Zondag 05/12/2021

Gennez, Somers en Peeters getipt als Antwerpse lijsttrekkers

Terwijl de kopstukken van de traditionele partijen in een aantal provincies nog strijden om het lijsttrekkerschap bij de nakende federale verkiezingen twisten ze in Antwerpen om de lijst vooral níét te moeten aanvoeren. Zo blijven de kopplaatsen voorlopig leeg. Blufpoker, of weten sp.a, VLD en CD&V het echt nog niet?

DOOR JEROEN VERELST

De liberalen beslisten deze week om de Vlaamse ministers op stal te houden. Ze blijven op hun stoel zitten en zullen de federale lijst alleen maar duwen. Dirk Van Mechelen, die sowieso weinig kans maakte wegens een uitgesproken Vlaams profiel, kan dus al geschrapt worden. De Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout koesterde stille ambities, maar die werden op 8 oktober brutaal aan diggelen geslagen door Patrick Janssens en de Antwerpse kiezers. Europarlementslid Dirk Sterckx kwam in beeld, maar zou afhaken om persoonlijke redenen.

Blijft over: partijvoorzitter Bart Somers. Die wil eigenlijk liever geen prominente rol spelen bij de federale verkiezingen, hij is doodsbang om opnieuw de indruk te wekken dat hij Mechelen in de steek laat. Zijn partijgenoten zijn er echter redelijk gerust op dat hij de switch van het Vlaamse naar het federale parlement nog wel verkocht krijgt aan de Mechelaars.

De VLD zit in Antwerpen vooral verlegen om vrouwen. Als een man de lijst aanvoert, moet de tweede plaats naar een vrouw gaan. Kamerlid Yolande Avontroodt heeft zichzelf al min of meer kandidaat gesteld, maar ook de jongere Annemie Turtelboom en Martine Taelman worden getipt. Bovendien heeft de partij de ambitie om ook de eerste opvolgersplaats toe te kennen aan een jonge debutante.

n Sp.a-Spirit

Stemmenkanon Patrick Janssens zou de meest logische keuze zijn op de eerste plaats, maar de Antwerpse burgemeester bedankt feestelijk voor de eer. Janssens gaat voluit voor de Scheldestad en kan na zijn monsteroverwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen eigenlijk alleen maar van zijn pluimen verliezen. Duwen wil hij wel. Kathleen Van Brempt staat tweede in de Antwerpse rangorde, maar de sp.a wil het voorbeeld van de VLD volgen en haar in de Vlaamse regering houden. Bij Spirit is helemaal niemand in beeld. De kartelpartner heeft sinds 2003, toen Els Van Weert de tweede plek op de Kamerlijst bekleedde, trouwens flink van zijn pluimen gelaten.

Blijft over: Caroline Gennez. De fractieleidster in het Vlaams Parlement wordt door iedereen als een politiek toptalent beschouwd en de sp.a heeft grootse plannen met haar. Ook mooi meegenomen: haar opgemerkte prestatie in De slimste mens. Toch zijn er socialisten die nog twijfelen aan haar stemmenpotentieel. Verscheidene bronnen binnen de partij bevestigen dat voorzitter Johan Vande Lanotte nog zoekt naar een wit konijn, een nieuweling(e) met een naam en reputatie die straf genoeg zijn om al meteen de Kamerlijst in Antwerpen te trekken.

De sp.a kampt met het omgekeerde probleem van de VLD. De socialisten komen mannen te kort. Een wit konijn van het mannelijk geslacht zou de sp.a in een klap van heel wat kopzorgen verlossen.

n CD&V/N-VA

CD&V lijkt er geen principieel probleem mee te hebben dat zijn Vlaamse ministers een prominente rol opnemen bij de federale verkiezingen. Kan ook moeilijk, als minister-president Yves Leterme zo goed als zeker premier Verhofstadt het vuur aan de schenen zal leggen. Inge Vervotte zou dus de Antwerpse Kamerlijst kunnen aanvoeren, maar is het lijsttrekkerschap na 2003 en 2004 een beetje moe en zou graag een verkiezing overslaan. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever past. De CD&V-basis is trouwens niet zo dol meer op De Wever sinds de perikelen met Jean-Marie Dedecker bijna tot een breuk in het kartel leidden.

Blijft over: Kris Peeters. De derde Vlaamse CD&V-minister ziet het lijsttrekkerschap wél zitten. Peeters wordt vaak geciteerd als opvolger van Leterme, mocht die naar het federale niveau verkassen. CD&V zou de federale verkiezingen dan kunnen gebruiken om Peeters democratisch te 'legitimeren'. Hij belandde immers als Unizobaas in de Vlaamse regering, de gemeenteraadsverkiezingen in Puurs waren zijn allereerste verkiezingen, en echt veel gewicht hadden die niet.

Bij CD&V zijn er minder problemen met het evenwicht der geslachten. De tweede plaats op de Kamerlijst zou voor Nahima Lanjri zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234