Maandag 29/11/2021

Gent krijgt titel van Sportstad, andere steden reageren boos

Gent is de eerste stad die het label Sportstad Vlaanderen mag dragen. Andere steden wijzen er evenwel op dat er sprake is van ongelijke concurrentie. Koen Anciaux (Open Vld), schepen van Sport in Mechelen: ‘De Vlaamse overheid heeft veel meer geïnvesteerd in Gent. Wij krijgen geen geld om een wielerbaan aan te leggen.’

Een vol Sint-Baafsplein vierde dit weekend dat Gent door de Vlaamse regering was benoemd tot Sportstad Vlaanderen. Toen de competitie vier jaar geleden werd uitgeschreven, wierpen ook Hasselt en Herentals zich op als potentiële laureaat. Uiteindelijk wisten alleen de Gentse plannen de jury te overtuigen. Schepen van Sport Christophe Peeters (Open Vld) glimt van trots. “Het is de bekroning van het beleid dat we de afgelopen acht jaar hebben gevoerd.” Daarbij ligt volgens hem de nadruk op buurtsport. “We brengen sport naar de mensen in plaats van andersom.” Het aantal sportclubs is de voorbije jaren daardoor flink gegroeid: van 267 in 2007 naar 350 in 2010. Ook de fikse investering van 125 miljoen euro (zie kader, RA) in onder meer een Olympisch zwembad en de wielerpiste Eddy Merckx kon op veel lof rekenen. Aan de titel is overigens 400.000 euro prijsgeld verbonden. Peeters: “We hebben daarvan al een deel uitgegeven. We focussen vooral op mensen die niet in competitieverband willen sporten.”

Andere grote Vlaamse steden hebben evenwel hun bedenkingen en bekritiseren de toekenning van de titel. “De Gentse voorstellen zijn vier jaar geleden ingediend. Ik denk niet dat het nog overeenkomt met de realiteit”, meent de Leuvense schepen Els Van Hoof. Haar Mechelse ambtgenoot Koen Anciaux valt haar bij. “Zo’n label is plezant, maar moet wel in perspectief geplaatst worden.” Daarbij wijst hij vooral op de financiering van alle grote Gentse projecten. “Mechelen heeft geen middelen om een grote wielerbaan als Eddy Merckx te realiseren. In Gent is dat enkel mogelijk door subsidies van de Vlaamse regering.” Dat het vervolgens diezelfde regering is die de Sportstadverkiezing organiseert, lijkt te steken. “Wij moeten alles op eigen kracht doen”, zegt Anciaux. “Als Vlaanderen ons geld wil geven, zal ik een sportcomplex met plezier Topsporthal Vlaanderen noemen."

In Antwerpen ligt men niet wakker van de eer die Gent te beurt is gevallen. Sterker nog, de titel is schepen van Sport Ludo Campenhout (ex-Open Vld, nu onafhankelijk) zelfs onbekend. “Gent Sportstad van Vlaanderen? Wie heeft dat beslist?” En, na een korte stilte: “Ach, weet u, Antwerpen is in 2013 sportstad van Europa.” Sinds 2006 werd er 148 miljoen euro geïnvesteerd om sportaccommodaties aan te leggen of te verbeteren. In Leuven kan men enkel dromen van zulke budgetten. Van Hoof: “Op dit moment plannen we een gemeentelijk zwembad. Dat is zeker geen topsportbad, maar kost toch al 5 miljoen euro.” Zij zegt dat de stad het geld voor investeringen zelf moet ophoesten. “Er sporten steeds meer mensen, waardoor we ook meer ruimte nodig hebben. We hebben nood aan geld vanuit Vlaanderen.”

Vlaamse bevoegdheid

Gent kan zich niet vinden in alle kritiek. “Het is logisch dat de Vlaamse regering de wielerbaan Eddy Merckx betaalt”, reageert Peeters. “Topsport is nog altijd een Vlaamse bevoegdheid. Daarbij hebben wij aan de wielerbaan zelf 500.000 euro bijgedragen.” Bovendien, zo meent Peeters, zijn er tal van projecten die wel door de Stad Gent zijn gefinancierd. “Enkel een atletiekhal, een gymnastiekcomplex en de wielerbaan zijn met Vlaams geld betaald.” Hij wijst er ook op dat de Vlaamse mogelijkheden niet onbeperkt zijn. Peeters: “Op alles wordt bespaard. Of er in 2013 weer een Sportstad zal zijn, is maar de vraag.”

Antwerpen investeert meer in sport dan Gent

Gent: 125 miljoen (sinds 2001)

Antwerpen: 148 miljoen (sinds 2006)

Leuven: 92,8 miljoen (sinds 2001)

Mechelen: onbekend

Antwerpen heeft ook de meeste sportclubs

Gent: 350

Antwerpen: 700

Leuven: 400

Mechelen: 320

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234