Vrijdag 13/12/2019

Geniale mannen bedriegen altijd

Einstein had maar liefst tien minnaressen, zo bleek deze week uit zijn vrijgegeven correspondentie. De controversiële zoöloog Desmond Morris denkt te weten hoe dat komt.

Door Tina De Gendt

BRUSSEL l 'Het ligt nu eenmaal in de aard van genieën altijd op zoek te gaan naar nieuwe risico's', schrijft Morris in The Daily Telegraph, 'Daar passen veel vrouwen perfect in.'

Ongeacht wat leerkrachten fysica wel eens durven te beweren, ontwikkelde Albert Einstein de relativiteitstheorie niet door de hele tijd op zijn kamer te zitten studeren. 's Werelds meest benijde geest had inspiratie nodig en die haalde hij bij voorkeur bij de vrouwen. Naast twee wettelijke echtgenotes hield de man er ook tal van minnaressen op na.

En hij is niet alleen. De vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy stond eveneens bekend om zijn avontuurtjes met vrouwen die niet bepaald de zijne waren. Zo zou hij tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië bij de toenmalige premier Harold MacMillan geklaagd hebben dat als hij een dag lang geen seks had met een vrouw, hij dan vreselijke last kreeg van hoofdpijn.

Desmond Morris, de primatoloog die niet van zijn eerste veralgemening is doodgevallen, stelt zelfs dat het in de natuur ligt van briljante mannen om hun vrouw te bedriegen.

"Het plezier van risico's nemen", schrijft hij, "is een uitgesproken mannelijke eigenschap. Telkens een man een nieuwe mogelijkheid ziet, wordt hij ernaar toegezogen. En genieën hebben de durf en het doorzettingsvermogen om geen enkele uitdaging uit de weg te gaan en elke kans met beide handen te grijpen."

Naar goede gewoonte verklaart Morris die drang vanuit de prehistorie: toen mannen nog op zoek moesten naar manieren om te overleven, kwamen de durvers daar als beste uit. Tot op vandaag blijft die drang volgens Morris voortleven, ook al zijn er lang niet zoveel risico's meer te nemen.

Mannen kunnen die drang op twee manieren kwijt, aldus de zoöloog. "Ten eerste in fysieke prestaties, zoals door in het leger te gaan, astronaut te worden of naar de Noordpool te trekken. Ten tweede door ideeën te verkennen of dingen uit te vinden die ons leven kunnen veranderen."

Mannen die erin slagen op die manier succes te verwerven, raken echter heel snel verzadigd en beginnen hun creativiteitsdrang ook in andere gebieden te botvieren, zoals in bed.

Ook al heb je het uiterlijk van een nijdig nijlpaard, als je intelligent genoeg bent, vallen de dames je zo voor de voeten. De grootste fout die jaloerse mannen maken is concurrentie te zien in knappe mannen, terwijl vrouwen veel sneller in de armen belanden van een Bill Gates dan in die van een fotomodel.

Voor het genie zijn minnaressen een uitdaging, even onderhoudend als een schaakspel en gevaarlijker dan bunjeejumpen.

"Het is niet de seks op zich waar geniale mannen op uit zijn, maar de spanning van de achtervolging en het genoegen van een nieuwe overwinning", aldus Morris. De affaires gaan gepaard met geheimdoenerij, tactiek en strategie en het risico op betrapt worden. Allemaal erg spannend, maar als de uitdaging eraf is, gaan genieën ook even snel op zoek naar een nieuwe.

Voor mannen die zich hierin menen te herkennen, moet echter een kleine noot gemaakt worden. Eén op de vijf mannen bedriegt zijn vrouw, maar slechts één op de vijftig is hoogbegaafd. Het is dus niet omdat u uw vrouw bedriegt, dat u de nieuwe Einstein bent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234