Zondag 18/04/2021

Gent bouwt zich te pletter

Het is een wetmatigheid: hoe dichter bij de gemeenteraadsverkiezingen, hoe meer bouwwerven een stad telt. In Gent is dat niet anders. De komende twee jaar staan maar liefst tien bouwprojecten in de steigers die een blijvende invloed zullen hebben op het uitzicht van de stad. Door Thomas Dierckens

Aan het Voorhavendok aan de rand van de Muide gaan privé-ontwikkelaars samen met de stad het voormalige havengebied omdopen tot een nieuwe woon- en werkzone. Twee oude katoenloodsen worden gerenoveerd tot een winkelcentrum, lofts en kantoren, met daartussen een nieuw stedelijk plein en een speelparkje. Het Voorhavenproject moet een nieuwe impuls geven aan de Muidewijk, die sinds het vertrek van de havenactiviteiten in de jaren zeventig aan het verloederen is.

Timing: midden dit jaar start een projectontwikkelaar met de bouw van de lofts in loods 22. Tegen eind 2006 moeten die klaar zijn, zodat de stad kan beginnen met de omgevingsaanleg. Ten vroegste begin 2007 zou ook het winkelcentrum de deuren openen. Op het nieuwe stedelijk plein is het nog wachten tot 2008.

prijs: 25 miljoen euro.

In februari vorig jaar werd het startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe gerechtsgebouw aan de Opgeëistenlaan. Dit als onderdeel van het totaalproject Bruggen naar Rabot dat de wijk Rabot opnieuw moet doen aansluiten met het stadsleven. Eens het gerechtsgebouw klaar is, zal het plaats bieden aan de verschillende gerechtelijke diensten die momenteel verspreid zitten in de stad en met plaatsgebrek kampen. De stad hoopt dat het nieuwe gerechtsgebouw een katalysator zal zijn voor de verdere ontwikkeling en ontplooiing van de hele Rabotwijk.

Timing: midden 2006 moet het gerechtsgebouw klaar zijn. Daarna volgt de aanleg van het omliggende park.

prijs: 115 miljoen euro.

Met het project Bruggen naar Rabot wil de stad Gent bruggen slaan tussen de wijken Rabot, Blaisantvest en de rest van de stad. Onder andere een nieuwe fiets- en voetgangersbrug en een trambrug moeten de wijk beter met het stadscentrum verbinden. Verder onteigent de stad 80 arbeiderswoningen en enkele garageboxen om 60 nieuwe sociale woningen te voorzien. Ook het bestaande winkelcentrum gaat tegen de vlakte om plaats te maken voor groen en een nieuw winkelcentrum. Rond het gerechtsgebouw komt een park met ondergrondse jeugdlokalen en bovengrondse sportterreinen.

Timing: dit jaar loopt de onteigeningsprocedure nog, in januari 2006 start de effectieve sloop van de arbeiderswoningen. Vlak daarna begint de bouw van het winkelcentrum en de 60 sociale woningen. Midden 2007 moeten de werken klaar zijn.

prijs: 7 miljoen euro.

Of de droom van Gerard Mortier ooit uitkomt om in Gent een concertzaal te bouwen die ruimte biedt aan 2.000 man is nog niet duidelijk. Maar als het Forum er komt, heeft Gent er alleszins een architecturaal hoogstaand gebouw bij. In juli vorig jaar won het Rotterdamse bureau Neutelings Riedijk de architectuurwedstrijd voor het Muziekforum, dat een nieuw Vlaams centrum voor muziek, dans en beeldcultuur moet worden. Na de Boekentoren van Henri Van de Velde uit 1930 zou het Forum het tweede hedendaagse monumentale gebouw zijn op Gents grondgebied. Opmerkelijk aan het ontwerp van Neutelings Riedijk is dat het Forum niet als een gesloten concertruimte opgevat is, maar als een open en 'doorwaadbare' publieke ruimte. Daarmee beantwoordt het aan de eis om eerder een centrum voor cultuurbeleving te zijn dan een klassieke concerthal.

Timing: volgende maand beslist Vlaams cultuurminister Bert Anciaux (Spirit) of het Forum er komt. Wellicht zal het dan nog minstens een jaar duren eer de onteigeningen en werken effectief kunnen starten. Naar schatting zal het Forum pas in 2010 klaar zijn.

prijs: 50 miljoen euro.

Nog voor de zomer wil Gent een publiek debat organiseren over hoe het nu verder moet met het oude Circus Mahy in de Lammerstraat. Dat staat al 25 jaar te verkrotten in het centrum van Gent en nu de stad opnieuw eigenaar is van het gebouw is het op zoek naar een nieuwe invulling ervan. Aanvankelijk gingen stemmen op om het stenen wintercircus te slopen, maar dat lokte zoveel protest uit dat de stad eerst nog enkele andere pistes wil bekijken. Een daarvan is om de nabijgelegen en uit haar voegen barstende stadsbibliotheek onder te brengen in het circus. Maar aangezien de stad daar niet meteen de middelen voor heeft, lijkt een publiek-private samenwerking met projectontwikkelaars waarschijnlijker.

Timing: afwerking ten vroegste in 2010.

prijs: hangt af van de invulling van de site en is dus nog niet bekend.

Met het openleggen van de Nederschelde wil de stad Gent het water opnieuw rijkelijk laten stromen tussen Dampoort en Brabantdam. De hele omgeving van de Reep zal daardoor tot eind 2008 een grote bouwwerf zijn. In die tijd komen er drie nieuwe bruggen bij en krijgen de Gentenaars er met het Veermanplein, het François Laurentplein en de Oude Beestenmarkt drie vernieuwde pleinen bij. Dit jaar al zal de nieuwe jachthaven Portus Ganda opengaan en zullen fietsers via de Bavobrug van de Veerkaai naar de Nieuwbrugkaai kunnen fietsen.

Timing: in het voorjaar moet de Bavobrug klaar zijn en in mei opent de jachthaven met een grote happening. Nadien volgt dit jaar nog de bouw van de Wijdenaardbrug en de Nieuwbrug. In augustus 2006 komt er een sluis aan de Oude Beestenmarkt waardoor het jaar daarop het uitgraven van de Nederschelde kan beginnen. Eind 2008 moeten de werken klaar zijn.

prijs: 11 miljoen euro.

De stad vormt momenteel het 15 hectaren grote terrein van het vroegere metaalverwerkend bedrijf Trefil Arbed in Gentbrugge om tot een bedrijvenzone voor niet-hinderlijke bedrijven. Om te voldoen aan de nood aan groen en sociale woningen in de buurt zal een kleine 5 hectaren van het terrein ingericht worden als woon- en recreatieruimte. Als kers op de taart zal ook de Zwarte Doos een stek vinden op de terreinen. Dat is het nieuwe erfgoedcentrum voor Vlaanderen, waar de diensten archeologie en archief van de stad Gent zullen worden ondergebracht. Net zoals het justitiepaleis voor het Rabot, moet de Zwarte Doos voor Gentbrugge een attractiepool zijn.

Timing: de bedrijventerreinen zijn zo goed als bouwklaar. Enkele bedrijven hebben er al hun stek gevonden, de stad moet nu op zoek naar bijkomende investeerders. In mei opent de Zwarte Doos de deuren. Begin volgend jaar wordt gestart met de bouw van een parking op het terrein. Eind 2006 volgt de aanleg van de wegen waar de sociale woningen moeten komen. Daarna kan de bouw ervan starten.

prijs: 33 miljoen euro, inclusief de Zwarte Doos, maar zonder de sociale woningen.

In 2005 begint ook de volledige herinrichting van het Sint-Pietersstation. De komende jaren gaat het vooral om voorbereidende werken en verfraaiing van de voorgevel. Zo verdwijnt de lelijke metalen luifel aan de voorkant van het station om plaats te maken voor een glazen exemplaar. Een aannemer zal ook de nu scheef staande uurwerktoren afbreken en steen voor steen heropbouwen. Na 2006 gaat de NMBS het comfort van het station verhogen met bredere perrons, bijkomende roltrappen en liften, en nieuwe schuilhokjes. Er komt ook nog een nieuwe tramtunnel, een ondergrondse parking, een overdekte fietsenstalling voor 5.000 fietsen en een nieuw busstation.

Timing: in het voorjaar krijgt het station er een nieuwe, verwarmde wachtzaal bij. In september volgt de heropbouw van de toren, direct gevolgd door de plaatsing van de nieuwe luifel. Begin volgend jaar moet de afwerking van het oude stationsgebouw klaar zijn, waarop de volledige herinrichting van de site kan starten.

prijs: 283 miljoen euro.

Met het stadsvernieuwingsproject Zuurstof voor de Brugse Poort wil de stad de dichtbevolkte arbeidersbuurt meer ademruimte en groen geven. In totaal gaan 89 arbeidershuisjes tegen de vlakte, om plaats te maken voor drie parkjes en 200 nieuwe sociale woningen. Aan de rand van de wijk wordt de Groene Vallei heraangelegd tot een volwaardig park van 6 hectaren. De stad hoopt dat door het project de leefbaarheid in de Brugse Poort verhoogt en nieuwe, meer welstellende bewoners hun weg vinden naar de verpauperde wijk.

Timing: eind januari gaan de beluiken Brunel- en Sikkelstraat tegen de vlakte. Op hetzelfde moment start de bouw van de luxeflats in de Groene Vallei. Midden 2005 volgt de heraanleg van de Kastanjestraat en de aanleg van het Groene Valleipark. Begin 2006 start de bouw van de verschillende sociale complexen. Ten vroegste in 2008 zou het hele project klaar moeten zijn.

prijs: 12,5 miljoen euro.

Welke invulling de Oude Vismijn aan de achterzijde van de Leie tussen Graslei en Gravensteen zal krijgen, is nog niet bekend. Maar dit jaar zal cruciaal zijn voor de markthal uit 1878. Na jarenlange leegstand heeft de stad het gebouw teruggekocht van de NV Music Hall en biedt het nu in erfpacht aan. Vooral van belang voor de Gentenaars is dat de achterkant van de Vismijn, het gedeelte dat uitgeeft op het Vleeshuis, zal opengemaakt worden. Gent krijgt er zo een nieuwe promenade langs het water bij.

Timing: tot 4 februari kunnen geïnteresseerde investeerders een voorstel indienen voor de Oude Vismijn. Tegen de zomer hoopt de stad Gent tot een overeenkomst te komen met één kandidaat die de Oude Vismijn vervolgens in erfpacht krijgt. Daarna kan het complex een nieuwe invulling krijgen.

prijs: hangt af van de invulling van de site en is dus nog niet bekend.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234