Vrijdag 18/10/2019

Generaal Schoups: 'Ik word niet uitgerangeerd'

Luitenant-generaal Schoups wordt binnenkort stafchef van de Navo-troepen voor Centraal-Europa in het Nederlandse Brunssum. Volgens het Nationaal Syndicaat van de Militairen is dit het bewijs dat de legertop en minister van Landsverdediging Poncelet (PSC) de openhartige Schoups willen uitrangeren.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

In een gesprek met De Morgen ontkent Schoups dat hij onder druk werd gezet om zijn functie als hoofd van het operationeel commando van de Landmacht te ruilen voor een topjob bij de Navo. "Voor alle duidelijkheid: ik werd door de Navo gevraagd om deze functie op te nemen en dat is een hele eer. De Navo was blijkbaar tevreden over de manier waarop ik de UNTAES-missie in Oost-Slavonië heb geleid. Bovendien heb ik van '91 tot '94 voor de Navo gewerkt in Heidelberg."

Toch blijven er een paar opvallende 'toevalligheden'. Schoups werd eind '96 totaal onverwacht ontheven van zijn functie in Oost-Slavonië. Hij werd er vervangen door generaal-majoor Hanset (een Franstalige), die Schoups nu opvolgt bij de Landmacht. Sommigen zien in de (dubbele) verwijdering van Schoups een machtsgreep van de Franstalige generaals - gesteund door een PSC-minister - op het leger. Binnenkort gaan bovendien de generaals Maes (stafchef van de Landmacht) en Vanhecke (stafchef van de Luchtmacht) met pensioen. Schoups wuift ook die speculaties weg. "Dit heeft helemaal niets te maken met communautaire twisten. Het is trouwens een misvatting dat Vlaamse generaals op een zijspoor zouden worden gezet: generaal Van Den Bosch leidt sinds kort het Eurokorps en dat is ook een hele eer. Ik heb generaal Hanset trouwens gevraagd wat hij wilde en hij zei dat hij geen ervaring had met de Navo. Daarom ga ik."

Er zijn nog een aantal andere overwegingen die meespelen. Schoups gaat in 2001 met pensioen en de stafchef van de Landmacht al in 1999. Wanneer Schoups op post zou blijven, zou de continuïteit van het beleid in het gedrang komen bij de grootste 'macht' van het Belgisch leger. "Een stafchef heeft toch vier jaar nodig om zijn beleid uit te stippelen."

Volgens het Nationaal Syndicaat voor de Militairen is het precies de bedoeling van Poncelet om te verhinderen dat Schoups ooit aan het hoofd van de Landmacht komt dat hij nu wordt 'weggepromoveerd'. In een recent interview met het militaire weekblad Vox had de generaal klare taal gesproken: er moet dringend iets gedaan worden aan de gebrekkige rekrutering van het leger én er moet massaal geïnvesteerd worden in nieuw militair materieel. Dat interview zou de regeringstop - die het legerbudget nu al sinds 1993 bevriest op zo'n 100 miljard - in het verkeerde keelgat zijn geschoten.

"Dat interview is de neerslag van een lezing die ik al op 11 december heb gegeven in de Krijgsschool. De legertop én de regering hebben dus meer dan een maand de tijd gehad om mij op het matje te roepen. Dat is echter niet gebeurd; ik word niet gemuilkorfd. Ik mag vrijuit spreken", zegt Schoups. "Ik blijf erbij: als er niets verandert aan het budget van het leger en aan de rekrutering, zullen binnen vier vijf jaar levensgevaarlijke situaties ontstaan. Compagnies zullen dan tijdens buitenlandse missies geleid worden door officieren die zelfs nog nooit een peloton onder hun hoede hebben gehad. Bovendien gaat de toestand van de legeruitrusting er elk jaar met rasse schreden op achteruit."

Schoups staat niet alleen met zijn pleidooi voor een verhoging van het defensiebudget. Ook minister van Landsverdediging Poncelet zélf heeft al herhaaldelijk gewezen op het onhoudbare van de huidige situatie. "Ik zie dus niet in wat ik verkeerd zou hebben gezegd", verzucht Schoups. Op het kabinet van Poncelet wordt de kritiek van het NSM ook weggelachen. "De minister heeft het volste vertrouwen in Schoups. Waarom zou hij hem anders belast hebben met de VN-missie in Oost-Slavonië of een rapport gevraagd hebben na de problemen met de para's in Somalië? De job die hij nu krijgt, is de hoogste job die een Belgische generaal binnen de Navo kan krijgen. Een blijk van waardering, me dunkt", zegt woordvoerder Van den Broele.

(KvdB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234