Zondag 18/04/2021

Gent koopt en sloopt het circus Mahy

Na vijfentwintig jaar leegstand en verloedering is er een oplossing gevonden voor het merkwaardige circus Mahy. De stad koopt het voormalige wintercircus om het meteen te slopen. Op de plek komt een nieuw gebouw, waarvan de bestemming nog moet worden ingevuld. Misschien wordt het geïntegreerd in het prestigieuze Forum voor muziek, dans en beeldcultuur, maar dat kan pas na een definitieve beslissing in het dossier van dat project.

Gent

Van onze medewerker

Bart Biesbrouck

Het vervallen circus Mahy was decennialang een grote schandvlek in de Gentse binnenstad. Ondanks de prima ligging, tussen de Minard en het Kunstencentrum Vooruit, stond het sinds 1978 te verkommeren. Een circus was het al niet meer sinds 1939, toen de garagistenfamilie Mahy het pand overnam om er haar collectie oldtimers in onder te brengen. In 1997 wilde een investeerder in het complex een bioscoop uitbaten, maar dat plan stuitte op het verzet van de Administratie voor Huisvesting, Ruimtelijke Ordening en Monumenten en Landschappen. Het stadsontwikkelingsbedrijf (SOB) koopt het circus zeer binnenkort van de familie Mahy.

De verkoopsovereenkomst is nog niet helemaal rond, maar Didier Nachtergaele, afgevaardigd bestuurder van het SOB, verwacht geen hindernissen meer. Binnen veertien dagen is Gent de nieuwe eigenaar. "We zullen het gebouw wel moeten slopen, want volgens studies is er binnen de huidige bouwstructuur geen rendabel programma mogelijk", aldus Nachtergaele. Lees: als men het gebouw wil bewaren, vallen de verbouwingskosten te duur uit. "Bovendien is het pand bouwfysisch in slechte staat. Wel stellen we voor om de originele paardenstallen van het circus, aan de kant van de Plattenberg, te bewaren. Het gebouw is niet beschermd als monument, maar maakt wel deel uit van een beschermd stadsgezicht. Het kan dus worden gesloopt op voorwaarde dat de contouren worden hersteld. Er komt dus er een nieuw gebouw. Het schepencollege moet nog wel beslissen over de functie: commercieel, kantoren, wonen, of een combinatie."

"Veel hangt af van het Forum", aldus Geert Versnick, voorzitter van het SOB en VLD-schepen. Het circus Mahy ligt op de site De Krook. Dat is het verloederde stadsdeel waar het Forum voor muziek, dans en beeldcultuur, het ambitieuze geesteskind van Gerard Mortier, is gepland. "Als het Forum er komt, zullen we de nieuwe functie daarop afstemmen. Het nieuwe gebouw wordt dan bijna zeker de toegang tot het Forum, gecombineerd met andere functies, waaronder een wooncomponent. Mocht het Forum er niet komen, dan blijft de site in elk geval één geheel, met bijvoorbeeld een totale commerciële functie."

Hoewel bekend is hoe het Forum er moet uitzien - volgens een ontwerp van het architectenbureau Neutelings Riedijk, winnaars van de architectuurwedstrijd - zit het project nog steeds in de papieren fase. Het is wachten op een beslissing van de cultuurminister over de financiering van het project.

Architectuurhistorica Leen Meganck (Universiteit Gent), expert in de Gentse interbellumarchitectuur, betreurt de beslissing om het voormalige circus te slopen. "Van dergelijke wintercircussen bestaan er nog maar zeer weinig. Bovendien is het een opmerkelijk voorbeeld van de toepassing van gewapend beton in de interbellumarchitectuur." (zie kaderstuk). Dat een gebouw in een beschermd stadsgezicht zomaar kan worden gesloopt, is bedenkelijk, meent Meganck: "Dat is een volledig foute interpretatie. Bovendien heeft het bijzonder weinig zin om in de plaats van een authentiek gebouw, als het dan toch wordt afgebroken, een gelijksoortig volume op te richten als herinnering."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234