Zaterdag 18/09/2021

Gent strijdt voor bomen steinerschool

Buurtbewoners en het Gents Milieufront zijn een petitie gestart om het bosje te redden midden in de steinerschool aan de Kasteellaan. De directie wil de bomen omhakken om er kleuterklassen te bouwen. 'De natuurwaarde waarnaar de buurtbewoners verwijzen, is erg relatief.'

Gent

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

Wie een huis heeft in de stad met uitzicht op een stukje natuur, mag zich gelukkig prijzen. Zo genieten de bewoners rond een Gentse steinerschool al jaren van het kleine bosje midden de school, een stukje natuur waar heel wat zangvogels huizen. Voor niet lang meer echter, want de school is van plan een groot aantal van de bomen te vellen om plaats te maken voor nieuwe kleuterklassen. Buurtbewoners en het Gents Milieufront zijn daarom met een petitie gestart om de bomen alsnog te redden.

Het stukje natuur op het grondgebied van de steinerschool in de Kasteellaan ligt er nu nog idyllisch bij. De kleuterklassen zijn gehuisvest in kleine houten barakken die her en der in het bosje verspreid staan en doen denken aan een dorp uit de stripverhalen van Asterix. Niet alleen de leerlingen houden van dat stukje natuur, ook de bewoners van het omliggende woonblok profiteren van het uitzicht op de esdoorns die in het parkje staan.

"Het is niet alleen visueel genieten", vertelt buurtbewoonster Pascale Vervenne die in de Lousbergskaai woont. "In het bosje huizen ook heel wat zangvogels, je hoort hier soms echt een fluitconcert." Vervenne schat dat er zo'n honderd bewoners in het woonblok aan de Kasteellaan, Lousbergskaai, Forelstraat en Eendrachtstraat uitkijken op het bosje. Die vinden het onbegrijpelijk dat er volgend schooljaar zeven tot acht hoogstammige bomen moeten sneuvelen om plaats te maken voor nieuwe kleuterklassen. Vervenne: "Gent heeft zo al weinig groen en dan moet dit stukje natuur ook al verdwijnen. Die bomen geven gezelligheid aan de wijk, schaduw in de zomer en zuivere lucht. Zeer bizar dat bij het ontwerp van die nieuwe kleuterklassen niet meer rekening gehouden is met de waarde van die bomen."

De steinerschool heeft van de stad Gent een vergunning gekregen om tien bomen te rooien. In ruil is de school wel verplicht om vijf nieuwe bomen aan te planten. Maar omdat de school niet tien maar zeven tot acht bomen gaat kappen, is ze maar van plan een tweetal nieuwe bomen aan te planten.

Niet alleen de omwonenden, ook de ouders van kinderen die les volgen in de steinerschool stellen zich vragen bij de plannen van de directie: "Het is net een meerwaarde voor de school dat die bomen er staan", zegt ouder Jenny De Laet. "Voor de leerlingen is dat een belangrijk pluspunt. De plek kan zelfs ingericht worden als een natuureducatieve tuin. Het gaat niet om kleine boompjes, hé, maar om hoogstammige bomen met veel natuurwaarde. De steinerschool staat toch bekend als een school met veel respect voor milieu en natuur? Ik snap dus niet waarom de directie akkoord gaat met de plannen van een architect die weinig overlaat van het bestaande groen."

De Laet vindt het vreemd dat de school niet opteert voor een moderne versie van de houten barakken zoals die er nu staan. In dat geval zouden er geen of toch veel minder bomen moeten sneuvelen. "Mocht de school geen enkele andere oplossing hebben, dan zou ik me bij de beslissing van de directie neerleggen. Maar een andere oplossing is er wel. Via houtskeletbouw is het mogelijk meer klaslokalen te voorzien zonder de bestaande bomen te beschadigen. Alleen heeft de architect geen rekening gehouden met het bosje en vreest de school nu om haar toegewezen subsidies te verliezen als ze de oorspronkelijke plannen wijzigt." De Laet wijst er verder nog op dat de ondergrond van het bosje erg drassig is en dat het rooien van de bomen wel eens voor wateroverlast zou kunnen zorgen.

Bij de steinerschool heeft directeur Werner Decoodt aanvankelijk weinig zin om vragen te beantwoorden over de kwestie. Na enig aandringen wil hij toch een reactie kwijt. "Dat bomen moeten verdwijnen is natuurlijk nooit plezant. Maar de natuurwaarde waarnaar de buurtbewoners verwijzen, is zeer relatief. Verschillende bomen zijn ziek of staan niet meer recht. Als we de school willen uitbreiden, hebben we geen andere keuze dan ze te rooien."

Of het niet mogelijk is om opnieuw houten barakken te plaatsen in het bosje? "Voor grotere barakken is er geen plaats genoeg en de school heeft liever één gebouw waarin de kleuters samen zitten dan allemaal afzonderlijke hokjes. We hebben de plannen al eens herbekeken en daaruit is gebleken dat het nieuwe gebouw niet op een andere plek kan staan. We kunnen het toch moeilijk neerpoten op de speelplaats? Bovendien, als we de plannen nu nog zouden wijzigen, moeten we opnieuw een dossier indienen bij Digo (Dienst Infrastructuurwerken voor het Gesubsidieerd Onderwijs, TD), wat in de praktijk inhoudt dat we weer zeven jaar moeten wachten op subsidies. De huidige houten barakken zijn in te slechte staat om daarop te wachten."

Mocht het een troost zijn voor de ouders en de omwonenden: in een mededeling laat de steinerschool weten dat 'het rooien van bomen en het planten van nieuwe bomen op een pedagogisch verantwoorde en antroposofisch geïnspireerde wijze zal verlopen' en dat geprobeerd wordt om 'de bomen die helaas moeten sneuvelen een waardig einde toe te kennen en een eeuwig leven te schenken als kunstwerk of spelmateriaal'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234