Woensdag 27/10/2021

Onderwijs

Gent: "Inschrijven op school kan ook zonder kamperende ouders"

Archiefbeeld van de school 'Nieuwenbosch' in Gent. Beeld BELGA
Archiefbeeld van de school 'Nieuwenbosch' in Gent.Beeld BELGA

"Het aanmeldsysteem wérkt." Met die boodschap presenteert Gents schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) de resultaten van het aanmeldsysteem voor de Gentse scholen. Duizenden ouders kregen gisteren te horen waar zoon- of dochterlief naar school kan gaan volgend jaar, zonder dat daar kamperende ouders aan te pas kwamen.

Net als alle andere steden met capaciteitsproblemen in het onderwijs organiseert Gent al enkele jaren een aanmeldingssysteem voor het lager onderwijs. Dit jaar gebeurde dat ook voor het eerst voor het secundair onderwijs. Volgens Gents schepen Decruynaere met succes. Op een totaal van 4.076 leerlingen kunnen er 87 procent naar hun eerste schoolkeuze, als je tweede keuze erbij telt zit je aan 96 procent. Voor het lager onderwijs kan 88 procent naar de school van eerste keuze, voor 94 procent is dat de tweede keuze.

Dat betekent echter ook dat er 115 leerlingen zijn die geen middelbare school toegewezen krijgen. 97 onder hen hadden wel slechts één schoolkeuze opgegeven. Voor het lager onderwijs blijven er 47 kindjes zonder schoolkeuze achter.

"Dit resultaat toont dat het ook zonder kamperende ouders kan", zegt Gents schepen Decruynaere. "Er was hier bijvoorbeeld één school met dubbel zoveel aanvragen als beschikbare stoeltjes. Als er dan geen centraal aanmeldingssysteem is, ontaardt zoiets in totale chaos." Volgens de Gentse schepen toont dit ook dat een centraal aanmeldingssysteem kan samengaan met een vrije schoolkeuze. Pedagoog Pedro De Bruyckere (Artevelde Hogeschool) ziet dat anders: "Het is bijna een filosofische vraag, maar staat het krijgen van je tweede of derde keuze nog wel gelijk aan een vrije schoolkeuze?"

Capaciteitsprobleem

Maar er is meer. Volgens Decruynaere "becijfert deze uitslag ook het echte probleem: we zitten met een gigantisch capaciteitstekort". Zo zijn 14 van de 18 ASO-scholen volzet. Bij de TSO- en BSO-scholen zijn dat er 2 op een totaal van 19. Volgens de meest recente prognoses zal het aantal 12- tot 17-jarigen tegen 2030 stijgen met zo'n 2.300. "Als we niets doen, zitten we met 1.793 plaatsen tekort voor Gent alleen", zegt Decruynaere.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) laat weten dat er de afgelopen drie jaar al 371,6 miljoen euro werd vrijgemaakt om extra plaatsen te voorzien. In Gent alleen al zouden er 4.102 plaatsen extra moeten komen, zowel voor lager als voor secundair onderwijs.

Het aanmeldingssysteem was een hele week niet uit het nieuws te slaan. Tegen de zin van Decruynaere, spitste de discussie zich een hele week toe op de dubbele contingentering, het mechanisme in het aanmeldingssysteem om een sociale mix in scholen te voorzien. Onder druk van de N-VA en het katholieke onderwijs verdwijnt dat mechanisme waarschijnlijk. "Het maakt mij kwaad om te zien dat die discussie twee jaar heeft stilgelegen en er kamperende ouders in de vrieskoude nodig waren om terug een opening te vinden", zegt ze.

Gents schepen van onderwijs Elke Decruynaere (Groen). Beeld BELGA
Gents schepen van onderwijs Elke Decruynaere (Groen).Beeld BELGA

Over de impact van die dubbele contingentering op deze uitslag, kon de schepen nog niets kwijt. "Maar ik zou net verwachten dat de Vlaamse regering nu in spoed bij elkaar komt om voldoende stoeltjes te voorzien. Momenteel is de toewijzing van een school een loterij, met de groetjes van de N-VA die twee jaar lang elke discussie blokkeerde", klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234