Zaterdag 08/05/2021

Gent stelt binnenwaterwegen weer open voor bootjes

Gent

Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

De dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen is gestart met de verlaging van de Rode Torenkaai, ter hoogte van de Dampoortstraat in Gent. Dat vormt het startschot voor de bouw van een jachthaven, waar tegen eind 2001 de eerste schepen kunnen aanmeren. De jachthaven en het openstellen van de waterwegen moeten het Gentse binnenwater opnieuw opwaarderen. In het stadsmagazine van januari werden Gentenaars al ingelicht over de prestigieuze plannen van de stad.

In de jaren zestig werd de Nederschelde in Gent dichtgegooid. De binnenwaterwegen waren van weinig nut voor de stad en zo konden ze nog dienen als parking. Maar in de loop van de jaren wijzigde de visie van het stadsbestuur. Gent dankt zijn rijke geschiedenis aan het water en de stad wil nu de binnenwaterwegen weer benutten. Enkele jaren geleden startte de stad met het opnieuw blootleggen van het binnenwater. In april '99 werd de onderdoorgang aan het Laurentplein officieel opengesteld voor bootjes en enkele maanden later was de enorme parking aan de Ajuinlei volledig verdwenen.

Daardoor kunnen kleine plezierbootjes van aan het Gentse justitiepaleis tot aan de Nationale Bank varen. Voor een totale doorgang tot aan de jachthaven is het nog wachten tot in 2003. De Reep is nog volledig afgesloten voor de bootjes. Eerst moet er een sluis worden gebouwd ter hoogte van de Oude Beestenmarkt om het niveauverschil te kunnen overbruggen. Daarna kan pas de Reep, de laatste hinderpaal voor een volledige doorgang, worden opengesteld. De bootjes kunnen dan aanmeren aan de Rode Torenkaai, de Nieuwbrugkaai, die klaar is tegen 2002, en de Veerkaai, die verlaagd is tegen 2003.

Het stadsbestuur wil met het opengooien van de binnenwaterwegen de stad aantrekkelijker maken voor pleziervaarders en openbaar vervoer via het water mogelijk maken. Het binnenwater moet voor de stad een trekpleister worden waarlangs Gentenaars en toeristen kunnen wandelen en van het uitzicht kunnen genieten. Vorige maand sloopte de stad een afsluitingsmuur aan de Brabantdam, waardoor Gentenaars van op het Laurentplein een prachtig zicht hebben op het water. De gesloopte muur en de achterliggende grond worden omgevormd tot een houten terras met zitbankjes. De volledige herwaardering van de Gentse binnenwaterwegen en de aanleg van de jachthaven moeten rond zijn tegen 2006.

Niet alleen in Gent zijn er trouwens plannen om de indertijd verborgen waterlopen in het stadscentrum weer in het daglicht te brengen. Ook in Leuven maakte burgemeester Louis Tobback bekend dat een belangrijk deel van het vandaag overtunnelde stuk van de Dijle opnieuw opengelegd wordt.

Ook Leuven herondekt zijn verborgen water: de Dijle zal opnieuw worden opengelegd in het stadscentrum

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234