Vrijdag 27/11/2020

Gent deelt tik uit in titelstrijd

AA Gent scoorde in zijn beste periode, Anderlecht liet de kansen liggen toen het op zijn beurt dominant was. Nog een wezenlijk verschil: de Buffalo's zakten mentaal en tactisch nooit zó diep weg zoals paars-wit dat zo vaak doet. Is het niet tijd dat het bestuur van Anderlecht trainer en spelersgroep ter hulp schiet?

Alles blijft bij het oude. Zon of regen. La Manga of Neerpede. Niets is veranderd. Anderlecht is ook het nieuwe kalenderjaar gestart naar het beeld van hun voorbije maanden: in staat tot het allerbeste en het allerlelijkste.

Het was niet anders in de Ghelamco Arena: The Good, the Bad and the Ugly in een en dezelfde wedstrijd. Dramatisch voor de rust, steeds beter en sterker erna. Hoezo, Anderlecht is niet stabiel? Wel integendeel: de ploeg is voorspelbaar in zijn onvoorspelbaarheid.

Mensen die in de buurt zaten van de bestuurs-top van Anderlecht meldden ons bij de rust de bedrukte gezichten bij voorzitter Roger Vanden Stock, manager Herman Van Holsbeeck en financieel directeur Jo Van Biesbroeck. We kunnen ons daar wel iets bij voorstellen.

"Als met Dendoncker én Defour twee van je centrale mensen uitvallen...", probeerde coach Besnik Hasi na afloop, maar de algemene teneur in de perszaal was dat hij excuses zocht voor het - alweer - hopeloze voetbal van Anderlecht voor de rust, zonder pressing op de tegenstander, zonder een duidelijk houvast in de veldbezetting en zonder gezonde agressiviteit.

Hoe vaak zijn deze lijnen al niet in een analyse van Anderlecht verschenen? Zo zelfzeker en superieur paars-wit startte op Olympia, zo mak begon het gistermiddag.

Om vervolgens in de tweede helft - met drie achterin en veel druk vooruit - eerst het evenwicht te herstellen en daarna in de laatste twintig minuten AA Gent in een omknelling te houden. "We hadden altijd moeten gelijkmaken", bedacht Hasi. Juist. Toen voetbalde Anderlecht wél gedurfd, snel en doelgericht. Sels redde de drie punten voor de thuisploeg.

Status quo

Anderlecht is een mysterie, een dat Hercule Poirot én Miss Marple samen misschien niet eens zouden oplossen. Van Besnik Hasi wordt verwacht dat hij het oplost.

Het contrast tussen the Bad en the Ugly enerzijds, en the Good anderzijds, was met name te zien in de bekerwedstrijd op Kortrijk. Maar als zelfs na een voorbereiding in Zuid-Spanje, waar Hasi nogmaals de puntjes op de i zette, in de eerste de beste topwedstrijd van het nieuwe jaar, de ploeg eens te meer hervalt in een soort voetbal zonder passie, dien je als bestuur je verantwoordelijkheid te nemen.

In La Manga waarschuwden Hasi én Deschacht voor de gevaren van een status quo. Herman Van Holsbeeck kaatste de bal meteen terug in het kamp van de spelers, maar is dat niet al te makkelijk? In de zomer vonden de bollebozen in de raad van bestuur dat Mbark Boussoufa niet nodig was om het niveau en de mentale weerbaarheid van de groep te verbeteren. Zullen die mensen nog eens dezelfde fout maken?

Zien zij niet dat behalve Defour niemand het overwicht op de groep heeft? Anderlecht heeft geen Kums, geen Boussoufa, geen speler die met zijn aura én zijn voetbal de ploeg regelt. "Ik weet niet of ik versterking krijg", zei Hasi. "Als die er komt, hoop ik dat het om kwaliteit gaat, kwantiteit heb ik voldoende."

Anderlecht en de publieke opinie kunnen in mei geen oordeel vellen over Besnik Hasi als hij niet eerst alle mogelijke middelen krijgt om zich te bewijzen.

Gent-voorzitter Ivan De Witte en manager Michel Louwagie gaven deze winter hún trainer inmiddels vier cadeautjes: Deaux, Olayinka, Diedhiou en Wikheim.

AA Gent telt hun punten. In Anderlecht tellen ze hun geld.

Vanhaezebrouck steunt collega

Hein Vanhaezebrouck was uiteraard tevreden na de eerste driepunter van 2016. Zijn keuzes voor Dejaegere op de positie van de geschorste Foket en voor Asare op het middenveld in plaats van in de driemansdefensie bleken de juiste.

"Alleen jammer dat we ook nu weer te lang gewacht hebben om de match dood te maken", zei de coach. "Ons overwicht in de eerste helft had altijd een tweede of derde doelpunt moeten opleveren, zodat we niet tot de slotminuut het risico liepen dat het nog zou misgaan. Maar ik ga niet akkoord met wie vond dat we een mindere tweede helft speelden. Moesten we Anderlecht dan opeten misschien? Het blijft wel Anderlecht, hé."

Op het Gala van de Gouden Schoen werd Vanhaezebrouck gelauwerd als Trainer van het Jaar en brak hij een lans voor al zijn collega's. Ook gisteren sprong hij Besnik Hasi opvallend bij, toen de vervanging van het geblesseerde duo Defour-Dendoncker aan de orde kwam. "Dat ik minder problemen had om de afwezige Foket te vervangen dan mijn collega, is een redenering die totaal geen hout snijdt", maakte Vanhaezebrouck zich zelfs eens beetje boos. "Hasi miste zijn twee belangrijkste pionnen op het middenveld. Als Kums en Neto bij ons tegelijk uitvallen, dan heb ik een even groot probleem, hoor."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234