Zondag 28/11/2021

Gent gaat ook pleisterwerk op asbest screenen

Loskomend pleisterwerk in Gent. Beeld JVK
Loskomend pleisterwerk in Gent.Beeld JVK

De stad Gent gaat stadsgebouwen screenen op asbest in pleisterwerk, een bijkomende maatregel om de bestaande asbestinventaris te verbeteren. Op 47 van de 300 locaties is al een onderzoek gebeurd. Daar is bij 5 gebouwen asbesthoudende pleister aangetroffen. De gebouwen blijven in gebruik, maar het stadsbestuur neemt maatregelen. Dat moet gezondheidsrisico's bij werken en renovaties uitsluiten.

Vele steden nemen al maatregelen tegen de gevolgen van asbest, een stof die vaak voorkomt in materialen die in het verleden gebruikt werden bij het optrekken van gebouwen. Omdat het ook in pleisterwerk opduikt, neemt het Gentse stadsbestuur maatregelen. "Intact pleisterwerk waarin asbest aanwezig is, vormt geen gevaar", zegt schepen Martine De Regge (sp.a). "Er is enkel een risico als er geboord, geslepen of gekapt wordt zonder gepaste aanpak." Voortaan zullen enkel gespecialiseerde firma's ingeschakeld worden.

Werkmethode

Sinds oktober 2017 zijn er in Gent 47 locaties onderzocht op een totaal van een 300-tal. Op 42 plaatsen waren de stalen negatief, dat betekent dat er in die gebouwen geen asbest in het pleisterwerk is gevonden. Op 5 locaties is er wel asbesthoudende pleister gevonden.

Het stadsbestuur laat nu in samenwerking met de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg een werkmethode ontwikkelen om gepast om te gaan met het asbest in pleisterwerk. Bij grote verbouwingsprojecten wordt het aanwezige asbest verwijderd.

Kosten

De kosten voor de inventarisering worden gedragen door de stad Gent, "maar de resultaten van die methodes kunnen gebruikt worden door andere steden en gemeenten", zegt De Regge. Die betreurt dat Vlaamse middelen voor asbestbestrijding te laat kwamen voor de stad Gent, die al eerder bezig was om het probleem op te lossen. De stad heeft tussen 2015 en 2018 3,7 miljoen euro uitgegeven aan het asbestbestrijding. "Ik roep de hogere overheden op om asbest echt op de agenda te zetten en de nodige budgetten vrij te maken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234