Donderdag 02/12/2021

Genoeg Beton tegen uitbreiding wegennet

Brussel

Eigen berichtgeving

Vlaanderen heeft absoluut geen behoefte aan bijkomende wegen. Dat meent de Bond Beter Leefmilieu (BBL). Vlaanderen heeft nu al het dichtste wegennet van Europa. Bovendien zorgen bijkomende wegen niet alleen voor meer verkeer en bijbehorende file'pret', maar ook voor vervuiling, onveiligheid en verdere aantasting van het "sterk versnipperde Vlaamse landschap". Samen met een dertigtal actiecomités, bewonersgroepen en milieu- en natuurverenigingen hield de BBL-koepel daarom gisteren het platform Genoeg Beton boven de doopvont. Kop van Jut zijn de tientallen op stapel staande nieuwe wegenprojecten in Vlaanderen.

Het platform begrijpt niet dat politici koppig nieuwe wegen willen blijven aanleggen om het alsmaar toenemende autobezit en -gebruik op te vangen. "Vlaanderen heeft nu al 4,8 kilometer weg per vierkante kilometer, wat neerkomt op het dichtste wegennet van Europa", zegt de BBL. "Het platform zal daarom een inventaris opmaken van alle geplande nieuwe wegen in Vlaanderen, om waar nodig in te grijpen. Nieuwe wegeninfrastructuur zou enkel aanvaardbaar zijn als ze noodzakelijk zou zijn voor de verkeersveiligheid of -leefbaarheid." Essentieel voor het platform is een duidelijke keuze voor het openbaar vervoer, in de zin van onder meer de uitbouw van voorstedelijke openbaar-vervoersnetwerken en van park-and-ride-systemen. Dwingende maatregelen moeten het autoverkeer ontmoedigen: rekeningrijden, verhoging van accijns op benzine, invoeren van een CO2-taks, fiscale voordelen voor bedrijfswagens en afvoering van het woon-werkverkeer met de wagen...

Het platform heeft in elke provincie alvast een project uitgekozen dat de nodige weerstand mag verwachten: de kleine ring rond Antwerpen, de omleidingsweg rond het Oost-Vlaamse Ronse, de verbinding tussen de A8 en de E19 in Vlaams- en Waals-Brabant, de N37 tussen Roeselare en Ieper en de uitbreiding van de Limburgse A24.

Vorig jaar was er het recordaantal van bijna een half miljoen nieuwe wagens. De autobeurs zal dat cijfer de komende tijd ongetwijfeld nog fors doen omhooggaan. (PG)

Platform tegen vervuiling, onveiligheid en verdere aantasting van sterk versnipperde Vlaamse landschap

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234