Maandag 26/07/2021

General Motors

Beursschouwburg, Brussel

Het wordt stilaan bijzonder moeilijk om naast de afgestudeerden van P.A.R.T.S., de dansopleiding van Anne Teresa De Keersmaeker, te kijken. Na Tom Plischke in december biedt de Brusselse Beursschouwburg nu een podium aan de Duitser Arco Renz (°1971) en de Israëlische Sharon Zuckerman (°1977). Voor 'General Motors' vertrokken zij vanuit een autobiografisch gegeven: twee jonge mensen verlaten hun familie en vrienden om als dansende nomaden door het leven te gaan. Maar ook die keuze roept vragen bij hen op. Delen zij bijvoorbeeld wel een danstaal? Renz en Zuckerman bewerken beelden uit het leven van alledag tot die op de bühne in de juiste plooi vallen. Hun wereld is er een van energieke jeugdigheid, niet van conceptuele vindingrijkheid of danstechnische virtuositeit.

General Motors door Sharon Zuckerman en Arco Renz. Première vanavond (13januari) om 20.30 uur in de Beursschouwburg, August Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel. Ook op vrijdag 14 en zaterdag 15 januari. Kaarten 250 frank (6,20 euro). Reserveren op tel. 02/513.82.90.

Wet deck

Monty, Antwerpen

Met het duoproject 'You're not my father' studeerden Adriaan Van den Hoof en Wouter Hendrickx in 1997 af aan de Antwerpse Studio Herman Teirlinck. Omwille van een overvolle agenda, vooral van Van den Hoof (STAN, de Roovers, de Kakkewieten, VRT,...), komt het nu pas tot een vervolg. 'Wet deck' betekent meteen ook de vuurdoop voor Haute Coiffure, het splinternieuwe gezelschap van de twee. Hendrickx en Van den Hoof spelen twee filmscenaristen die wanhopig op zoek zijn naar het ultieme scenario. Tevergeefs. Uiteindelijk beleven ze zelf waar ze van dromen. 'Wet deck' wordt een collage van eigen en ontleend materiaal. Inspiratiebron zijn Amerikaanse detective-auteurs als Dashiell Hammett en Raymond Chandler en de vele B-films die naar hun werk gemaakt zijn.

'Wet deck' door Haute Coiffure. Première vanavond (13 januari) om 20.30 uur in Monty, Montignystraat 3, 2018 Antwerpen. Ook op vrijdag 14 en zaterdag 15 januari. Kaarten 250 en 350 frank (6,20 en 8,68 euro). Reserveren op tel. 03/238.64.97. Nadien op tournee.

Staat er haar op?

Militair Hospitaal, Antwerpen

De Zweep is de naam van een nieuw klein gezelschap dat met zijn tweede productie, 'Staat er haar op?', terecht kan op het tweede plateau van Het Toneelhuis. De initiatiefnemers zijn allesbehalve neofieten. Auteur Bart Meuleman en acteurs Herwig Ilegems en Mark Verstraete kregen in 1998 carte blanche van het Turnhoutse gezelschap Het Gevolg om, zonder premièredwang, een productie te maken. Hun werkwijze was ongebruikelijk. Het stuk ontstond op basis van eindeloze gesprekken tussen de makers over hun vaak wrede fantasieën en fascinaties. Het trio plukte de vruchten van dit organische groepsproces. 'Er hangt zwart in de lucht' was een opmerkelijk portret van twee marginale broers, hard, groezelig en tegelijk teder. Voor hun nieuwe voorstelling kregen Meuleman, Ilegems en Verstraete versterking van twee actrices: Ruth Becquart en Greta Van Langendonck. De werkwijze bleef dezelfde, en ook de familiecontext keert terug. 'Staat er haar op?' is het verhaal van een moeder en een dochter, een goede buur en een verre vriend. Zoals het een gezelschap met de naam De Zweep betaamt, spelen manipulatie en perversiteit een belangrijke rol. Ook de locatie lijkt toepasselijk: het Militair Hospitaal in Antwerpen, een plek die vier jaar geleden door het MartHA!tentatief als theaterruimte werd ingewijd.

'Staat er haar op?' door Het Toneelhuis. Première op dinsdag 18 januari om 20 uur in het Militair Hospitaal, Marialei 53, 2018 Antwerpen. Ook op 19, 20, 21, 22, 25 en 26 januari, telkens om 20 uur. Kaarten 150/200 frank (3,72/4,95 euro). Reserveren op tel. 03/224.88.44 (Het Toneelhuis).

Morf

De Werf, Brugge

Drie acteurs zoeken naar de zin van de morf-gedachte. Zoals in: "Ik geniet van die morfe momenten" of "Ik voel mij zo morf vandaag". Wat dat betekent, maakt auteur Dimitry Masyn duidelijk in zijn gelijknamige stuk. Een tipje van de sluier: 'Morf' heet de reconstructie te zijn van een verwantschap. Regisseur is Pascale Petralia, die in 1998 afstudeerde aan het Brusselse RITS en zich sindsdien liet opmerken met enkele bij het performancetheater aanleunende projecten. Ook de spelers zijn jonge Turken: Frank Dierens, Gert Jochems en Stijn Van Opstal.

Morf door De Werf. Première op woensdag 19 januari om 20.30 uur in De Werf, Werfstraat 108, 8000 Brugge. Ook op donderdag 20, vrijdag 21 en zaterdag 22 januari. Kaarten 300/400 frank (7,44/9,92 euro). Reserveren op tel. 050/33.05.29. Nadien op tournee.

GRATIS: 10 x 2 tickets verspreid over de vier speeldata in De Werf (zie boven). Bel maandag 17 januari tussen 12.30 en 13 uur naar 050/33.05.29. De tickets liggen dan klaar aan de kassa.

Fool for love

Bourla, Antwerpen

De Amerikaanse film- en theatermaker Sam Shepard (°1943) lijkt soms tot een ver verleden te behoren. Zijn zorgvuldig opgebouwd imago (afgewassen jeans, stetsonhoed en cowboy boots) en zijn vele filmrollen als eenzame en zwijgzame held maakten hem tot een icoon van de American Dream. In zijn theaterwerk blijft van die droom echter weinig over. Mythe en realiteit zijn er voortdurend met elkaar in conflict. Zo ook in 'Fool for love' (1983), volgens Shepard zijn eerste stuk waarin de vrouwenfiguur, May, een zelfstandige rol speelt. Net op het moment dat zij een afspraak heeft met een andere man in een afgelegen hotel, komt Eddie, haar vroegere geliefde, haar voor zich opeisen. Vrijwel onmiddellijk vervallen ze in een weerkerend patroon van afstoting en aantrekking dat teruggaat tot hun jeugd. 'Fool for love' is het passionele verhaal van een man en een vrouw die net zo min mét als zonder elkaar kunnen. Hun wederzijdse afhankelijkheid lijkt echter vooral bepaald door hun zoektocht naar zichzelf. Bij Het Zuidelijk Toneel wordt dit stuk geregisseerd door Jan Peter Gerrits, die hiermee zijn debuut in de grote zaal maakt. Acteurs zijn Chris Nietvelt, Bart Slegers, Michaël Pas en éminence grise Joop Doderer.

'Fool for love' door Het Zuidelijk Toneel. Op de valreep vernemen we dat alle voorstellingen in januari zijn afgelast wegens ziekte van één van de acteurs. Normaliter verschuift alles naar februari. Meer nieuws te gepasten tijde.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234