Dinsdag 24/11/2020

Opinie

Gent bruist nu al van de deelinitiatieven

Dirk HolemansBeeld RV Dieter Telemans

Dirk Holemans (Groen) is gemeenteraadslid in Gent. Tine De Moor (Groen) is kandidaat op sp.a-Groen-kartellijst en hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. 

Anneleen Van Bossuyt, N-VA-lijsttrekker in Gent, pleit er in deze krant voor om van Gent ‘de deeleconomiestad van Vlaanderen’ te maken. Een prima voorstel, als je precies omschrijft wat je bedoelt met deeleconomie, en je weet wat er in Gent leeft en gebeurt.

Wat dat laatste betreft is Van Bossuyt precies al een hele tijd niet meer in Gent geweest. Zo wil ze dat er een Gents deeleconomielab komt dat starters ondersteunt. Welnu: dat lab is er niet alleen, Van Bossuyt heeft blijkbaar ook het fijne verjaardagsfeest van deze Gentse Startersfabriek gemist. Op 23 maart genoten 400 Gentse (pre)starters, expert-partners en rolmodellen uit de ondernemingswereld van inspiratie en advies. In deze fabriek krijgen ze net de ondersteuning die de lijsttrekker zo belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan Wooncoop, actief in de deeleconomie: dit bedrijf wil goed wonen betaalbaar maken voor een breder publiek. 

Nog zo’n uitstekend voorstel van Bossuyt: de stad zou data open en kosteloos moeten delen met ondernemers en appontwikkelaars. Daar kunnen we haar makkelijk bij helpen: surf naar data.stad.gent, het Open Data Platform van de Stad Gent. Je komt er te weten dat Gent koploper is op dit gebied en leest bijvoorbeeld over de 8ste ‘Apps for Ghent’, waar maar liefst tien teams aan de slag gingen voor een nieuwe app.

Eigenlijk wel heel plezant, dat Van Bossuyt zulke zaken voorstelt en dus goed vindt wat de stad al jaren doet. Gent staat hier trouwens niet alleen, wisselt voortdurend in internationale netwerken expertise en ideeën uit. De fiere Gentenaar is ook een open Gentenaar.

Tine De MoorBeeld RV Willeke Machiels

Digitale mijnbouw

Waarschijnlijk verschillen we meer van mening met Bossuyt als het gaat over wat we bedoelen met deeleconomie. Uit het interview blijkt dat ze daarmee doelt op Amerikaanse platformen als Airbnb en Uber. Daar zijn we eerlijk gezegd geen fan van, dat zijn in onze ogen digitale mijnbouwbedrijven. Ze halen de meerwaarde weg uit onze stad naar de 1 procent in de VS, trekken zich niets aan van onze wetgeving – N-VA minister Weyts overweegt trouwens een rechtszaak tegen Airbnb – en ze weigeren zich te schikken naar onze sociale regelgeving. 

Voor Bossuyt moet de Stad Gent tijdens evenementen Airbnb ‘de hand reiken’. Dat is een beetje een vreemd voorstel als je weet dat Airbnb weigert samen te werken met het stadsbestuur. Dergelijke bedrijven hollen net de lokale economie en de leefbaarheid uit. Dat weten ze ondertussen ook in Barcelona of San Francisco.

Driedubbele winst

Wie in Gent rondloopt, ervaart elke dag dat de stad bruist van andere vormen van organisaties. Het zijn innovaties opgezet door gedreven burgers die de reële economie versterken. Neem bijvoorbeeld Partago, een coöperatie voor het delen van elektrische wagens. Dat is driedubbele winst: je rijdt met een duurzame wagen ook als je geen geld hebt om hem te betalen, de winst lekt niet weg uit de stad en als fiere Gentenaars tonen we wereldwijd wat we waard zijn. Zo contacteerde de coöperatie Sommobilitat Partago om een gelijkaardige coöperatie op te richten in Barcelona.

We kunnen zo nog voorbeelden geven van sociale ondernemers en bruisende burgercollectieven die we, net als private marktpartijen, als volwaardige partners beschouwen en die in het huidige Gentse bestuur een ondersteunende partner vinden. Het is deze gemengde economie die zich volop ontwikkelt en die we alle kansen willen geven. Hier kan zeker nog meer gebeuren – denk aan een incubator voor commons (burgercollectieven) en ondersteuning bieden zodat start-ups na een eerste fase kunnen doorgroeien. 

Maar het doel moet duidelijk zijn: een economie die ten dienste staat van de mens, en niet omgekeerd. Dat doe je door samen te werken met andere steden die ook werk maken van een sociaal-ecologische deeleconomie. Niet door de deuren verder open te zetten voor Amerikaanse monopolisten die lak hebben aan onze bruisende samenleving.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234