Dinsdag 28/01/2020

Genk is underdog af en gaat vol voor titel

De Genkse zucht van opluchting was zondag haast tot in Brussel te horen. De gevaarlijkste klip op weg naar de titel is genomen en Racing Genk heeft zijn lot nu volledig in eigen handen. Nog negen keer winnen en de buit is binnen.

door Valerie Hardie

GENK l Tom Soetaers pleit echter voor voorzichtigheid. 'Ik vrees dat we nog punten zullen verspelen, maar Anderlecht zal dat volgens mij ook wel doen', zegt de linkerflank van Genk.

Tom Soetaers heeft de rekening gemaakt. 77 punten moeten volgens hem volstaan om kampioen te worden. Nog 20 te gaan dus, al zijn er nog 27 te verdienen. "Vroeg of laat maken we een foutje dat wordt afgestraft maar dat is niet erg, want Anderlecht legt ook geen foutloos parcours af, hoor. We weten wel dat élke club er nu op uit is om Genk te verslaan. Cadeaus zullen we niet krijgen. Voor mij niet gelaten: als Genk kampioen wordt, dan zal het zijn omdat we het verdienen."

In de rol van underdog kruipt Genk niet meer. "Het zou belachelijk zijn om nu te beweren dat we tevreden zijn met een Europees ticket", zegt Wouter Vrancken. "We staan al een heel seizoen eerste, het zou jammer zijn als we dat nu nog uit handen geven. En niemand houdt ook rekening met een slechte afloop. Positief denken, hé." Maar wat als het tóch niet uitdraait zoals gehoopt? Vrancken: "Dan zal ik ontgoocheld zijn. Maar als Genk kampioen wordt, dan zullen anderen nog véél meer ontgoocheld zijn."

Soetaers beaamt dat: "Natuurlijk zou het pijn doen als we de titel nog mislopen. Maar ik kan me dan toch troosten met de tweede plaats, want dan presteren we ook veel beter dan werd verwacht. Maar daar wil ik nog niet aan denken. We staan aan de leiding. Of de druk nu toeneemt? Tja, hoe langer je daar staat, hoe groter die wordt, zeker?"

Toch is de rust die in de Genkse kleedkamer heerst, erg opvallend. Blijkbaar kan iedereen bijzonder goed met de titeldruk om. Hun geheim? Van match naar match leven, zo valt overal te horen. "Niemand is aan het zweven, neemt dat maar van me aan", zegt Vrancken. "Dit is een groep die zich telkens gemakkelijk kan opladen, ook tegen de kleinere clubs. De honger is gewoon groot en de wil om er wat van te maken ook. Misschien omdat we zoveel kritiek kregen en omdat het lang duurde voor Genk naar waarde werd geschat. Die drang om ons te bewijzen, als stimulans heeft dat toch geholpen."

Ook Hugo Broos weet dat de kritiek zijn spelers dreef. Of ten minste toch voor even. "Eigenlijk had ik er geen probleem mee dat we niet als titelkandidaat werden aanzien. Wat me wél stoorde, was dat werkelijk níéts overeind bleef bij het begin van het seizoen. De trainingen niet, de trainer niet, de club niet en ook de spelers niet. Eerlijk: ik moest mijn spelers niet motiveren toen. Maar nu is er een betere drijfveer: de titel. Daar kunnen ze nu van dromen." Doet hijzelf dat ook? "Uiteraard gaan we nu vol voor de titel maar het zou ook geen catastrofe zijn als het fout loopt. Ik zal al héél tevreden zijn met de tweede plek. Dan zal de euforie hier niet in onvrede omslaan. Alleen als we nog derde eindigen, zou ik diep ontgoocheld zijn omdat je dan de Champions League mist. Daarvoor hebben we veel te hard gewerkt en te lang eerste gestaan."

Nu Genk zijn lot in eigen handen heeft, is het haast ondenkbaar dat ze nog zo fel zouden terugvallen. "De titel is het doel en als dat niet lukt, ligt dat uitsluitend aan onszelf", besluit Soetaers. "Het zou in elk geval schitterend zijn, want dit maak je als groep niet vaak mee. Echt een unieke kans."

Wouter Vrancken:

We kunnen ons gemakkelijk opladen, ook tegen de kleinere clubs. De honger en de drang om ons te bewijzen zijn groot

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234