Woensdag 12/08/2020

Gent

Gent na het circulatieplan: luchtkwaliteit fors verbeterd

Beeld Wannes Nimmegeers

In Gent is de uitstoot van schadelijke gassen na de invoering van het circulatieplan in april 2017 gemiddeld met 18 procent gedaald, dubbel zoveel als het Vlaamse gemiddelde. Dat blijkt uit wetenschappelijke metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die de uitstoot van stikstofdioxide (NO2) op twintig punten in de binnenstad heeft vergeleken. 

De VMM vergeleek op twintig strategisch gekozen punten de luchtkwaliteit voor en na de invoering van het circulatieplan in april van 2017. Overal is de uitstoot van het gas, dat grotendeels afkomstig is van wegverkeer en vooral van dieselwagens, significant gedaald. Uitschieters zijn de omgeving van knippen en autoluwe straten in het stadscentrum. Zo daalde de gekalibreerde NO2-concentratie in de Phoenixstraat met 32 procent, tot 38,4 µg/m3. In de Lammerstraat tekent de VMM een daling van 28 procent op, in de Keizer Karelstraat gaat het om 25 procent.

Het circulatieplan is een ingrijpend plan om doorgaand verkeer uit de Gentse binnenstad te weren. De maatregel lokte protest uit bij de Gentse middenstand en oppositie, maar schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) is tevreden met de resultaten. "Een betere luchtkwaliteit was een van de belangrijkste doelstellingen van het circulatieplan." Hij ziet bij een volgende legislatuur kansen om ook in de deelgemeenten aanpassingen door te voeren.

De knip aan de Bargiebrug in Gent.Beeld Wannes Nimmegeers

Op enkele probleempunten op de ring blijft de daling namelijk zeer beperkt. De gekalibreerde NO2-concentraties (µg/m3) eindigen op de Martelaarslaan op 38,5 (een daling van 5 procent), op Palinghuizen op 38,8 (-2 procent), aan Dok-Zuid op 43,4 (-7 procent) en aan de Rooigemlaan 38,1 (-9 procent). Toch worden Europese grenswaarden voor schadelijke uitstoot in Gent nog steeds op twee punten niet gerespecteerd. Vóór de invoering van het circulatieplan werd de EU-richtlijn en WHO-advieswaarde van 40 µg/m³ op negen van de twintig locaties overschreden.

Schepen van milieu Tine Heyse (Groen) wil de luchtkwaliteit verder verbeteren. "Een volgende belangrijke stap is de invoering van een lage-emissiezone op 1 januari 2020 waarbij de meest vervuilende wagens geweerd worden uit de stad."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234