Zondag 31/05/2020

Gent heeft eerste gemengde chirogroep

Mengelmoesh is de eerste Gentse jeugdbeweging waar ook allochtone jongeren in de leiding zetelen

Gent

Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

De stad Gent beschikt voor het eerst over een gemengde chirogroep, waar zowel Belgische als Turkse en Marokkaanse jongeren in de leiding zetelen. De nieuwe chiro kreeg de gepaste naam Mengelmoesh. De bedoeling is om allochtone en autochtone kinderen samen te laten spelen en respect te laten opbrengen voor elkaars cultuur. De nieuwe chiro werd opgericht in de wijk Rabot, waar heel wat Belgische, Turkse en Marokkaanse kinderen wonen.

Rabot is een 19de-eeuwse gordelwijk, waar er geen jeugdbewegingen bestaan. De enige jeugdvereniging van de wijk is El Paso en trekt enkel allochtone kinderen. Enig contact tussen de allochtone en autochtone kinderen is er niet. Met Mengelmoesh moet daar verandering in komen.

"Turkse kinderen hebben daar nood aan", vindt Abdul-Vahit Duman, chiroleider van Mengelmoesh. "De Turkse jongeren spelen enkel met elkaar en daardoor spreken ze enkel hun eigen taal. Het Nederlands zijn ze nauwelijks machtig. Doordat de allochtone en autochtone kinderen nauwelijks met elkaar omgaan is er weinig gelegenheid om elkaar te leren kennen. Iedereen leeft in zijn eigen groep. De enige mogelijkheid om Belgische jongeren te ontmoeten, is op school of in het uitgaansleven, en dan nog zeer beperkt. In Mengelmoesh komen de twee culturen toch met elkaar in contact. Ze leren samen spelen en respect hebben voor het anders zijn. Ze krijgen er ook de gelegenheid om meer Nederlands te spreken. Indien de nieuwe chiro een succes wordt, is dit een mooi voorbeeld voor de kinderen. Ze leren dan ook buiten de chiro omgaan met elkaar."

Mengelmoesh is de eerste Gentse chiro waar ook allochtone jongeren in de leiding zetelen. Veel jeugdbewegingen trekken wel migrantenkinderen, maar die haken op hun 14 jaar af. Daardoor bestaat de leiding bij andere jeugdbewegingen enkel uit Belgen. De leiding van Mengelmoesh bestaat uit Belgen, Turken, Marokkanen en Algerijnen. De allochtone jongeren werden aangetrokken via El Paso. "De wijk Rabot is een gemengde wijk, dus willen we ook een totaal gemengde chirogroep, zowel wat de kinderen als de leiding betreft", verduidelijkt chiroleider Veerle Severens. "Voor de Turkse en Marokkaanse leiders is het soms gemakkelijker om met de migrantenkinderen om te gaan. Ze hebben dezelfde cultuur en spreken dezelfde taal. De contacten met de migrantenouders verloopt voor hen ook veel vlotter dan voor de Belgische chiroleiders. De Turkse leiders kunnen aan de migrantenkinderen veel gemakkelijker waarden doorgeven en vormen ook een voorbeeld voor de jongeren. Doordat de groep gemengd is, leren we ook van elkaar."

Dat er effectief nood is aan een gemengde jeugdbeweging, blijkt uit het aantal inschrijvingen. Nog voor de officiële start zaterdag schreven al meer dan tien kinderen, zowel autochtone als allochtone, van 6 tot 14 jaar zich in. De kinderen komen om de veertien dagen samen en spelen typische chirospelletjes. Volgens Severens is het zeker niet de bedoeling om speciale multiculturele activiteiten te houden. Qua activiteiten wil Mengelmoesh zich niet van de overige chirogroepen onderscheiden. Eens de nieuwe jeugdleiders van Mengelmoesh zelf vertrouwd zijn met de structuur van de chiro staat de jeugdbeweging iedere zaterdag open voor de kinderen. Afhankelijk van het succes van Mengelmoesh wil de overkoepelende organisatie Chiro in de Stad ook in de andere wijken van Gent, waar veel migranten- en Belgische kinderen leven, een gemengde jeugdbeweging oprichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234