Donderdag 09/02/2023

Staking Ivago

Gent kleurt geel: "Moet ik die vuilniszakken gewoon laten stinken in de zon?"

Het vuil werd in Gent Centrum niet opgehaald en bleef op vele plaatsen gewoon staan. Beeld Eric de Mildt
Het vuil werd in Gent Centrum niet opgehaald en bleef op vele plaatsen gewoon staan.Beeld Eric de Mildt

De hittegolf tekende alweer present, de Gentse afvalophalers deden dat helaas niet. Gevolg: een zurige walm daalde langzaam neer over de Arteveldestad, waar geveltjesruil een populaire bezigheid werd.

Michiel Martin

Het zegt wellicht niets over de verkiezingen in oktober, maar Gent kleurt deze zomer steeds geler. Het dorre gras was zijn groene glans al langer kwijt, nu blijkt de gele zak ook nog eens deel geworden van het straatmeubilair. Enkelingen voor de huizen, bergjes ter hoogte van de appartementsgebouwen. Vooral in de nauwe stadsstraatjes durven de vingers dan al eens op de neus te gaan: "Wanneer komen ze die ophalen? Het is al achter de noen", vraagt een voorbijganger aan zijn kompaan.

Het begint de gemiddelde Gentenaar pas na de middag te dagen dat er iets niet klopt met het onaangetaste afval. Is het de zon die richting 32 graden Celsius kruipt en al genoeg zweet uit de lijven sleurt, laat staan de vuilniszakken? Wellicht eerder de journaals en nieuwssites die stilaan mee zijn: de vuilniskarren zijn op maandag niet uitgereden.

18 ton

"Een druppel is genoeg als de emmer zoals bij Ivago altijd tot de rand gevuld is", zegt ACV-afgevaardigde Peter Wieme over de spontane staking bij de Gentse afvalintercommunale. Druppels, in dit geval: de hitteregeling – boven de 30 graden krijgen werknemers twee flessen water en zonnecrème en werken ze een uur minder lang – die als 'onvoldoende' wordt bestempeld, maar ook de combinatie met een extra werkbelasting: door de aparte regeling tijdens de Gentse Feesten, kon er op bepaalde plaatsen in het centrum voor de eerste keer sinds 25 juni papier, karton en glas buitengezet worden.

Voor de vele dagtoeristen was het niet meteen het fijnste zicht. Beeld Eric de Mildt
Voor de vele dagtoeristen was het niet meteen het fijnste zicht.Beeld Eric de Mildt

Vorige week zouden de grieven al gemeld zijn bij een eerste ophaalronde van het opgestapelde vuil. "18 ton papier en karton in een vrachtwagen, normaal schommelt dat tussen de 10 en 15", zegt Wieme. "Als de repliek op het gepuf dan 'Werk gewoon een beetje rapper' is, zit het probleem dieper. Er is een compleet gebrek aan respect voor het personeel."

"Nu goed, elke zes maanden moet ik wel eens aan die alarmbel trekken", klinkt de verzuchting. En om de pakweg twee jaar leidt de alarmbel tot een staking, de ophalers blokkeerden de poorten van het Ivago-domein met twee vrachtwagens. Of ze morgen uitrijden is voorlopig onzeker: de directie heeft de sectie 'papier en karton' een extra ophaalwagen aangeboden, maar de vakbonden willen naar een structurele oplossing voor de werkdruk.

Ondertussen blokkeren de stapels vuil in de Gentse binnenstad op vele plaatsen de doorgang en de reukzin. Zakken worden versleept, zo ver mogelijk weg van de terrasjes of de handelszaken, naar gevelplekjes waar de schaduw zich verschanst. "Die zakken zijn van de appartementen boven mijn zaak, moet ik die dan laten stinken in de zon voor mijn klanten?", vraagt een op heterdaad betrapte handelaar. "Trouwens, dit weekend stond er nog in de krant dat de ratten door de droogte uit de riolering komen om voedsel te zoeken."

Vedett, Italiaanse Wijn en Knack

Ratten zijn er voorlopig niet te zien, en zelfs met de fruitvliegjes valt het best mee. "Geen Siciliaanse toestanden", zegt de fotograaf, maar de schrik voor smerige straten zit er bij bepaalde bewoners toch een beetje in. "De vorige keer (in 2015, MM) was het een aanzet voor sluikstorten", zegt Hilde (62). "Mensen zagen het boeltje langs de straatkant en dachten: dat kan er ook nog wel bij." De frigo en sofa enkele straten verderop knikken bevestigend.

Als duidelijk wordt dat de ophalers sowieso niet meer uitrukken, volgt vooral de vraag: wat moeten we nu met dat vuilnis aanvangen? Voorlopig heeft Ivago niet gevraagd om de vuilniszakken binnen te halen, maar sommige dienstplichtigen doen dat wel uit voorzorg. "Anders is het straks voer voor de katten, dan zet ik de zak liever terug binnen", zegt een bewoner.

"Maar 90 procent van de mensen zal dat voorbeeld niet volgen", denkt Hilde. Zeker de stapels aan de appartementen lijken gedoemd om door niemand geclaimd te worden. "Wat als die staking nog twee dagen duurt? Dan gaat het beginnen te gieten, ook op al dat karton en papier en dan wordt het nog eens zo zwaar", vindt ze de timing wat ongelukkig. Of ze begrip heeft voor de staking? "Ja en neen. Het is toch puffen en zweten voor iedereen?"

Sommigen maakten van de gelegeheid gebruik om alles meteen buiten te zetten. Beeld Eric de Mildt
Sommigen maakten van de gelegeheid gebruik om alles meteen buiten te zetten.Beeld Eric de Mildt

Bij het ACV beloven ze dat de achterstand "zo snel mogelijk zal worden ingehaald" zodra een vergelijk is gevonden. Tot dan is het vuil op de straat vooral voer voor antropologen. "Flesjes Vedett, dure Italiaanse wijnen en een stapel Knacks", merkt de fotograaf op. Vuilnis vertelt iets over een stad.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234