Donderdag 28/10/2021

Gent opent jacht op zieke zwerfkatten

De stad Gent wil eens en voor altijd het probleem van de zwerfkatten uit de wereld helpen, een voornemen dat de vzw Poezenboot haar al jaren influistert. Volgens wel heel sterk uiteenlopende schattingen varieert het aantal wilde of verwilderde Gentse poezen tussen driehonderd en dertigduizend. Minstens een deel daarvan wil de stad Gent vangen en door studenten diergeneeskunde onvruchtbaar laten maken of, als ze ernstig ziek blijken, meteen een verlossend spuitje laten geven. Toch is Mieke Schuddinck van de Poezenboot verre van tevreden. 'Ik vrees dat ze de poezen wat al te vlug zullen doen inslapen of zelfs gaan gebruiken voor proeven op dieren.'

Gent.

Van onze medewerker

Over het aantal zwerfkatten in Gent doen de wildste verhalen de ronde. Sommigen spreken van dertigduizend, bij de Poezenboot valt het cijfer van drie- tot vierduizend. De stad zelf houdt het iets bescheidener op zo'n vier- tot zeshonderd. "Te veel in elk geval", zucht schepen van leefmilieu Decaluwé, "in die mate dat er misschien zelfs een gevaar voor de volksgezondheid ontstaat." En dus werd de voorbije maanden een inventaris opgesteld van de plaatsen waar de poezen samentroepen. Maandag gaan de stadsdiensten tot actie over en duiken op de Westerbegraafplaats de eerste kooien op. "In de hoop dat we zo'n drie tot vier poezen per dag kunnen pakken", stelt Decaluwé. "Maar we gaan zeker door tot we denken dat het probleem is opgelost. Natuurlijk kunnen we het niet alleen oplossen. Wij hopen ook dat de eigenaars van huiskatten zich verantwoordelijker gaan gedragen en hun katten laten steriliseren of castreren."

Zodra de diertjes gevangen zijn, worden ze overgebracht naar de faculteit voor diergeneeskunde van de Gentse Universiteit. Dierenarts Rudy Demeester leidde eerder al een soortgelijke campagne in het Waasland, doet dat ook nu in Gent en is verbonden aan de universiteit. "De laatstejaars diergeneeskunde zullen de katten aan een bloedtest onderwerpen. Dieren die besmet zijn met kattenaids of kattenleucose, doen ze inslapen. De gezonde poezen worden gesteriliseerd. Onze bedoeling is het om de katten zo vlug mogelijk weer vrij te laten, nadat ze ontvlooid en gemerkt zijn. Als poezen al te lang wegblijven van hun territorium, verdwijnen daar hun geurkenmerken en worden ze onverbiddelijk uit de sociale groep gestoten." En dat zou ook de stad betreuren, want een goed jagende kat vangt per jaar zo'n duizend knaagdieren, en niemand is bereid die het grondgebied van stad te laten inpalmen.

Driehonderdduizend frank heeft de stad Gent veil om haar doelstelling te verwezenlijken. Toch kan de actie niet meteen rekenen op de sympathie van kattenactiviste en voorzitster van de vzw De Poezenboot, Mieke Schuddinck. "Ik hoop natuurlijk het beste, maar ik heb mijn twijfels over deze campagne. Ik vrees een beetje dat vele dieren meteen geëuthanaseerd zullen worden, zelfs zonder dat het nodig is. Niemand heeft er eigenlijk controle op. Wij hadden voorgesteld om zelf de poezen te vangen en met eigen dierenartsen te werken, maar om financiële redenen kon dit niet voor de stad. Bij campagnes als deze in Nederland gebeurde dat nochtans ook op deze manier. Nu komen de Gentse poezen terecht in de handen van studenten, en dat blijven maar studenten. Trouwens, ik ben bijzonder bang dat de katten voor experimenten worden gebruikt. Anderhalf jaar geleden heb ik op de Gentse Universiteit al eens een poes in beslag laten nemen die voor proeven op dieren werd gebruikt en toen was ik daar getuige van de verschrikkelijkste taferelen. Ik heb het gevoel dat de stad Gent ons met deze actie wil paaien." (FL)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234