Zaterdag 19/06/2021

Gent droomt bedachtzaam van de perfecte concertzaal

Na Brugge wordt ook in Gent hardop nagedacht over een grote concertzaal. "De AB in Brussel heeft een internationale opdracht op het gebied van de lichte - en de popmuziek, deSingel in Antwerpen is de plaats voor de internationale podiumkunsten, de enige poot die aan het Vlaams beleid ontbreekt is een plek voor de internationale klassieke muziek," zegt Daan Bauwens van de Gentse stuurgroep die de haalbaarheid van een concertzaal met 2000 plaatsen moet onderzoeken. Op basis van deze inventaris van mogelijkheden zal het schepencollege binnenkort beslissen of de concertzaal al dan niet op de politieke agenda komt.

Hoewel de aanwezigheid van het Festival van Vlaanderen, het Collegium Vocale en het symfonisch orkest van de Vlaamse Opera overtuigingskracht geven aan de Gentse aanspraken, wil het stadsbestuur niet overhaast te werk gaan. Anders dan in Brugge, laat Gent vooraf de haalbaarheid en de leefbaarheid van het project onderzoeken door een studiegroep met vertegenwoordigers van de stad, het Festival van Vlaanderen, het Collegium Vocale en nog enkele deskundigen. Het initiatief is een vervolg op eerdere oproepen van de vermaarde musicus Philippe Herreweghe en de voorzitter van Collegium Vocale, André Berkvens, om in Gent "een perfect klinkende, mooie zaal" met internationale faam op te richten. Ook de nieuwe muziekdirecteur van de Vlaamse Opera, Marc Minkowski, vraagt dringend een betere zaal in Gent voor repetities en concerten.

Een informele bijeenkomst die Jan Briers van het Festival van Vlaanderen in maart 1997 met onder anderen burgemeester Frank Beke en volksvertegenwoordiger Dany Vandenbossche belegde, resulteerde in november in de voorstelling van een door André Berkvens gecoördineerde voorstudie. Toen werd ondermeer gesteld dat de bouw van een dergelijk complex een eenmalige grote investering vergt - het rapport spreekt van een kostprijs van ongeveer 900 miljoen frank - maar dat de uitbatingskosten van een grote zaal nagenoeg van dezelfde grootteorde zijn dan van een kleine zaal, terwijl de inkomsten veel hoger liggen. "Wel moeten we realistisch blijven: alle concertzalen in Europa worden gesubsidieerd; we zijn van oordeel dat de Vlaamse Gemeenschap tegenover Gent zeker nog een inhaalbeweging heeft uit te voeren, ook omdat deze grote zaal publiek zal lokken vanuit heel Vlaanderen en het noorden van Frankrijk rond Rijsel," stelde Jan Briers in november 1997. Opvallend is dat Berkvens het in zijn voorstudie ook had over een steuncomité waarvan Gerard Mortier, "die het project ten volle steunt", de leiding zou nemen. Mortier heeft onlangs echter aanvaard voorzitter te zijn van een comité voor de Brugse concertzaal (zie DM van 21 februari).

De haalbaarheidsstudie die de stuurgroep in het zog van dit rapport thans verricht, zal vermoedelijk eind deze maand of begin april klaar zijn. Anders dan in Brugge, waar ook aan de toneelverenigingen wordt gedacht, focust de stuurgroep op een 'monovalente' zaal voor klassieke muziek. "Wat we onderzoeken is de bouw van een concertzaal met een perfecte akoestiek, die een internationale baken moet worden; uitbreidingen met een toneeltoren worden niet in overweging genomen," aldus Daan Bauwens. De locaties die men in aanmerking neemt mogen niet buiten het stadscentrum gelegen zijn. Het bestuur schijnt het oude plan voor een concertzaal nabij Flanders Expo al langer niet meer genegen te zijn. In plaats van de anonimiteit die samenhangt met dergelijke locaties langs de snelweg, wil men een duidelijke associatie tussen de zaal en de stad. In de al aangehaalde voorstudie van Berkvens werd als geprefereerde inplantingsplaats het terrein Kantienberg-Stalhof naar voor geschoven. Dit terrein is eigendom van de Belgische Staat en heeft als toekomstige bestemming de huisvesting van diensten van het ministerie van Financiën. Thans wordt het echter verhuurd aan de Decascoop die het als parkeerplaats gebruikt. Bij nader inzien is dit voorstel niet realistisch gebleken. De stuurgroep bekijkt thans een eventuele vestiging in het ongebruikte deel van het Floraliënpaleis in het Citadelpark en als tweede mogelijkheid een plaats tegenover de Kuiperskaai.

Behalve over potentiële bouwplaatsen, buigt de stuurgroep zich ook over exploitatiemodellen en mogelijke partnerships, evenals over de financieringswijze. Het is immers zo goed als uitgesloten dat de stad deze investering alleen kan dragen. In dat verband wordt uiteraard gedacht aan de Vlaamse Gemeenschap en de grootse plannen van de regering omtrent Vlaanderen 2002. Een hoge ambtenaar van de stad Gent zag in Daan Bauwens' toetreding tot de stuurgroep een signaal dat minister Van den Bossche "iets zou doen voor Gent". Volgens Bauwens, die kabinetsadviseur culturele aangelegenheden is van de Onderwijsminister, is dat een verkeerde interpretatie: "Ik zit ten persoonlijke titel in de stuurgroep en ben gevraagd vanwege de ervaring die ik in de pioniersperiode in Vooruit verwierf met betrekking tot praktische facetten, programmering, promotiebudgetten en dies meer."

Voorlopig is het afwachten of de bedachtzame Gentse aanpak tegen 2002 tot een concreet resultaat zal leiden. Wellicht wordt in april of mei duidelijk of het Gentse bestuur er werk van maakt. Eric Bracke

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234