Vrijdag 18/10/2019

Wonen

Gent haalt mosterd voor containerwonen bij noorderburen

In Almere zijn ze pionier wat betreft containerwonen. Beeld Hollandse Hoogte / Jordi Huisman

Snel geplaatste prefabhuisjes, betaalbare opstapwoningen of tijdelijk getto. Wijken met sociale wooncontainers moeten op korte termijn het Gentse tekort verhelpen, maar we zien ze liever niet in onze achtertuin.

Wie aan een wijk vol wooncontainers denkt, krijgt eerder een getto-gevoel dan een residentiële vibe. In het verleden werden de kleine, stalen boxen dan ook vaak gebruikt voor de tijdelijke opvang van bevolkingsgroepen die rustige bewoners liever niet zien komen: studenten, asielzoekers of buitenlandse seizoensarbeiders. In Amsterdam worden onmogelijke buurtbewoners, zogenaamde 'Aso's', zelfs gedwongen om te verhuizen naar wooncontainers op geïsoleerde plekken in de stad. Getto's dus.

"Dat is helemaal niet onze bedoeling", zegt Gents OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a), die liever de ruimere term 'modulaire woningen' gebruikt.
 Het zijn goedkoop geplaatste prefabhuisjes die je makkelijk enkele lagen hoog stapelt en weer weghaalt op commando. Qua comfort, energie-normen en duurzaamheid moeten ze bovendien niet onderdoen voor de gebruikelijke sociale woningen.

Het Nieuwsblad meldde gisteren dat Gent die piste onderzoekt om op korte termijn een antwoord te bieden aan het nijpende woonprobleem. Meer dan 10.000 mensen staan op de wachtrij voor een sociale woning, huurprijzen swingen de pan uit en qua bevolking blijft de stad maar groeien. "Slachtoffer van ons eigen succes", zegt Coddens. "Maar nieuwe gebouwen, dat duurt al gauw enkele jaren." Bij modulaire woningen hoeft dat nog geen jaar te zijn. 

Almere

Coddens haalt de mosterd in het noorden, de Nederlandse stad Almere meer bepaald. In de zone rond Amsterdam kennen ze het probleem van Gent al langer en zijn ze enkele jaren geleden beginnen inzetten op tijdelijke woningen of 'spaceboxen'. Vaak gebeurt dat in samenwerking met wooncoöperaties, zoals De Alliantie.

Het laatste resultaat daarvan is het Odeonpark, waar vorige zomer na amper zes maanden 72 woonboxen werden neergezet. De kleinste zijn 34 m², de grootste 52 m² en de huurprijzen schommelen tussen de 396 en 578 euro. Voor minder dan 700 euro vind je in centrum Almere normaal geen deftige woning.

Rudy Coddens ziet containerwonen als een creatieve oplossing op korte termijn. Beeld BELGA

Ze zijn dan ook gekoppeld aan een sociaal beleid, als starterswoning eigenlijk. Het maximuminkomen voor huurders is zo'n 40.000 euro per jaar en jongeren onder de 23 jaar krijgen voorrang bij een deel van de woningen. Diezelfde opstapfunctie heeft Coddens in Gent voor ogen. "Maar de kleine lettertjes moeten natuurlijk nog bepaald worden."

Bij een woontoren in Hasselt zorgde een leeftijdslimiet deze zomer nog voor een ferme discussie over discriminatie. Volgens rechtsantropoloog Jogchum Vrielink is voorrang verlenen evenwel verdedigbaar binnen de juiste maatschappelijke context. "De overheid moet kunnen staven dat die doelgroep een specifieke benadeling kent op de huizenmarkt."

Wellicht wordt die startersfunctie ook extra in de verf gezet met een maximale huurtermijn, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt in het Londense Walthamstow. Na één jaar worden ze de deur gewezen. Een scenario zoals de Gentse Lübeckstraat, waar tijdelijke noodwoningen na de oorlog transformeerden tot een levenslange verblijfplaats, wordt zo vermeden. Hechten is niet de bedoeling.

Nimby

In Almere reageren huurders alvast positief. "De woningen lopen altijd meteen vol", zegt woordvoerder Jeroen Oosterheert, die wel merkt dat die wijken vaak een nogal bedenkelijke reputatie dragen. "De nabije buurtbewoners zijn bang voor overlast of zien al op voorhand de waarde van hun huis verminderen." Not in my back yard, weet u wel. Eén van de projecten in Almere werd om die reden weer weggehaald.

Misschien ligt daar wel de reden voor Coddens om nog niet te communiceren over mogelijke sites. Het gaat om "gronden die in het bezit zijn van het OCMW, SoGent of Stad Gent". Voorbarig namen noemen zou misschien een al even voorbarig actieplan in de buurt kunnen losweken.

Al benadrukt Coddens meteen dat de buurt niet uit het oog verloren wordt. "Het blijft belangrijk dat zo'n wijk aansluit bij de identiteit van de stad." Daarmee bedoelt hij: niet te grootschalig, geen overdreven hoogbouw (drie verdiepingen max.) en de open ruimte zoveel mogelijk ongemoeid laten. "Deze creatieve oplossing maakt trouwens deel uit van een overkoepelend woningenplan", zegt Coddens. 

Op de korte termijn moet ook leegstand weer bewoonbaar gemaakt worden, of gewoonweg beschikbaar als woning. Op langere termijn kijkt Coddens eerder in de hoogte. "Dat moet wel, Gent groeit enkel in bevolking, niet in oppervlakte. Traditioneel heeft deze stad geen skyline, maar één of twee bouwlagen erbij moet kunnen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234