Donderdag 09/04/2020

Gent gaat 465 miljoen euro investeren, 435 jobs sneuvelen

Daniël Termont.Beeld BELGA

De Stad Gent investeert de komende zes jaar 465 miljoen euro. Het personeelsbestand zal, zonder naakte ontslagen, met 435 medewerkers dalen. Dat blijkt uit de eerste informatie in het financieel en inhoudelijk meerjarenplan voor de komende legislatuur, dat de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) en schepenen Elke Decruynaere (Groen) en Christophe Peeters (Open Vld) deze namiddag in Gent voorstellen.

Gent investeert de komende legislatuur netto 465 miljoen euro, de vorige legislatuur was dat 520 miljoen euro - waarvan 435 miljoen effectief werd uitgegeven. Dat bedrag is exclusief de investeringen van het Mobiliteitsbedrijf, het stadsontwikkelingsbedrijf SoGent en het OCMW.

Belastingen
Opcentiemen op de aanvullende personenbelasting en op de onroerende voorheffing stijgen niet; de grote bedrijfsbelastingen worden geïndexeerd. De meeste lokale belastingen worden in 2014 herzien en geïndexeerd met gemiddeld ongeveer 20 procent en vanaf 2015 jaarlijks met 2 procent verhoogd, een meeropbrengst van 10 miljoen.

Dat gaat onder meer om belastingen op leegstand, reclame, banken, brandstofpompen, enzovoort. Belastingen op nachtwinkels en voor bouwwerven op het openbaar domein, vanaf de tweede maand, zijn nieuw. Om de druk op de woningmarkt te verlichten, verhoogt de belasting op onbebouwde percelen en leegstand en verwaarlozing en op tweede verblijven.

Voor retributiereglementen wordt enkel een indexering toegepast, weliswaar met sociale correcties. Gratis zwemmen wordt uitgebreid tot zes jaar (in plaats van drie jaar), schoolmaaltijden worden niet duurder, bibliotheekbezoek blijft gratis. Tarieven voor grof vuil en GFT-afval worden niet verhoogd, een zak restafval kost 1,75 euro in plaats van 1,50 euro.

Er worden een aantal (niet-strategische) participaties in de energiesector verkocht, net als een deel van de vastgoedportefeuille, wat 15 miljoen euro moet opleveren.

"Geen naakte ontslagen"
Termont belooft dat er geen naakte ontslagen zullen vallen. Het aantal personeelsleden zal geleidelijk dalen van 4.434 begin 2013 naar 3.999 eind 2019. "Bijna 700 mensen gaan tegen 2020 op pensioen, we gaan die niet allemaal vervangen", aldus schepen Peeters, die zegt dat de beslissing 21 miljoen oplevert.

Er komt wel extra personeel in kinderopvang en onderwijs en in een nieuw woonzorgcentrum voor 120 mensen. Stadsdiensten worden gecentraliseerd, de organisatie 18 procent energiezuiniger gemaakt, de rem gezet op werkingskosten en overdrachten, goed voor een besparing van 13 miljoen euro. Het bestuur zegt dat de steun aan het socio-cultureel middenveld "vrijwel volledig wordt gevrijwaard".

Satellieten (OCMW, Politie, Ivago, enzovoort) dragen bij tot 25,5 miljoen euro besparingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234