Vrijdag 24/03/2023

NieuwsVS-China

Generaal VS waarschuwt voor militair gevaar van China, vanuit marinebases in Afrika

De Chinese vlag naast die van Djibouti, waar China niet alleen militaire basis heeft maar ook investeert in een grootschalig huisvestingsproject. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
De Chinese vlag naast die van Djibouti, waar China niet alleen militaire basis heeft maar ook investeert in een grootschalig huisvestingsproject.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

De Verenigde Staten maken zich steeds grotere zorgen over de militaire bedreiging die China kan vormen vanuit Afrika. Amerika’s hoogste commandant in de regio waarschuwde donderdag voor het gevaar voor de VS, als het Chinese leger een marinebasis in het westen van Afrika krijgt.

Stieven Ramdharie

China beschikt nu over slechts één militaire basis in het buitenland, in Djibouti aan de oostkust van Afrika. De VS kijken echter met argusogen naar hoe Peking militair nog meer voet aan de grond probeert te krijgen in Afrika, in het bijzonder aan de Atlantische kust. Het Pentagon waarschuwde vorig jaar dat de Chinezen mogelijk al Namibië hebben benaderd.

“De Atlantische Oceaan baart mij grote zorgen”, aldus generaal Stephen Townsend, bevelhebber van Africa Command, dat waakt over Amerika’s belangen in de regio. Met een marinebasis aan de Atlantische kust van Afrika moeten de VS bij een militair conflict ook rekening houden met het gevaar van de Chinese marine vanuit dit gebied. Een marinebasis in Mauritanië, een land dat de Chinese regering ook op het oog zou hebben, is bovendien dichter bij het vasteland van de VS dan de militaire bases van China.

“Ze zoeken een plek waar ze oorlogsschepen opnieuw kunnen bewapenen en repareren”, aldus Townsend in een interview met het persbureau AP. “Iets wat militair nuttig wordt in een conflict. Ze werpen nu hun blik op de Atlantische kust, ze willen daar een basis krijgen zoals in Djibouti.” De Chinese regering heeft ook Tanzania op het oog gehad maar een marinebasis daar baart Townsend minder zorgen. “Dat ligt aan de Indische Oceaan”, aldus de generaal. “Ik wil veel liever dat het in Tanzania ligt dan aan de Atlantische kust.”

Modernisering China

De waarschuwing van Townsend komt terwijl de Amerikaanse regering zich meer en meer richt op het militaire gevaar dat China in de toekomst kan vormen. De regering-Biden beschouwt met name de groeiende militaire macht van Peking als een van de grootste veiligheidsrisico’s op de lange termijn voor de VS. China is bezig met een ingrijpende modernisering van de krijgsmacht die in 2035 voor een flink deel moet zijn afgerond.

Eind 2049 moet het Chinese volksleger, aldus de strategie van Peking, zijn omgevormd tot eentje van ‘wereldklasse’ dat zich onder andere kan meten met de Amerikaanse krijgsmacht. In het jaarlijkse rapport over China’s militaire macht, waarschuwde het Pentagon vorig jaar dat Peking bij de modernisering op een aantal terreinen al op gelijke voet staat met de VS, of die zelfs al is voorbijgestreefd. Het gaat onder andere om de bouw van marineschepen en de ontwikkeling en stationering van raketten.

China beschikt nu over zo’n 350 schepen en onderzeeboten terwijl de Amerikaanse marine niet verder komt dan 293. Volgens de VS streven de Chinezen naar een grotere logistieke en militaire infrastructuur in het buitenland die de krijgsmacht in staat moet stellen om op grotere afstanden te opereren. De militaire basis in Djibouti, die in 2017 in gebruik werd genomen, past in deze ambitieuze militaire strategie. “Een wereldwijd militair logistiek netwerk van het Chinese leger zou zowel Amerikaanse militaire operaties kunnen verstoren als offensieve operaties tegen de VS kunnen ondersteunen”, waarschuwde het Pentagon.

Vliegdekschepen

De Chinezen hebben de pier van hun basis in Djibouti de afgelopen jaren flink verlengd en gemoderniseerd. Deze bouwactiviteiten trokken de laatste jaren de aandacht, in het bijzonder van de VS. Townsend verklaarde vorige maand in het Congres dat de pier nu geschikt is om China’s vliegdekschepen te laten afmeren.

De Chinese marine heeft twee vliegdekschepen, een derde is gepland. Die kunnen zich echter niet meten met die van de VS. Zo zijn ze veel kleiner. Ook beschikt de Amerikaanse marine over meer vliegdekschepen, twaalf in totaal, die overal in de wereld opereren.

China weigert de faciliteiten in Djibouti overigens een militaire basis te noemen. Volgens de Chinezen is het meer een logistisch steunpunt om de Chinese operaties in de regio tegen piraten te ondersteunen. Op de basis zijn onder andere mariniers gestationeerd. De VS beschuldigden Chinese militairen in Djibouti de afgelopen jaren van het hinderen van Amerikaanse militaire vliegtuigen. Piloten werden volgens het Pentagon lastiggevallen met laserstralen. Beijing ontkende iedere betrokkenheid.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234