Vrijdag 22/11/2019

Gent gaat ondergronds

Gent

Van onze medewerker

Om de negatieve bijklank van ondergrondse parkeergarages weg te nemen start Gent met een ambitieus bouwproject. De huidige bovengrondse parking Ramen verdwijnt in de toekomst ondergronds en bovenop komen er tien moderne stadswoningen, vijf appartementen, een groenzone en een kantoorruimte. Zo willen de opdrachtgevers de parkeergarage meer integreren in het stedelijke kader en tegelijkertijd de capaciteit van de huidige parking verhogen.

"We wilden de ruimte die we innamen voor de garage deels teruggeven aan de stad", legt architect Thomas Nollet uit. "Centraal in het complex bevindt zich bijvoorbeeld een publiek toegankelijk binnengebied waar we een volwaardige groenpool gaan creëren. Ook de tien woningen krijgen elk een tuin en bovenop de appartementen komt een groendak." Van meet af aan was het de bedoeling om de woonfunctie in het gebied te herstellen, nu ligt de buurt er immers verloederd bij en is de bovengrondse parking een gapend gat in het stadsweefsel. "Gent heeft veel nood aan gezinswoningen, bij voorkeur met een kwalitatieve buitenruimte", aldus schepen van Mobiliteit en Stedenbouw Karin Temmerman. "Het behoorde dan ook tot de opdracht van de architectuurwedstrijd om hedendaagse woningen te integreren in het ontwerp."

De toekomstige parkeergarage, op 300 meter van de Sint-Michiels-parking, zal 280 parkeerplaatsen tellen die elders in de stad verdwijnen. De stad moet immers rekening houden met het standstill-principe dat het heeft afgesloten met de Vlaamse overheid en vervoersmaatschappij De Lijn. Voor elke parkeerplaats die er ondergronds bijkomt, moet er bovengronds eentje verdwijnen. De extra plaatsen die er in Ramen bijkomen, worden gecompenseerd door de plaatsen die verdwijnen door de openlegging van de Nederschelde, de uitbreiding van het voetgangersgebied en de afschaffing van de Braunplein-parking.

De parking Ramen is een zogenaamde centrumparking en moet de parkeerdruk in de verderop gelegen Sint-Michiels-parking opvangen. "De Sint-Michiels-parking heeft zeer veel succes en raakt vaak volzet", verklaart Luc Van den Berghe, directeur van het Parkeerbedrijf. "De bedoeling is om in de Ramen-parking langparkeren te bevorderen en de abonnees van de Sint-Michiels-parking naar daar over te brengen. Zo kan de Sint-Michiels-parking volledig ingeschakeld worden voor kortparkeren."

De werken kosten meer dan 8,5 miljoen euro en starten in januari 2004. De parkeergarage zou in het eerste trimester van 2005 klaar zijn en de bovenbouw eind 2005. De tien rijwoningen en vijf appartementen worden dan verkocht.

(TD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234