoen frank. Daarmee kan het afhankelijk van de leverancier tien à vijftien ISA-systemen aankopen. Schepen Temmerman pleit er in de marge van het ongeval in de Gasmeterlaan voor om ook hardleerse laagvliegers aan te pakken met een dergelijke snelheidsremmer.

Experiment met ingebouwde snelheidsremmers start volgend jaar

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234