Woensdag 07/12/2022

Gent spendeert nog maar 25 miljoen aan Vlaamse Opera

Opera

Gent / Eigen berichtgeving

Chung Tsey Chow / Wilfried Eetezonne

De Gentse cultuurschepen Sas van Rouveroij (VLD) wil de stedelijke bijdrage aan de Vlaamse Opera voor 2002 terugschroeven van 100 (2,4 miljoen euro) naar 25 miljoen frank (619.000 euro). De schepen gaat ervan uit dat de Vlaamse Gemeenschap de overige 75 miljoen frank (1,8 miljoen euro) betaalt, aangezien vooraf werd afgesproken dat de Vlaamse Opera nooit mag lijden onder het kerntakendebat.

Ook Antwerpen denkt aan een verlaging van de subsidies. In de begroting voor volgend jaar staat een verlaging met 26 miljoen frank (644.000 euro) ingeschreven. Daarmee zou de stedelijke bijdrage van 93 miljoen frank (2,3 miljoen euro) naar 67 miljoen frank (1,6 miljoen euro) verlagen, maar daarvoor beslist het college pas in oktober. Niettemin denkt cultuurschepen Eric Antonis (CVP) eveneens aan een uiteindelijk bedrag van 25 miljoen. "Ik wil ook zover gaan, maar niet voor er meer duidelijkheid is vanuit de Vlaamse Gemeenschap. Vandaar dat ik met een tussenstap wil werken," aldus de schepen.

Koen T'Sijen, woordvoerder van Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux, ontkent dat de Vlaamse regering de rest zal ophoesten. "Er zijn geen toezeggingen gedaan," zegt T'Sijen formeel. "Hoeveel en wat de Vlaamse Gemeenschap zal subsidiëren, moet nog blijken uit het kerntakendebat, dat moet uitmaken wie wat betaalt of doet. De minister is het wel eens met het principe dat de Vlaamse Gemeenschap een zekere verantwoordelijkheid heeft ten opzichte van de opera. Maar er kan nu nog niet gezegd worden hoeveel daarin geïnvesteerd zal worden. Het is bovendien geenszins de bedoeling dat Antwerpen en Gent besparen op hun culturele begroting en dat geld pompen in andere zaken zoals openbare werken. Wat bespaard wordt op de opera, moet geherinvesteerd worden in lokale culturele projecten. We willen in dit kader een engagement van de steden hebben."

Volgens T'Sijen is minister Anciaux momenteel nog in volle onderhandeling met Antwerpen en Gent en moeten die gesprekken eerst afgerond zijn voor er bedragen kunnen vallen.

Zeker is dat Gent de financiering van het theatergezelschap van Vuile Mong en zijn Vieze Gasten in ruil voor de opera zal krijgen, vanwege het puur lokaal karakter van dat gezelschap. Schepen Van Rouveroij heeft ook al plannen voor de 75 miljoen frank die de stad bespaart op de opera. Zo wil de schepen dat geld investeren in de Vooruit, het Festival van Vlaanderen, het Filmfestival, de vzw Minard en de Bijloke. Bovendien wil hij de projectsubsidies voor lokale cultuurvereniging verhogen.

"Dat klinkt vrij goed", lacht T'Sijen. Behalve de Vlaamse Opera wil Van Rouveroij ook het Museum voor Sierkunst overhevelen naar de Vlaamse Gemeenschap. Volgens de schepen is het museum uniek in Vlaanderen. Daarnaast pleit hij voor de oprichting van een koepelstructuur door de overheid, waarbinnen de musea van Gent, Brugge en Antwerpen samenwerken. Tot slot wil Van Rouveroij dat Anciaux met geld over de brug komt voor de restauratie van de Floraliahal voor de uitbouw van het SMAK. Maar het is wachten op de afronding van het kerntakendebat vooraleer daarover een beslissing valt.

Antwerpen denkt aan tussenstap

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234