Donderdag 22/04/2021

Culinair

Gent is het nieuwe paradijs voor foodies

null Beeld

Jeroen Meus gaat in Gent een tweede vestiging van zijn 'haute-dog'-restaurant Würst openen. Daarmee is de stad van Daniël Termont alweer een hippe eettent van een talentvolle chef rijker.

Nadat thuishaven Leuven al collectief platging voor zijn culinaire hotdogs wil Jeroen Meus nu ook voet aan de grond krijgen in Gent. Binnenkort tekent hij een overeenkomst voor de huur van een pand op de Nederkouter. Daar hoopt hij in de zomer een tweede vestiging van Würst te openen.

"Van alle steden die ik bezocht, is Gent de meest geschikte voor een nieuwe Würst", zegt de kok. "Ik voel me er heel erg op mijn gemak. Ze spreken er een tof taaltje en het is een alternatieve stad op een toffe manier. Het is de enige plek waar je het leuk vindt om een moeder met gummilaarzen hand in hand met haar kind te zien wandelen. Elders komt dat geforceerd over. Toen ik twintig jaar geleden stage liep in Gent, was het een sombere, grijze stad. Nu is dat net andersom."

De ene na de andere jonge, creatieve culinaire geest heeft de jongste jaren de weg naar de Arteveldestad gevonden. Michaël Vrijmoed (Vrijmoed), Davy De Pourcq (Volta), Thomas De Munck (Karel De Stoute), Wim Ballieu (Balls & Glory), Jason Blanckaert (J.E.F.), Olly Ceulenaere (Publiek) en Kobe Desramaults (De Vitrine en De Superette) zijn maar enkele van de chef-koks die er voor smakelijke en vooral creatieve hoogstandjes zorgen. Voor ieder budget. Volgens burgemeester Daniël Termont (sp.a) is het geen toeval dat zijn stad de Vlaamse hotspot voor foodies is.

"Het eerste insectenrestaurant van het land opende hier de deuren. Dat is niet zomaar, hé. Gentenaars zijn heel open-minded en willen maar al te graag eens iets anders proberen." Ook het feit dat Gent de grootste studentenstad van Vlaanderen is, speelt een rol. "Velen blijven hier na hun studies hangen en stampen iets verfrissends uit de grond", zegt Termont. Bart Inghelbrecht, elf jaar lang horecacoach in Gent, treedt hem bij: "De massa studenten gaat ook graag naar die vele niet-klassieke restaurants en cafeetjes. Die blijft niet plakken in de nachtwinkel om de hoek."

Niet alleen Jeroen Meus heeft succes in Gent, ook Olly Ceulenaere en Kobe Desramaults hebben er goed draaiende zaken. Beeld © Photo news / Piet de kersgieter
Niet alleen Jeroen Meus heeft succes in Gent, ook Olly Ceulenaere en Kobe Desramaults hebben er goed draaiende zaken.Beeld © Photo news / Piet de kersgieter

Altijd vol

De mannen die zeven jaar geleden het vuur aan de culinaire lont staken, zijn de 'Flemish Foodies' Olly Ceulenaere, Kobe Desramaults en Jason Blanckaert. De West-Vlamingen overtuigden vanuit Gent Vlaanderen ervan dat je niet per se van klassieke muziek moet houden om op gastronomisch niveau te mogen eten. "Hun rock-'n-roll-visie op de keuken was heel vernieuwend voor de stad. Zij hebben voor een kentering gezorgd, waarna andere jonge creatievelingen hen gevolgd zijn", zegt Inghelbrecht. "Voor die drie arriveerden, had je hier één sterrenrestaurant en voor de rest niets van enig niveau", beaamt Termont. "Nu kun je twee weken lang elke dag in een andere topzaak gaan eten. Maar je moet dan wel lang op voorhand gereserveerd hebben, want alles zit altijd vol."

De 'Flemish Foodies' zijn intussen verankerd in Gent. Jason Blanckaert opent binnenkort zijn tweede restaurant, Kobe Desramaults heeft er al twee en Olly Ceulenaere mag pronken met een Michelinster. "We hadden nooit gedacht dat we in Gent zo'n culinaire beweging in gang konden zetten", vertelt Ceulenaere. "Door de klassieke clichés van gastronomie te doorbreken, hebben we wel het pad willen effenen voor de generatie na ons. Er zijn in Vlaanderen nog enorm veel talentvolle jonge chefs."

In Gent mogen zij er volgens Ceulenaere zeker van zijn dat ze bijzonder veel ondersteuning krijgen. "Het stadsbestuur staat open voor originele ideeën en ondersteunt je zo veel mogelijk." Iets wat Jeroen Meus beaamt. "Nog voor ik zeker was dat ik in Gent mijn haute-dogs aan de man wilde brengen, gaf de stad al spontaan suggesties over mogelijk interessante buurten en panden. Hoe charmant is dat?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234