Dinsdag 29/11/2022

Werk

Gent en Antwerpen verdubbelen middelen om asielzoekers aan het werk te helpen

► Een asielzoekster aan het Antwerpse loket Vreemde-lingenzaken. Beeld Bob Van Mol
► Een asielzoekster aan het Antwerpse loket Vreemde-lingenzaken.Beeld Bob Van Mol

Gent en Antwerpen starten met Europese steun gerichte projecten om vluchtelingen aan een job te helpen. Hun budget wordt zo in één klap verdubbeld. Het doel is dat andere gemeenten de succesformule gaan overnemen.

Roel Wauters

Gent en Antwerpen schieten in actie. Met Europese steun zijn beide steden begin deze maand een project gestart om vluchtelingen aan het werk te helpen. Tegen november is het op kruissnelheid.

De lokale autoriteiten zullen de vluchtelingen zelf aanspreken om ze te screenen. Wat is hun achtergrond? Welke capaciteiten hebben ze? En welke jobs zouden ze zelf zien zitten? Zo kunnen ze begeleid worden naar een job of een opleiding. Via vrijwilligerswerk of sociale tewerkstelling kunnen ze ook een eerste ervaring opdoen.

De bedoeling is ook om niet te wachten tot het inburgeringstraject is afgelopen, maar de vluchtelingen zo snel mogelijk aan te spreken. In Gent zelfs nog in het asielcentrum zelf.

Omgekeerd zullen ook werkgevers aangezocht en geïnformeerd worden om vluchtelingen aan te nemen. "De interesse bij heel wat bedrijven is groot", zegt Gents OCMW-voorzitter en schepen van Werk Rudy Coddens (sp.a). "Maar vaak zitten ze nog met vragen. Daar bieden we een antwoord op. Als ze bijvoorbeeld hopen dat die asielzoeker meteen ook Nederlands kan, dan moeten we hen natuurlijk even bijsturen. Tegelijk brengen we zo ook het aanbod van jobs in beeld."

Antwerpen en Gent brengen zo verschillende spelers op het veld samen: niet enkel werkgeversorganisaties als VOKA en VBO, maar ook arbeidsbemiddelaar VDAB tot vzw's die bezig zijn met inburgering. Zo kunnen ze het aanbod beter op de vraag afstemmen.

Antwerpen krijgt van Europa 1,2 miljoen, Gent 800.000 euro, te spenderen over twee jaar. Beide steden hadden al initiatieven met dezelfde filosofie lopen, maar het budget wordt via de Europese steun nu in één klap meer dan verdubbeld. Het geld gaat in eerste plaats naar meer personeel die vluchtelingen kunnen begeleiden.

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) loopt ook niet te koop met het project, maar vindt het wel essentieel. "Ontmoedigen dat vluchtelingen zich in Antwerpen komen, beschouw ik als mijn plicht. De stad is verzadigd", stelt hij. "Maar ik beschouw het ook als mijn plicht om wie er is zo snel mogelijk te integreren en te activeren. Dat is in ieders belang." Over een ambitie wil hij zich niet uitspreken.

Zijn collega uit Gent pint er wel een cijfer op. "Het project schrijft voor dat 320 vluchtelingen begeleid moeten worden in twee jaar tijd", zegt Coddens. Op de 2.700 vluchtelingen die nu in de stad verblijven, lijkt dat bescheiden. "Maar we zullen dat cijfer ruim overtreffen", zegt hij.

Het belang zit hem dan ook vooral in de voorbeeldfunctie. De bedoeling is dat Gent en Antwerpen hun ervaring gaan delen met andere steden en gemeenten. Momenteel is elders in het land nog geen duidelijk beeld van welk profiel de vluchtelingen hebben. Ze hebben zich nog niet en masse aangediend bij de VDAB, aangezien ze nog bezig zijn hun procedure af te ronden, en, als dat gebeurd is, een woonplaats te zoeken. Hen actief aanspreken en dan kijken welke jobs geschikt zijn, zoals in Antwerpen en Gent gebeurt, is daarom een belangrijke stap.

Taskforce Vluchtelingencrisis

De twee projecten werden mede op gang getrokken door de Taskforce Vluchtelingencrisis, een initiatief van werkgeversorganisatie VBO, met steun van het brede middenveld. "We hopen dat Gent en Antwerpen als lichtend voorbeeld kunnen werken", besluit VBO-topman Pieter Timmermans. Om ook andere geïnteresseerde werkgevers te ondersteunen en te motiveren vluchtelingen in dienst te nemen, lanceren ze vandaag een uitgebreide brochure met daarin praktische informatie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234