Woensdag 05/10/2022

Genie

Genie Laurent (7) gaat aan de slag als wetenschappelijk onderzoeker in Amsterdam

► Laurent Simons aan het AMC in Amsterdam. Zijn papa:
► Laurent Simons aan het AMC in Amsterdam. Zijn papa: "We gaan wel even naar Spanje, maar verder werkt hij deze zomer gewoon door aan de universiteit."Beeld Foto Dingena Mol

Je bent zeven en je wilt wat... Zoals hartonderzoek doen aan de universiteit. Voor Laurent Simons (7) is het realiteit: aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam gaat hij aan de slag als jongste wetenschappelijk onderzoeker ooit.

SSL

"Als hij in dit tempo verdergaat, zit hij volgend jaar aan de universiteit", zei Alexander Simons begin november vorig jaar. Zijn zoon Laurent was toen 6 jaar en mocht al naar het eerste middelbaar in Amsterdam. De jongen werd geboren in Oostende, maar woont nu in Nederland, met zijn vader die er als tandarts werkt en zijn moeder Lydia die manager is van de tandartsenpraktijk.

Laurent heeft een IQ van meer dan 145 - hoger meten de tests niet. De woorden van vader Alexander bleken profetisch: zijn zoon start een onderzoekstraject aan het AMC, het academisch ziekenhuis dat verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam. Let wel, Laurent is niet het onderwerp van het project, wel de onderzoeker.

"Hij zoekt nog welke richting hij uit kan, maar het zal vast iets in de cardiologie zijn. Dat is zijn passie. Zijn oma en opa zijn allebei hartpatiënt en dat zijn echt de belangrijkste mensen in zijn leven. Hij droomt ervan hen te kunnen helpen", zegt Alexander Simons.

Blokken? Niet nodig

Op school is Laurent als een speer vooruitgegaan. De verwachting was dat hij in het middelbaar met moeilijke leerstof wel de uitdaging zou vinden die hij nodig had. Maar zelfs met Latijn en Grieks ging het hem niet snel genoeg, en verveelde hij zich in de klas. "Zijn specifieke programma is pas in januari begonnen, maar het was meteen duidelijk dat het oorspronkelijke lessenplan al aangepast zou moeten worden", zegt Alexander.

"De meeste kinderen leren ongeveer één bladzijde per vak per week, bij Laurent was dat meteen het hele hoofdstuk in een week tijd. Hij heeft nu alle eindexamens van het tweede middelbaar ook al afgelegd. Voor Frans en Duits zal hij zelfs de leerstof van het derde middelbaar al verwerkt hebben als het schooljaar in Nederland over twee weken eindigt."

En dan hebben ze het nog allemaal rustig aangepakt, vervolgt Simons. "Mijn zoon is nog heel jong, dat mogen we niet uit het oog verliezen. Hij mag dan wel heel intelligent zijn, fysiek blijft hij een jongen van zeven jaar. En die moeten vroeg naar bed. Soms was er na school en na wat tijd voor ontspanning - want dat is óók belangrijk - echt geen tijd meer om thuis nog te studeren. Dan las hij bij het ontbijt zijn boeken door als hij die dag een proefwerk had. Dat was genoeg. Maar we verwachten dat hij over een paar jaar, als hij wat later kan opblijven, nog veel meer vooruitgang zal boeken."

Uitgenodigd in Oxford

Om toch wat extra uitdaging te vinden voor hun superslimme zoon, zochten zijn ouders contact met de Universiteit van Amsterdam. Daar waren ze bijzonder geïnteresseerd om met de jongen te kunnen werken.

Alexander Simons: "Hij had wat oude boeken gevonden uit de tijd dat ik voor tandarts studeerde, en hij vond zulke medische naslagwerken meteen razend interessant. Het is iets wat hem echt interesseert, blijkbaar. Dus laten we hem daar nu zijn weg in zoeken. Het is gewoon absurd om iemand als Laurent de hele tijd kunstmatig bezig te houden met leerstof, als hij in de plaats daarvan al heel gericht aan iets kan werken."

"Laurent is een kleine maand geleden begonnen bij de onderzoeksafdeling van het AMC. Met patiënten zal hij nog niet in contact komen, hoor. Hij leert er nu hoe je een medisch onderzoek moet voeren. Hij is heel enthousiast: als ik hem vroeger aan de school oppikte, was hij vaak wat zeurderig en verveeld, terwijl hij nu popelend klaarstaat om naar het ziekenhuis te vertrekken."

Terwijl nagenoeg alle andere zevenjarigen uitkijken naar de zomervakantie, gaat Laurent gewoon door. "We gaan wel op vakantie, hoor: we gaan aan het zwembad liggen in Spanje, zoals iedereen. Maar Laurent had al aangegeven dat hij de rest van de zomer wel verder wou werken aan het AMC. En daarnaast was hij gisteren nog uitgenodigd voor een congres over medische wetenschap aan de universiteit van Oxford. Dat was een unicum: er waren enkel leden van de universiteit toegelaten, maar voor Laurent maakten ze voor één keer een uitzondering."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234