Gent krijgt insecten op zijn bord
Chocoladegebak met meelworm, knapperige sprinkhanen, een krekelkroket... voor sommigen lijkt het pure horror maar voor Liesbet Minne en David Crëelle is dat het ultieme gastronomisch genot. Ze openen zaterdag Bugs & Lunch in de Burgstraat in Gent, het eerste insectenrestaurant van het land.
Het koppel reisde samen door Azië en leerden daar alle facetten van de Aziatische keuken kennen. "Eerst proefden we meelwormen, daarna kakkerlakken. Echt lekker was dat niet altijd, maar ik had al snel door dat dit het eten van de toekomst kon worden. Toen een aantal insecten in ons land werden goedgekeurd voor consumptie, wist ik dat ik ermee aan de slag moest", zegt Creëlle.
"We hebben veel tijd gehad om te experimenteren. We hielden al een paar pop-uprestaurants open, onder andere in Genk. Daar konden we de reacties van de mensen al eens aftasten en dat viel enorm mee. We kregen een heel divers publiek over de vloer. Van avonturiers tot gezinnen met kinderen. We hebben geen enkele keer geweten dat mensen hun bord niet leeg aten."
Om de drempel wat lager te maken, produceerde David ook een krekelkroket. Die zal verkocht worden in de bekende Gentse frituur De Frietketel in de Papegaaistraat en twee andere frituren in de Vlaamse Ardennen. "Elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond serveren we een insectenmenu. Elke middag (dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag) serveren we een lunchmenu zonder insecten, maar met een insectenproevertje voor wie dat wil."